25. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Kırşehir'e gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kırşehir programına Nevşehir Milletvekilleri de katıldılar.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile aynı masada yer alan AK Parti Nevşehir Milletvekili AB Uyum komisyon üyesi, Türkiye-Bangledeş Dostluk Grubu Başkanı Av.Ebubekir Gizligider ve Kırşehir AK Parti Milletvekilleri Muzaffer Aslan ve Abdullah Çalışkan Ahilik haftası ile Gündeme ilişkin konular hakkında da bir süre sohbet ettiler.

 

AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte Myanmar'a gitmiş burada Müslüman kardeşlerimize yardımda bulunmuşlardı.Yaklaşık bir ay sonra Dış işleri Bakanı Davutoğlu ile Nevşehir Milletvekili Gizligider bu kez Kırşehir de bir araya geldiler.

 

Programa Kosova Kamu yönetimi Bakanı ve Türk azınlık partisi genel başkanı sn Mahir Yağcılar da katıldı.

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Kırşehir'de

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Dış politikamızın temelinde ahilik politikası vardır" dedi.

 

 

25. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Kırşehir'e gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Dış politikamızın temelinde ahilik politikası vardır. Eğer birinin ihtiyacı var ve biz bu ihtiyacı biliyorsak, bile bile harekete geçmiyorsak gerçek ahi olamayız" dedi.

 

25. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Kırşehir'e gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Ahilik Sempozyumu" gala yemeğine katıldı. Yoğun bir kalabalık tarafından karşılanan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, verilen şehitler için üzgün olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında, "Hain terör saldırıları karşısında beraber tepki vereceğimizden eminim. Hiçbir güç teröre karşı vereceğimiz tepki karşısında bizleri şaşırtamayacak. Kararlılığımız sonuna kadar devam edecektir" diye konuştu.

 

Yemekten sonra ahilik hakkında konuşan Davutoğlu, "Medeniyetimizin birikiminin yaşandığı şehirlere gittiğimde daima farklı hisler duyarım. Büyük bir çınarın memleketindeyim. Tohumu anlayamazsanız şehri de anlayamazsınız. Kırşehir'e hangi açıdan bakarsanız bakın ilim, kültür, edebiyat; hepsinin bu şehir'de nüfuz ettiğini görürsünüz. Kırşehir hususi bir şehir, ahilik tarihe ve mekana atılan bir tohumdur. Kırşehir tohumunu anlayan bu medeniyetin de yok olamayacağını anlar. Kırşehirli gardaşlarım ne kadar övünürlerse övünsünler azdır" dedi.

 

Tarih bölümünde okuyan kızını tarihi öğrenmeden önce Kırşehir'e gönderdiğini söyleyen Davutoğlu, "Kırşehir'i bilmeyen tarihi anlayamaz. Tarihi öğrenmek için Yunus Emre'nin, Hacıbektaş'ı, Ahi Evran'ın dizinin dibinde oturacaksın. Hiçbir medeniyet tarihe tesadüfen çıkmaz. Bizim medeniyetimizin üç ayağı vardır; alim, tacir ve emirdir. Biliniz ki Ahi Evran bizim için geçek bir medeniyet şaheseridir. Bizim tarihte geçirdiğimiz serüveni Ahi Evran şahsen hayatında yaşamıştır. Tek bir boyutu olan birisi değildir. Ahi Evran hem teorik hem de pratikte olan bir insandır. Bu tohumun bereketi ise Kırşehir'dir" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'nin dış politikasının temelinde ahilik felsefesinin olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Dış politikamızın temelinde Ahilik politikası vardır. Eğer birinin ihtiyacı var ve biz bu ihtiyacı biliyorsak, bile bile harekete geçmiyorsak gerçek ahi olamayız. Ahiliğin ahlakını almış kimse Somali'de, Arakan'da yaşananlara karşı duyarsız olamaz. -Türkiye'den gelen heyetler milletlerin kaderini değiştiriyor- demişti bizlere Kongo'dan Türkiye'ye gelmiş olan bir heyet. Bugün bizler kapımızı açık tutuyoruz. Elimiz de, soframız da, kapımız da daima açık. Biz kimseye muhtaç olmayalım ama Allah muhtaç olanlara yardım etmeyi bizlere nasip etsin" diye konuştu.

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kırşehir'den ayrılmadan önce Neşet Ertaş'ı da anarak kendisine acil şifalar diledi. Davutoğlu, "Türk Halk Müziği sıradan bir müzik değildir. Allah ona sağlık versin" dedi. Bu ifadeler, salonda bulunanlardan alkış aldı.