Nevşehir'in yetiştirmiş olduğu önemli değerlerimizden bir isim usta siyasetçi Mehmet Elkatmış Anlatıyor....
AK Parti geçmiş dönem Nevşehir Milletvekili ve Ombudsman Av. Mehmet Elkatmış Nevşehir Milletvekili Yıllarını anlattı.

İşte Elkatmış'tan İnciler...

"Milletvekilliği yan gelip yatma yeri değildir... Böyle Vekiller günümüzde var... Sadece bulunduğun yerin değil tüm Türkiye nin Milletvekili olmak gerekiyor.

Bizim dönemimizde siyaset Ateşten gömlekti. Ama O zamanlar bizim herşeyden önce ideallerimiz vardı. Bu idealler bizler için çok önemliydi. 4 Dönem Milletvekili yaptım.Keşke dediğim şeyler var elbette...

Gençler Siyasetten uzak durmasınlar. Ama Particilik yapmasınlar. Çünkü Siyaset farklı bir şey...Particilik iyi bir şey değil.
Siyaseti kutsal olarak görüyorum.Ben kendi dönemimde hep gençleri aldım yanıma.Siyasete kazandırdığım bazı isimler belediye başkanlığı , milletvekilliği yaptı. Siyasetle uğraşanlar fedekar olur ailesinden dostundan gecesinden gündüzünden parasından herşeyinden harcar ...Siyasetten zengin olunmaz...Bunun için siyaset tabandan alt yapısı olmalı.Tepeden gelme ile siyaset olmaz siyasetçide olmaz.Siyaset bir mücadeledir.Herkes kendi üzerine düşeni yapmalı.Hoşgörü ve tahammül göstermeliyiz. Birbirimize sabır göstermeliyiz.Askeri müşterekte buluşarak ülkemiz için hep birlikte çalışmalyız.Kavgayla gürültüyle değil anlayışla olmalıyız. Türkiye miz iyi yolda.İnşallah herşey güzel olacak...


SN. MEHMET ELKATMIŞ
 

1947’de Nevşehir’in Nar kasabasında doğdu. İlk ve orta okulu kasabasında tamamladı ve Nevşehir Lisesinden mezun oldu. 1971 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirerek aynı yıl Nevşehir’de avukatlık stajına, 1972 yılı sonunda Ürgüp’te serbest avukatlığa başladı. Askerlik görevini askeri hakim olarak tamamladı. Askerlik dönüşünde 1974 yılı Kasım ayında Nevşehir’de tekrar serbest avukatlığa başladı. Avukatlık yaptığı dönemlerde ve üniversite öğrenciliği yıllarında, siyasi partilerde kuruculuk ve il başkanlığı görevlerinde bulundu.


1991 – 1995 – 1999 ve 2002 tarihlerinde yapılan seçimlerde 19, 20, 21 ve 22. Dönemler Nevşehir milletvekilliğine seçildi. TBMM’de görev yaptığı bu dönemlerde, TBMM Başkanlık Divanı üyesi ve katip üyelik ve TBMM İdare Amirliği görevlerinde bulundu. Ayrıca TBMM’de uzun yıllar KİT komisyonu üyeliği, Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanlığı, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı; TEDAŞ, Civan Gate, SSK ve TBMM Genel Kurulu yapımındaki usulsüzlükleri soruşturma komisyonlarında üye olarak görev yaptı. 04/12/2012 tarihinde TBMM tarafından Kamu Denetçisi olarak seçildi.


Bu görevleri yanında bir çok sivil toplum örgütünde ve vakıflarda kurucu ve yöneticilik görevlerinde bulundu. Ayrıca birçok ulusal ve uluslararası toplantılara, panel, açık oturum ve sempozyumlara izleyici, konuşmacı ve başkan olarak katıldı. Pek çok gazete ve dergilerde, TV’lerde röportajları beyanları ve makaleleri yayımlandı. 
4 çocuk babasıdır.


Susurluk komisyonu

Elkatmış, TBMM bünyesinde kurulun Susurluk Komisyonu'nun başkanlığı yaptı. Bazı milletvekilleri tarafından MİT'le ilişkisi olduğu ileri sürülen raportör Akman Akyürek iddiaları reddederek verdiği istifa dilekçesinde, "Komisyon başkanının bilgisi dahilinde bugüne kadar bilinmeyen bir örgütle ilgili gizli araştırmada kritik belgelere ulaştığını" belirtti. Buna karşı çıkan Elkatmış bu tür bir araştırmanın varlığını reddetti.

Susurluk Komisyonu'nun görevini tamamlamasının ardından yaptığı açıklamalarla dikkati çeken Elkatmış, "Susurluk devam ediyor. Kilit isimler devletin ve Meclis'in içinde" ifadelerini kullandı. Elkatmış şunları söyledi:

"Susurluk olayından sonra isimleri dikkat çeken Mehmet Ağar, Sedat Bucak ile Başbakan Mesut Yılmaz tarafından Kutlu Savaş'a hazırlatılan Susurluk raporunda, Susurluk'un kilit ismi olarak ifade edilen Aydın Ayaydın da bugün (18 Nisan seçimleri sonrası) Meclis'e ANAP milletvekili olarak girmiştir." 

"Susurluk olayı halen devam ediyor. Bunlar halen devletin içindeler. Şu anda bir bekleme sürecesi yaşansa da bunların varlığı kaçınılmaz bir gerçek. Susurluk'un beraberinde getirdiği gelişmelerden rahatsızlık duyanlar, bunun üzerini örterek gündemi başka konularla geçiştirmeye çalışıyorlar. Ama Susurluk'un üstünü kimse örtemeyecek ve gerçekler ortaya çıkacak."

MEHMET ELKATMIŞ KİMDİR KISACA ...

1947, Nevşehir doğumlu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Serbest avukatlık yaptı.
MTTB, MGV ve birçok dernek ve vakıfta kurucu, yönetici ve başkan olarak görev aldı.

1991 ve 1995 seçimlerinde Refah Partisi'nden Nevşehir Milletvekili seçildi. Bu partinin kapatılması üzerine Fazilet Partisi kurucuları arasında yer aldı. 1999'da yine Nevşehir’den Fazilet Partisi milletvekili seçildi.

Fazilet Partisi'nin de kapatılması üzerine Adalet ve Kalkınma Partisi kurucuları arasında yer aldı. 2002 seçimlerinde bu partiden yine Nevşehir Milletvekili oldu. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde ise aday gösterilmedi.

Evli ve 4 çocuk babasıdır.