Seçimlerin üzerinden 55 gün geçti, ancak henüz hükümet kurulamadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 45 günlük hükümeti kurma süresi 24 Ağustos'ta doluyor. Yani sadece 20 Gün Kaldı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Seçime götürmek kaydıyla bir azınlık hükümeti pekala mümkündür" sözüyle, "daralmış olan koalisyon takvimi yerine bir erken seçim takvimi mi işleyecek" sorusunun yanıtı aranmaya başladı.

Bugün MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Seçim tarihi önceden belirlenirse azınlık hükümetine destek verebileceklerini açıkladı.

Yalçın, Koalisyon alternatifleri tamamen tükenirse, Kasım ayında erken seçim yapılması koşuluyla bir seçim azınlık hükümetine destek verebiliriz. MHP, Kasım ayına sıcak bakar dedi.

Şimdi artık tüm siyasi parti ve tabanda vatandaş Erken seçimin kaçınılmaz olduğunu ve Kasım ayında Erken seçime gidileceğini daha güçlü bir sesle dillendirmeye başladı.

 YSK, erken seçim ihtimaline şimdiden karşı düğmeye bastı.

Türkiye’de vatandaşların hiçbir partiye tek başına iktidar olma görevi vermemesi üzerine, YSK olağanüstü toplanarak, erken seçimin startını verdi! Erken seçim olma ihtimaline karşı YSK, Devlet Malzeme Ofisi’ne oy pusulaları için kâğıt temin edilmesi talimatı verdi. YSK’nın DMO’ya kâğıt için çok az bir süre vermesi ise, bilinen seçim kanunlarının rafa kaldırılarak, ivedi seçim kanunlarının(!) getirilmesi olarak yorumlandı...

Bünyamin Güler

Geçen hafta gerçekleşen genel seçimlerden net bir sonucun çıkmaması üzerine YSK da erken seçim ihtimaline karşı düğmeye bastı. Vatandaşların her hangi bir partiye tek başına iktidar olma görevi vermemesi üzerine partiler kendi aralarında koalisyon görüşmelerine başladı. Görüşmelerden koalisyon hükümeti çıkmaması durumunda, Türkiye’nin gündemine bu sefer de erken seçim gelecek. Erken seçimin olma ihtimaline karşın, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) erken seçim mesaisine erken başladı. YSK, olası bir erken seçim ihtimaline karşı, Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO), en kısa sürede kâğıt alım ve basımı talimatı verdi. YSK, ellerinde yeterli oy pusulası bulunmaması ve erken seçimin olma ihtimaline karşı, YSK DMO’ya talimat vererek, en kısa sürede kâğıt teminin gerçekleşmesini istedi. Önceki gün akşam toplanan YSK, üyeleri erken seçim ihtimalini de düşünerek bu kararı aldı. YSK’nın bu kararı almasında ise, yukardan gelen bir emrin olup olmadığı ise, merak konusu.

Erken Seçim 60 Günden de  Erken Olabilir

Devlet Malzeme Ofisi’ne oy pusulaları için kâğıt alımı talimatı veren YSK, erken seçim kararı verildiğinde kanuna göre 90 gün ya da en erken 60 gün içerisinde erken seçimi gerçekleştirmesi gerekiyor. Ama YSK’nın DMO’ya verdiği talimatta, daraltılmış 60 günlük erken seçim sürecinden de daha erken kağıt alımının gerçekleşmesini istemesi ise, akıllarda soru işaretlerine neden oldu. YSK’nın DMO’ya 60 günlük daraltılmış seçim sürecinden daha kısa bir süre vermesi ise, önceki seçim kanunlarının rafa kaldırıp, erken seçimin 2 aylık süreden de daha erken gerçekleşmesi anlamına geliyor. YSK’nın bu kadar kısa bir süre içerisinde oy pusulaları için kağıt temini için DMO’yu sıkıştırması ise, koalisyon kurulmadan Türkiye’nin yeni bir seçim arifesine girdiğini gözler önüne seriyor.