NEVŞEHİR-KAPADOKYA ORTALAMA BİR ANADOLU ŞEHRİ DEĞİL BÜTÜN DÜNYA’DA ÜLKEMİZİN EN ÖNDE GELEN MARKALARINDAN BİRİDİR.

Sn. Bakanım, kıymetli valim, saygıdeğer milletvekillerim, belediye başkanlarımız, bakanlık ve ilimizin değerli bürokratları, bugün burada bu çalışmayı yapmamızın temel sebebi olan turizmcilerimiz; hepinizi saygıyla selamlıyorum, şehrim adına herkese “hoşgeldiniz” diyorum.

Öncelikle Ak Parti hükümetleriyle hem ülke hem de Kapadokya turizmi 3 kattan fazla büyümüş, alt yapı ve üst yapı yatırımlarıyla ve bütün dünyada Türkiye ve Kapadokya markasının hızla büyümesiyle hem ülkemiz hem de bölgemiz bu refahtan nasibini almıştır.

Öncelikle turizm için ilk şart olan ulaşım hizmetlerimizle ilgili bilgi vermek istiyorum. Hızlı trende Kapadokya’yla Antalya’nın buluşması 2015 Aralık itibariyle proje ihalesi yapıldı. Alanya Antalya istikametiyle buluşan Manavgat üzerinde bulunan bu hat Seydişehir – Konya, Aksaray, Nevşehir ve devamında da Kayseri hattıyla buluşacak çift taraflı bu hat yani hem yolcu hem de yük taşımacılığı için önemli olan bu hat bölgemiz turizmi için de inanıyoruz ki çok ciddi katkılar sağlayacak. İnşallah bu noktada en geç 2023’e kadar ama umuyoruz ki 2020 yılına kadar bu hizmetle buluşacağız.

Yine bizim için çok önemli olan ve Türkiye karayolları haritasında kesik çizgiler itibariyle gördüğümüz Niğde Gölbaşı yani Ankara arasındaki otobanımızda önümüzdeki yıl itibariyle inşallah ihale ediliyor ve 2020 yılına belki de kavuşacağımızı umut ediyorum. Çünkü ulaşım turizmde en önemli sorunlardan biridir.Yani biz şunu hayal ediyorduk Nevşehirliler ve turizmciler şu soruyu soruyorlardı; Acaba bu havalimanı çalışacak mı, acababirgün uçak inecek mi denirken önce İstanbul seferleriyle, acaba dolar mı yeterli yolcuyu bulabilir miyiz sorularıyla başladığımız bir günden İstanbul’un iki yakasına da hem Anadolu hem de Avrupa yakasına uçuşlarımız çok ciddi bir doluluk oranıyla devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ticaret odamızın katkılarıyla ve Sayın Başbakanımızın, Ulaştırma Bakanımızın katkılarıyla çok ciddi destekleriyle Antalya seferlerini de açmış bulunuyoruz ve umduğumuzdan da daha iyi olduğunu söyleyebilirim. İnşallah nisan ayı itibariyle de İzmir seferleri yürürlüğe girecek. Yani şunu görüyorum aslında sizden ve ekibinizden istirhamımız şudur ki Sayın Bakanım, Nevşehir yaklaşık 300.000 nüfusuyla ortalama bir Anadolu şehri değil, nüfusunun yaklaşık 10 katı kadar çok nitelikli ve çok farklı destinasyonlarda misafirlerimizi ağırladığımız Türkiye’de akla gelen birkaç merkezden biri, bunu Amerika ziyaretimde gördük, çok ilginç Bangladeş de Kapadokya’nın “Visit Kapadokya” sloganıyla fotoğraflarını gördüğümde onurlandım. İlginçtir Afrika’da, Malezya’da çok ciddi bir özellikle son dönemlerde Uzakdoğu’da talep söz konusu.

Yine Hindistan, Uzakdoğu noktasında keza aynı şekilde Kapadokya’ya yoğun bir itibar göstermek Güney Amerika’da Kapadokya çok önemli bir marka hatta yakın zamanda çekimleri biten Brezilya’daki bir dizi reyting rekorları kırıyor. Keza Yeşilçam ve belgeseller noktasında Kapadokya tam bir doğal film platosudur.Film platosu demişken Sayın Bakanım, bu noktada çalışmanın sona geldiğini biliyoruz ve kanunda da yer alacak yanlış bilmiyorsam. İçlerinde Nevşehir’in de bulunduğu 6 vilayetin son bildiğim kadarıyla doğal film platosu ve bu bölgedeki film ve benzeri çalışmaların devletimizin değişik kademelerinin Maliye ve Kültür bakanlığına kadar destekleri söz konusu olacak. Sizlerinde inşallah destekleriyle gerçekleştireceğiz.

