Akdeniz milletvekilleriyle bir araya geldiği toplantıda ANAR'ın yaptığı araştırmayı açıklayan Başbakan Tayyip Erdoğan, "yüzde 58 süreci destekliyor" dedi.

 

"Umut arttıkça destek de artıyor" yorumları yapılan daha önce- ki araştırmalarda çözüm sürecini destekleyenler hiçbir zaman yüzde 50'nin üzerine ulaşamamıştı. Yapılan son araştırmada ise ilk kez çözüm sürecine destek verenler, karşı çıkanları aşarak yüzde 57.7 oldu.

Yüzde 34 karşı çıkarken, yüzde 8.3 fikir belirtmedi. Sürece verilen desteğin 12 Eylül'de yapılan yüzde 58'lik "evet" oranına yaklaştığı görüldü.

 

EGE BÖLGESİ KRİTİK

 

ANAR'ın, 12-20 Mart arasında Türkiye genelinde 5500 kişi ile yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği araştırma Nevruz'a kadar sürdü. Bu sürede, BDP'den ikinci heyetin İmralı'ya gidişi gibi çözüm sürecine ilişkin önemli gelişmeler yaşandı. Erdoğan, bölge bölge sürece verilen desteği anlatırken Ege bölgesinde desteğin diğer bölgelerdeki gibi olmadığını belirterek, "Ege bölgesindeki vatandaşlarımıza süreci daha iyi anlatalım" dedi.

 

Araştırmada Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinin yanı sıra İç Anadolu Bölgesi'nde sürece desteğin yüksek çıkığı öğrenildi. Karadeniz bölgesinde de sürece desteğin yüzde 50'nin üstüne çıktığı öğrenildi.

 

ÇÖZÜMÜ KONUŞALIM

 

Erdoğan basına kapalı yapılan toplantının başında Akdeniz bölgesi milletvekillerinden "sadece çözüm sürecini konuşalım" diye ricada bulundu. Milletvekilleri bölgelerinde çözüme destek olduğunu vurgularken, MHP ve CHP'nin süreci sabote etmek için provokasyona girişebileceklerini belirtti. Erdoğan da buna vatandaşları doğru bir şekilde bilgilendirerek yanıt verilmesi gerektiğini söyledi.

 

Erdoğan, şu mesajları verdi: "Kapı kapı dolaşarak süreci anlatın. Bu ülkenin birliği için çalıştığımızı vatandaşlarımıza anlatın. Kimsenin kimseye üstünlüğü yok. İstiklal marşımızı yazan şair Mehmet Akif bir Arnavut'tu. Karadeniz'de dolaşırken 'ne mutlu Laz'ım' yazısı görüp garipsedim. Kimse kimseden üstün değil. Kardeşliği önplana çıkarmamız lazım."