İstanbul merkezli hükümeti hedef alan operasyonlara tepkiler gelmeye devam ediyor. Yeni Türkiye'yi hedef alan saldırılara karşı 'Unutmayın bu süreç, yeni Türkiye'nin İstiklal Mücadelesidir' diyen Başbakan Erdoğan'a, STK'lardan destek geldi. Aralarında ASKON, İstanbul Ticaret Odası, Konya Ticaret Odası, İstanbul Ticaret
Borsası, İlim Yayma Cemiyeti başta olmak üzere onlarca sivil toplum kuruluşu iradelerine sahip çıktıklarını ilan etti. Diyarbakır'da 57 STK adına yapılan açıklama Erdoğan'a desteğin özetiydi:

'Cemaat üzerinden başlatılan ve hali hazırda cemaati de aşmış görüntüsü veren bu küresel operasyonu hepimiz tanıyoruz. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat'ta darbe yapan güçlerin, 17 Aralık'ta da darbe yapmaya çalıştıkları açıktır.'

'DARBEYE GÖZ YUMMAYACAĞIZ'

Diyarbakır'da bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Ak Parti İl Başkanlığı önünde toplanarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek açıklaması yaptı. 57 sivil toplum örgütü adına konuşan Dünya Demokrasi Hareketi Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Mikdat Güneş 'Seçilmiş bir irade, ancak seçimle, seçmen iradesiyle gitmelidir. Bunun dışındaki bütün yöntemler illegaldir. Başta Kürt sorunu olmak üzere sorunlarımızın çözümü güçlü demokrasi, güçlü iktidardan geçmektedir' dedi. Bir toplum mühendisliği edasıyla AK Parti iktidarını devirmeye yönelik atılan adımları toplum olarak kaygıyla izlediklerini belirten Güneş şunları söyledi: 'Cemaat üzerinden başlatılan ve hali hazırda cemaati de aşmış görüntüsü veren bu küresel operasyonu hepimiz tanıyoruz. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat'ta darbe yapan güçlerin, 17 Aralık'ta da darbe yapmaya çalıştıkları açıktır. Bu ülkede yeni bir darbe teşebbüsüne göz yummayacağız.'

Gezi olayının bir yansıması

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, 17 Aralık operasyonunu Gezi olaylarının bir yansıması olarak değerlendirdi. Türkiye ekonomisine ilişkin, 'Gezi olayları ve Fed kararlarına karşın eğer kriz bölgesine bu kadar yakın bir coğrafyada Türkiye gibi üzerinde hesaplar olan bir ülke yine yüzde 4'ler seviyesinde bir büyüme gösteriyorsa bunu başarı saymak gerekir' diyen Koca, Türkiye ekonomisinin Gezi olayları ve İstanbul merkezli '17 Aralık Operasyonu' nedeniyle yaralar aldığına dikkat çekti. Koca, Marmaray, 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi projeler yıl içinde ilgiyle takip edildiğini anımsatarak, 'Dünya, özellikle gelişmiş ülkeler çok daha büyük sıkıntılarla uğraşırken, yaklaşık bir hafta içerisinde 100 milyar dolarlık bir ihale paketini yatırıma dönüştürmeyi başaran bir ülke hiç şüpheniz olmasın tüm dikkatleri üzerine çeker. Hatta ileri bir söz söyleyeyim nazar bile alabilir. Siz Gezi'yi bunun bir yansıması sayabilirsiniz. Dünya işte böyle bir ilgi gösterdi' açıklamasında bulundu.

17 Aralık istikrara saldırı

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, İstanbul merkezli operasyona ilişkin, 'Bu olayların arkasında, Türkiye yükseldikçe sıralamada yer kaybeden ülkeler var. Türk halkı bu ülkeleri çok iyi biliyor' değerlendirmesini yaptı. Kopuz, İstanbul merkezli operasyona ilişkin yazılı açıklamasında, Türkiye'de yaşanan son olayların, tıpkı Gezi olayları gibi Türkiye'nin istikrarına yönelik bir saldırı olduğunu ifade etti. 'Bir operasyon yapıldı ama fatura yine Türk halkına çıktı.' diyen Kopuz, operasyon sürecinde, Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören şirketlerin 20 milyar dolar değer kaybettiğini söyledi. Kopuz, 'Halk Bankası'nın değeri 1,5 milyar doların üzerinde değer kaybetmiştir. TL yüzde 2,5 değer kaybına uğrarken faiz hadleri 75 baz puan arttı. Gezi olaylarında olduğu gibi bu olaylar da Türkiye'nin büyümesini ve gelişmesini istemeyen çevreler tarafından organize edildi.' dedi. Kopuz, yolsuzluk yapan varsa bunların da cezasıl kalmayacağınu belirtti.