Belki bizim için en önemli şey Kapadokya dediğimizde bu alanın yönetimiyle ilgili sorunlarımız.Yani tabiri caizse tabirimi ne olur hoş görün bir yedi kocalı Hürmüzhikâyesi yaşıyoruz.Basit bir yol yapımında dahi beş altı kurum bir araya getirmek zorunda kalabiliyoruz.Bunda alan yönetimi Çanakkale’de yürürlükte olan hemen akla gelebiliyor.Ama onun burayla birebir ne kadar müsemma olacağı olmayacağı, bunun üzerinde biraz çalışmamız gerekiyor.Sayın bakanım yani Çevre bakanlığı,Kültür bakanlığı yer yer belediyeler, yer yer özel idare ve bunların hepsinin bir ahenkle çalışması bizi oldukça zorluyor.Yer yer yine milli parklar dolayısıyla orman ve su işleri bakanlığı bu noktada inşallah inanıyoruz ki sizin bakanlığınızdan bu büyük hizmet nasip olacaktır.Şu anda kısmen Çevre Bakanlığınıda ilgilendiren ama kültür bakanlığınıda arkeolojik sit dolayısıyla ilgilendirensit alanlarının incelenmesi irdelenmesi söz konusu.Bu noktada biz yerel idarelerinde muhakkak içinde olması gerektiğini düşünüyoruz.Çünkü 1960 yılında hazırlanan bir sit haritası söz konusu.Asla şunu istemiyoruz, biz bunu tüketelim bu büyük hazineyi bitirelim ve bizden sonraki nesillerin bize adeta lanetlesin asla bunu istemiyoruz.Bizim istediğimizkullanma ve koruma dengesininadaletli bir şekilde sağlanması.Bu noktada çok acımasız hükümler var, bir avukat olarak söyleyebilirim.Öbür tarafta çok ciddi dengesizliklere de şahit olabiliriz.Aynı mevzuat söz konusu ama bu dengeyi sit irdelemesini zatıâlinizinde destekleriyle sağlıklı ve adaletli gerek filmlerle gerek geçmişte Yeşilçam, yine yakın zamanlara kadar devam eden dizi filmlerine ve adeta bir efsane şeklinde Kapadokya da balona binmek dediğimiz veya birkaç günmuhakkak Kapadokya da bulunmak dediğimiz kavramlar ortaya çıktı ve iç turizm bizim için son derece önemli.Bu günlerde Ortadoğu’nunçalkalandığı çalkantılı günlerin de iç turizminde dış turizme alternatif olarak desteklenmesi gerektiğiniz düşünüyoruz.Yine bizim ören yerlerimiz var.Aslında programınızda vardı ama program iptal oldu bildiğim kadarıyla göstermek isterdik.Buradaarzu etmediğimiz görüntüler var.Bunların bir kısmını doğrusu ıslah ettik ediyoruz.Ancak bu sackulübe şeklinde söyleyebileceğimiz bu alanlara yakışmayan hediyelik eşya satış yerlerimiz söz konusu.Bu noktada belediyelerimizle birlikte mahalli idarelerimiz zaman zaman özel idareyle birlikte sizin elinizde sizin koordinasyonunuzda bir ıslah projesine acilen ihtiyacımız var.Allah’ın bu önemli vergisini bize bu önemli hediyesini bizim taçlandırmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Saygıdeğer bakanım hala her gün şaşırıyorum bir bakıyorsunuz kuruluştan beri hergün gördüğümüz yaklaşık 11 mahalle TOKİ ve sayın belediye başkanımızın üstün gayretleriyle taşındı. Bir baktık ki altında kaç katlı olduğu hala tam tespit edemediğimiz günbegün bizi şaşırtan yer altı şehirleri ve Hristiyanlığın ilk dönemlerine ait olduğunu düşündüğümüz kiliseler görüyoruz.

Öbür tarafta sayın bakanım bakıyoruz Kozaklı ilçemiz var. Termal turizmde günbegün yıldızı parlayan ve oradaki otelcilik hizmetimizin müşteri memnuniyeti inşallah Kapadokya alanımızdaki butik otelcilik butik hizmet anlayışıyla taşımamız gerekiyor. Kapadokya dendiğinde ilk akla gelenlerden biri de balon uçuşlarıdır. Bu faaliyet ülkemizin farklı yerlerinde denendi. Ancak herhangi bir turist ne için uçacak yani neyi görecek,bir güzelliği görmesi gerekiyor.Güzelliğin olduğu yerlerde bunlar denendi ancak oradaki hava akımları ve fiziksel diğer sebepler itibariyle bu başarılamadı.Hâsılı balona ciddi bir akım söz konusu bu bağlamda dünyada sayılı balon turizmi var. Bu bağlamda biz bir uluslararası balon festivalinin Kapadokya’ya çok yakışacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda bildiğim kadarıyla geçtiğimiz eylül aylarında Efes’te bir çalışma vardı ama ülkemizde istenmeyen yüreğimizi yakan olaylar sebebiyle iptal oldu. Buna biz talibiz ve yanılmıyorsam 1999 yılında dünya hava olimpiyatları yine bölgemizde gerçekleştirildi.Yani bunun alt yapısı da üst yapısıda bizde.Hâsılı şu sayın bakanım aynı gün içinde yerin 7 kat yükseğine de yerin 7 kat dibine de Kapadokya’da ulaşabilirsiniz.Bu zenginliğimizi biz tüm dünyayla paylaşmak istiyoruz.Yeterki sizlerin sayın bakanlığımız güç birliğiyle hepimizin bu sihirli elleri bu önemli hazineye değebilsin.

Çalıştayımızın hayırlara vesile olması dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.