Nüfusu 2000'in altındaki Belediyelerin kapatılmasıyla ilgili kararı Danıştay’ın da  onadığı bildirildi.Buna göre nüfusu 2000'in altında olan Nevşehir’de en az 19-20 Belde Belediyesi risk altında. Konuya ilişkin olarak AK Parti Büyük kongresinde buluşan Karaburna Kurucu bir dönem önceki Belediye Başkanı Sayın Yusuf Koçak Ak Parti yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ye Nüfusu 2000 nin altında bulunan Belediyelerin son durumunu sordu.

 

Ak Parti yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi net konuştu:2000 altında kalan Belediyelerin kapanacağını belitti.Bu Belediyeler seçimlere de giremeyecekler.

 

Umutlar Tükendi…Kamuoyu da Destekliyor…

 

 

27 Ekim 2012 tarihinden itibaren baz alınacak nüfus için Belediyelerde harekete geçti. Bu tarihten itibaren 2000 nüfus altında kalan Belediyelerin kapısına kilit vurulmuş olacak.Sonrasında bu yerlerin Köye dönüşeceğinden 2013 Yılında yapılacak Erken Yerel Seçimlere de Bu Belediyeler giremeyecek ve  söz konusu Belediyelerde ki Başkanları da Muhtar olacaklar.

 

Ak Parti yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi nüfusu iki bin’in altında kalan belde belediyelerin kapatılma çalışmalarında sona gelindiğini ifade etti.Ak parti Nüfusu iki bin’in altında kalan Belde Belediyelerinin kapatılması yönünde çalışmalara son noktaya geldiğini söyleyen Tanrıverdi, “Nüfusu 2000’in altına kalan Belediyeler vatandaşlarına sağlıklı hizmet veremiyorlar. Bu belediyelerin tüzel kişiliklerinin sona ermesi ile burarla hizmetler İl Genel Meclisi götürülecek” dedi.

 

Danıştay,Tugik in açıkladığı kararın internette yayınlanıp resmi gazetede yayınlanmadığı için bir defaya mahsus olarak 2008 yılındaki yerel seçimlere 2000 in altındaki belediyeleri seçimlere girme şansı tanımıştı.

 

Şuan için son görünen tabloda ise herhangi bir yeni yasal düzenleme yapılmazsa 2000 in altındaki Tüm Türkiye ile birlikte ilimiz Nevşehir deki  belediyelerin seçimlere giremeyeceğini kesinleşmiş gözüküyor.

 

NEVŞEHİR'DE 20 BELEDİYE KAPANMA RİSKİ ALTINDA

Nüfusu 2000 altında olan Göreme, Mustafapaşa, Suvermez, Göynük, Abuşağı, Gümüşkent, Karaburna, Topaklı kasabalarının nüfusları 27 Ekim 2012 itibariyle 2000'in üzerine çıkarsa kapanma tehlikesini atlatmış olacak.

Anayasa Mahkemesi, Nüfusu 2 binin altına düşen 862 Belde Belediyesi ile 283 ilk aşamada belediyenin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören 5747 sayılı Yasa gereği 2013 yerel seçimler öncesinde bahse konu olan belediyelerin kapatılıp kapatılmayacağı konusu belirsizliğini koruyor. Eğer uygulama gerçekleşirse Nevşehir'de nüfusu 2000’in altında olan toplam 20 belde, köy ya da mahalle olarak, sınırları içerisinde oldukları il yada ilçelere bağlanacak. Bu uygulama ile bir anlam da şu sonuç çıkacak; 20 tane Belediye başkanı bir anda muhtar olabilecek...İşte Nevşehir de kapanma tehditi altında olan Belediyelerimiz…

 

 

NEVŞEHİR ACIGÖL İNALLI

 

 

NEVŞEHİR ACIGÖL KURUGÖL

 

 

NEVŞEHİR AVANOS AKARCA

 

 

NEVŞEHİR AVANOS GÖYNÜK

 

 

NEVŞEHİR AVANOS MAHMAT

 

 

NEVŞEHİR AVANOS SARILAR

 

 

NEVŞEHİR AVANOS TOPAKLI

 

 

NEVŞEHİR DERİNKUYU SUVERMEZ

 

 

NEVŞEHİR GÜLŞEHİR ABUUŞAĞI

 

 

NEVŞEHİR GÜLŞEHİR GÜMÜŞKENT

 

 

NEVŞEHİR GÜLŞEHİR OVAÖREN

 

 

NEVŞEHİR HACIBEKTAŞ KARABURNA

 

 

NEVŞEHİR HACIBEKTAŞ KIZILAĞIL

 

 

NEVŞEHİR KOZAKLI KALECİK

 

 

NEVŞEHİR KOZAKLI KANLICA

 

 

NEVŞEHİR KOZAKLI KARAHASANLI

 

 

NEVŞEHİR KOZAKLI KARASENİR

 

 

NEVŞEHİR MERKEZ GÖREME (Turistik yer olması hasebiyle kurtuldu şuan Nufusu 2000 nin üstüne ulaştığı bildiriliyor.)

 

 

NEVŞEHİR ÜRGÜP AKSALUR (Meclis kararıyla Ürgüp İlçesinin mahallesi oldu)

 

 

NEVŞEHİR ÜRGÜP MUSTAFAPAŞA (Turistik yer olması hasebiyle kurtuldu)

 

KOMŞU İLLERDE DE DURUM AYNI…

 

Komşu il Aksaray’da da durum Niğde’yle aynı. Aksaray’da köy olacak belde sayısı Niğde gibi 18 tane…Aksaray’da beldeler hep sınırda kalmış durumda. 1800-1950 nüfuslarıyla kıl payı Belediye olarak kalmayı kaybediyorlar.Nevşehir’de ise bu sayı 20 beldeyi buluyor.