CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Kapadokya bölgesinde son yıllarda yaşanan balon kazalarının incelenerek, bu konudaki denetimlerin düzenli olarak gerçekleştirilebilmesi amacıyla Meclis araştırması istedi.

Önergede, “Geçtiğimiz günlerde yaşanan ve ölümle sonuçlanan kaza, son yıllarda meydana gelen diğer kazaları da yeniden gündeme getirmiştir” denildi.

Onur, Kapadokya’da 18 yılda meydana gelen üç kazanın 2009 yılından sonra yaşandığına dikkat çektiği önergesinde gerekli önlemlerin alınması için Meclis Araştırması açılmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

CHP’li Onur’un hazırladığı ve TBMM Başkanlığı’na sunulan balon kazalarıyla ilgili Meclis araştırma önergesi şöyle:

“Peribacaları ve kayadan oyma kiliseleri ile Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinde 1996 yılından bu yana balon turları düzenlenmektedir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin katıldığı balon turlarında sabah güneşin doğuşu ile havalanan balonlar yaklaşık 1 saat havada kalmaktadır.
Meteorolojik imkanların yanı sıra tarihi ve coğrafik güzellikleri ile dünyada sıcak hava balon turlarının yapıldığı en gözde merkez olarak gösterilen Kapadokya bölgesinde, turistlerin peribacalarını havadan izlemelerini sağlamak amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden uçuş izni alan 21 firmaya ait 190 balon günün erken saatlerinde havalanmaktadır.
Kapadokya’da yılın 12 ayı uçuş yapılmakta olup, yaz aylarında olduğu kadar kış aylarında da balon turlarının özellikle yabancı turistlerin ilgisini çektiği görülmektedir. Başta Uzak doğulu turistler olmak üzere Avrupa ülkelerinden de birçok yabancı turist dört mevsim boyunca Kapadokya semalarında dolaştırılmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde Nevşehir’in Avanos ilçesinde sabah saatlerinde yerli ve yabancı turistleri taşıyan sıcak hava balonunun Karadağ bölgesinde aşırı rüzgar akımı nedeniyle sert iniş yapması sonucu meydana gelen kazada 1 Çinli turist hayatını kaybetmiş, 6 turist ise yaralanmıştır. Yaşanan bu olay son yıllarda meydana gelen diğer kazaları da yeniden gündeme getirmiştir.
Bölgede 1996 yılından beri gerçekleştirilen balon turlarında bugüne kadar 3 ölümlü kaza meydana gelmiş, ilk balon kazası ise 2009 yılında yaşanmıştır. Avanos ilçesine bağlı Zelve Ören Yeri yakınlarında iki sıcak hava balonunun havada çarpışması sonucu meydana gelen kazada 1 İngiliz turist hayatını kaybetmiş 10 turist ise yaralanmıştır.
Bölgedeki ikinci kaza ise geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yaşanmıştır. Göreme beldesi yakınlarında yine iki ayrı balonun birbirlerine çarpması ile meydana gelen kazada 3 Brezilyalı turist hayatını kaybetmiş, 22 turist ise yaralanmıştır.
Kapadokya’da, 18 yılda meydana gelen üç kaza sonucunda 5 kişi hayatını kaybetmiş, 43 kişi yaralanmıştır. Söz konusu kazaların 2009 yılından bu yana yaşanması son yıllarda bir denetim eksikliği olduğunu gözler önüne sermektedir.
Bu çerçevede balon kazalarıyla ilgili gerekli önlemlerin alınabilmesi ve denetim mekanizmalarının sağlıklı olarak işleyebilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması büyük önem taşımaktadır.”

Kapadokya İnternet Medyacılar, Yazarlar ve Gazeteciler Cemiyeti Haberini üye olmayan sitelerin kullanması yasaktır.