Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CNN TÜRK’te Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı.

Seçim sonuçlarını doğru okumalıyız. 4 parti Meclis’e girdi. 4 parti girince de Ak Parti çoğunluğunu kaybetti. 258 başarıdır, birinci parti olmak başarıdır. 13 yıllık serüvende ilk defa tek başımıza iktidar olamıyoruz. HDP’nin barajı aşmasıyla herkesin HDP başarılıdır demesi gerekir. Seçim kampanyamın çoğunu o bölgede yaptım. CHP ve MHP açısından bir başarı yok. En azından MHP için şunu söylenebilir. Senin çıkardığın vekil sayısı kadar HDP de çıkardı. Ben seçim kampanyam boyunca bu partilerin tek başına iktidar olma şansı yok dedim. Her birisi istedikleri oy oranını alsalar tek başına iktidar olamayacaklar. Gayeleri koalisyon yapmak.

İDDİA: ERDOĞAN İSTİFA EDİP PARTİNİN BAŞINA MI DÖNECEK?

Bir defa böyle bir şeyin konuşulması bile çok ayıp olur. Ak Parti'nin başında bir Genel Başkan var. Bana göre Sayın Davutoğlu olağanüstü çalıştı ve çok başarılı bir performans sergiledi. Neden başarılı olamadı onun sebepleri ayrı. Halkımıza sıcak geldi, halkımızı kucakladı. Onun Davutoğlu Ahmet Hoca profili, Erbakan Hoca'dan sonra halkın benimsediği bir isim haline geldi. Ben onun mutlaka devam edeceğini düşünüyorum. Ne Sayın Cumhurbaşkanı'nın böyle bir niyeti vardır diye düşünürüm, ne de Sayın Davutoğlu'nun.

"POKER FACE OLAMIYORUM"

Hakan Çelik, Bülent Arınç'a bir fotoğrafının "partiye kızgın olduğu" şeklinde yorumlandığını aktardı. Arınç, "O kadar da değil. Poker face dedikleri bir şey mi vardır. Ben içimdekini dışarıya yansıtıyorum" diye konuştu:

"Aslında balkona çıkarken de birileri ikaz etti, abi yüzünüz biraz gülsün dedi. Çabalamama rağmen böyle bir görüntü vermişsem içimin dışına aksetmesidir. Ben tekrar iktidar olacağız diye bekliyordum. 290 vekil ile hükümet olma imkanı yakalayacağımızı düşünüyordum. Bütün sistem HDP’ye barajı aştırmak üzerine kurulmuştu. Ben bir siyasetçi olarak ne Kılıçdaroğlu’nun ne CHP’nin yüzde 25’i aşacağını görmedim. MHP için en fazla 17 koydum. Bu partiler iktidara hazırlıklı partiler değil. HDP’yi aştırmak suretiyle…"

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI

Cumhurbaşkanlığı Sarayı konusunda yerli yersiz eleştiriler yapıldı. Eleştiri bir haktır. Ama haksızdır, haindir, kötüdür sözlerinin söylenmemesi gerekir. Mesela birisi israf diyorsa neden israftır onu söyler. Bir defa ruhsatı yok diyorsunuz ruhsatı var. Bir buçuk katrilyon diyorsunuz o kadar değil.

İSRAF AÇIKLAMASI

Allah'u teala ayette 'yiyin için israf etmeyin, Allah israf edenleri sevmez' buyuruyor. Peygamberimiz nehirden abdest alırken dahi israf etmeyin buyuruyor. Ben de bu konuda vaaz gibi bir sohbet verdim. Devlette israf var mı diye soruldu ben de var dedim. Benim sözlerim çarpıtıldı.

Herkesin çalışma odalarına gider A4 kağıtlarını atıldığını görüp memurları cezalandırırdım. Koridorlarda dolaşırken ışıkları söndürür muslukları kapatırdım. Adım tasarrufçu başkana çıktı.

MECLİS BAŞKANI

Benim gönlümde Ak Parti'den meclis başkanının seçilmesidir.

ÇÖZÜM SÜRECİ NASIL ETKİLENECEK?

Barajı aşan HDP'ye dağda, Cemil Bayık'la, Karayılan'la çekilmiş fotoğraflarını bilerek mi oy verdiler. Çözüm süreci bir barış demokrasi projesidir. Abdullah Öcalan'ın affedilmesi söz konusu değil. Kanun içerisinde olanlar bellidir.

4 eski bakanın Yüce Divan'a gitmesini onaylar mısınız?

Bu soruya evet desem de hayır desem de hata yapmış olurum. Meclis soruşturması sadece bakanlar içindir. Bunu bilmeyenler için tekrar söylüyorum. Ne yapılacaktır? Meclis araştırması değil. Milletvekilleri için dokunulmazlık esastır. Ama eğer bakanlık göreviyle ilgili bir fiilse sadece Yüce Divan vardır.

En az 55 milletvekili, bu insan şu fiiliyle suç işlemiştir diye iddiada bulunacak. Usul bu. Sonra mecliste görüşülür, kabul edilirse komisyon kurulur. Ama bakın anayasanın hükmü: Ama iddia edenlerin, 4 bakan hakkında daha önce olumlu ya da olumsuz hiçbir yorumu bulunmayacak. CHP ve MHP'den 'bunlar suçludur asmak lazım' ifadeleri kullanıldı.

Bu partiye Türkiye'nin ihtiyacı var. Şu anda birinci partiyiz.

KIRMIZI BÜLTEN

Hiçbirimiz Pensilvanya'ya uzakta değildik. Çok görüşmelerimiz oldu. Ancak şahısların ötesinde paralel devlet gibi bir olgu ortaya çıktı. Ama kişisel olarak Ahmet'i Mehmet'i değil, bu örgüt içerisinde yer almış kişilerin hukuk sürecine dahil edilmesi lazım. Bir köyde iki muhtar olmaz. 

Fuatavni neyse bulunamadı. Bir istihbarat sağlanıyor kendisine. Dışarıda olursa nereden bulacaksınız. İnternet dünyası sonsuz bir dünya.

Hüda-Par meşru bir partidir. Ama PKK ile de HDP ile karşı karşıya gelmeleri malesef mümkün oldu. PKK çok inançlı saf insanları hedef aldı. Bu örgütler arasındaki ilişki geçmişteki Hizbullah-PKK çatışmasına benzetiliyor. Ama öyle değil.