Kurtuluş ve İstiklal mücadelesi

İlim Yayma Vakfı Başkanı Yücel Çelikbilek, 'Türkiye'de geldiğimiz nokta, kurtuluş ve istiklal mücadelesidir. Son yıllarda ülke olarak, dünyada zulüm görenlerin mazlumların hep yanında olduk. Büyük bir Türkiye olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyoruz. Ekonomik alanda olsun özgürlük alanında olsun büyük gelişmeler sağlandı. Bütçe rakamları 642 milyar TL faiz ödemeyi engelledi. Bu olay faiz lobilerini çıldırttı. Gerçekten büyük bir İstiklal mücadelesi veriyoruz' diye konuştu.

Siyasi iradeye müdahale yanlış

Konya Ticaret Odası (KTO) Ticaret Borsası (KTB) ve Sanayi Odası (KSO) başkanları, operasyona ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada; halkın hür iradesini kullanarak belirlediği siyasi iradeye ve siyasete gayrimeşru müdahaleleri doğru bulmadıklarını, yaşanan son gelişmelerin, Türk özel sektörüne yeni bedeller ödetmemesi gerektiğini belirtti. Açıklamada, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTB Başkanı Uğur Kaleli ve KSO Başkanı Memiş Kütükçü'nün imzası yer aldı.

Türkiye oyundan büyüyerek çıkar

Başbakan Erdoğan'ın 'İstiklal Mücadelesi' veriyoruz söylemine Adaleti Savunanlar Derneği'nden (ASDER) de destek geldi. ASDER Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hacı Mustafaoğulları 'İstiklal Mücadelesi veriyoruz ve Kurtuluş Savaşı yaşıyoruz. Özüne dönen Türkiye'den ve Osmanlı ruhundan korkuyorlar. Bunu durdurmak için her türlü fitneye başvuracaklar. Herkes oynanan oyunların farkında olsun. Türkiye bu oyunların ardından, daha da büyüyerek çıkacaktır' dedi.

Büyümemiz istenmiyor

Akabe Vakfı Genel Müdürü Nasuhi Günay, 'Bu ülke bu tarz tuzaklara çok geldi. Müslümanların bu oyunlara gelmemesi için, içeride ve dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı dikkatli olması gerekiyor' dedi. Günay 'Bir Müslüman aynı hataya 2 kere düşmemeli diyoruz. Zararın nereden geldiğini, iyi bilmeli, bizi parçalamak bölmek isteyenlere karşı temkinli olmalıyız' şeklinde konuştu. Günay ayrıca 'İstiklal mücadelesini geçmişte de verdik biz, şimdi de veriyoruz. O zaman hep beraber ele ele verdik, neyimiz varsa paylaştık. Yine aynı durumdayız. Neyimiz varsa bu mücadelede paylaşırız. Ülkenin tam kalkınma ve kendine gelme döneminde sakin olup temkinli olmalıyız. Her türlü bölünme bize zarar getirecek, dış güçleri sevindirecek. Türkiye'nin büyümesini istemeyen iç ve dış güçler bunun karşısında olacaktır ama biz mücadeleye devam edeceğiz. Biz hak ve hakikatin yanındayız' açıklamalarında bulundu.

Hükümeti çökertme planı

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, yaşanan gelişmeleri 'birkaç savcının siyasi hesaplardan bağımsız, bütünüyle görev saikiyle icra ettiği yasal soruşturmalar' şeklinde değerlendirmenin gerçeklerle bağdaşmadığını belirterek, şunları söyledi: 'Bu kavga dershanelerin korunması ya da yolsuzlukların üzerine gidilmesi mücadelesinin çok ötesine geçmiştir. Doğrudan Tayyip Erdoğan'ı hedef alan sistematik bir kampanyaya dönüşmüş, daha ötesinde zaten uzun bir süredir hem içeride hem dışarıda belli güçlerce sürdürülmekte olan bir kampanyaya eklemlenmeyi beraberinde getirmiştir. İçeride, dışarıda İslam'a ve Müslümanlara düşmanlığıyla maruf bilumum çevreler, Gülen grubunun operasyonları neticesinde Tayyip Erdoğan'ın hırpalanıp, devrilmesi temennisini açıkça yansıtmaktadırlar.'

Sadece figüran değişiyor

Beyaz Hareket Derneği Başkanı Aydın İnci, 'Amerika'nın İsrail'in içimizdeki hainlerle ortaklaşa gerçekleştirdiği bir oyun oynanıyor. Şu anda büyük bir İstiklal Mücadelesi vermekteyiz. Oynanan oyunları milletimizin açıkça görmesi gerekiyor. Oyunlar Türkiye üzerinde hep oynanıyor sadece figüranlar değişiyor. Büyük bir Türkiye asla istenmiyor. Büyümeyi durdurmak için her türlü girişim yapılıyor ve yapılacaktır. Millet olarak buna dur demeliyiz' açıklamasında bulundu. İnci ayrıca 'Türkiye maalesef fitne içerisindedir. Sessiz kalmamalıyız. İçimizde ki insanları kullanıyorlar, artık bu kullanılanlar durumun farkına varsın. Gezi olayları ile başlayan süreç, bugün operasyon ile devam ediyor. Ülkemiz üzerine oynanan oyunları çocuk bile anlar. Ama bazıları anlamak istemiyor. Bu oyunlar bittiğinde büyük bir Türkiye doğacak' sözlerine yer verdi.