Emrah Yeşilduman'ın haberi...
Son günlerde çokça konuşulan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Siirt formülünü AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, Haber7'ye değerlendirdi. Turan, Bayburt dışında da Cumhurbaşkanı Gül'ün vekil olabileceği sinyalini verdi. İşte AK Parti'nin 2011 genel seçimlerinde  bütün vekillerini aldığı 12 il; Kilis (2 vekil), Bayburt (1 vekil), Düzce (3), Karaman (2), Aksaray (3), Nevşehir (3), Kırşehir (2), Kırıkkale (3), Çankırı (2), Karabük (2), Rize (3), Gümüşhane (2).

AK Parti Milletvekili Bülent Turan ayrıca Anayasa'da yer alan 'Genel seçimlere 1 yıl kala ara seçim yapılamaz' hükmüne de açıklık getirdi. Buna göre Cumhurbaşkanı Gül için Siirt formülü uygulanırsa vekil olabilcek mi?
İşte Bülent Turan'ı o açıklaması;
MİLLET CUMHURBAŞKANINI SEÇTİ!
Milletimiz son seçimle bir anlamda Cumhurbaşkanı'nı seçmiştir. Bundan sonraki süreç yasal prosedürlerin yerine getirilmesidir. Milletimiz AK Parti liderini Cumhurbaşkanı olarak görmek istemektedir. Bu durum artık Recep Tayyip Erdoğan'ın tercihi değil, adeta tarihi bir görev olarak sorumluluğudur.
SİİRT FORMÜLÜ NASIL UYGULANCAK?
Sayın Cumhurbaşkanı'mız Abdullah Gül'ün Başbakan olması kararlaştırılırsa, Başbakan'ın TBMM Üyesi yani Milletvekili olma zorunluluğu olduğundan ya normal presedür yani Genel Seçimler beklenecek ya da geçmişte Siirt'te uygulanan formül gündeme gelecektir.
Anayasa'nın 78. Maddesi'nde düzenlendiği üzere, bir ilin TBMM'de temsilcisi kalmaması halinde, 90 gün geçtikten sonraki ilk Pazar günü o ilde ara seçim yapılması zorunludur. Bu durum, "Genel Seçimlere 1 yıl kala erken seçim yapılamaz" kuralına da istisnadır. (Anayasa Md 78/son fıkra)
Bayburt'un Meclis'te tek temsilcisinin olması ve AK Parti'li olması dikkat çekse de Partimizin, milletimizin geleceği için her ilde istifaya hazır milletvekilleri vardır. Dolayısıyla Bayburt veya başka bir ilde istifalar sonrası boşalmaya bağlı olarak 90 gün geçtikten sonra ilk Pazar günü seçim olabilecektir.
Özetle milletimizle olan yürüyüşümüz devam edecektir.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan olabilmesi için uygulancak yasal prosedür ise şöyle;
MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ KANUNU
C. Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçim dönemi

MADDE 77. - (Değişik: 31.5.2007-5678/1md)Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimleri dört yılda bir yapılır.
Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenir. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir.
Yenilenmesine karar verilen Meclisin yetkileri, yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.

D. Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin geriye bırakılması ve ara seçimleri

MADDE 78. - Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir.
Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliklerinde boşalma olması halinde, ara seçime gidilir. Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir.
Genel seçimlere bir yıl kala, ara seçimi yapılamaz.
(Ek : 27.12.2002 - 4777/2 md.) Yukarıda yazılı hallerden ayrı olarak, bir ilin veya seçim çevresinin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde üyesinin kalmaması halinde, boşalmayı takip eden doksan günden sonraki ilk Pazar günü ara seçim yapılır. Bu fıkra gereği yapılacak seçimlerde Anayasanın 127. maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uygulanmaz.
Kaynak: Haber7