Genel seçimlerde 18 yaşını doldurmuş 1 milyon 103 bin 258 genç ilk kez sandığa gitti. ‘Genç’ oyların 56 bin 66’sı yurt dışına kayıtlıydı.

Partiler genç seçmenle yakından ilgilendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk kez oy kullanacak seçmenlere mektup gönderdi ve “Yeni Türkiye’ye rengini ve kimliğini verecek olan bizzat sensin” diyerek oy istedi.

CHP, MHP ve HDP de özellikle sosyal medya üzerinden gençlere ulaştı. Kamuoyu eğilimi araştırmaları yapan şirketlere göre, ilk kez sandığa giden gençlerin tercihi muhalefet partileri oldu.

Gençlerde HDP ikinci

A&G Araştırma Şirketi Müdürü Adil Gür, seçimden birkaç gün önce yaptıkları ve seçim yasakları nedeniyle kamuoyuyla paylaşılmayan anketin sonuçlarını açıkladı.

Gençlerin özgürlük taleplerinin belirleyici olduğunu belirten Gür, “2-3 Haziran’da yaptığımız araştırmaya göre 23 yaş altı seçmenlerde AK Parti yüzde 29.5, HDP 23.8, CHP 23.7 ve MHP 18.9 oy oranına sahipti. Bu sonuçlara göre gençlerin oy oranı AK Parti için genel ortalamanın altında kalırken muhalefet partilerinde ortalamalarının üzerinde bir orana sahip” dedi.

“Yaş yükseldikçe AK Parti’nin oyunun yüksek olmasının temel nedeni siyasi söylemlerin geçmişle kıyaslamalar içermesi” diyen Gür, şöyle konuştu:

“Gençler Türkiye’deki eski durumu hatırlamıyor veya bilmiyor. Bu da eğilimlerinde etkili oluyor. Zamanlarının büyük çoğunluğunu sosyal medyada geçiren gençler, bu mecraları iyi kullanan muhalefete eğilim sergiliyor. Gençler arasında HDP ikinci parti. Gençler, yaşlarının da verdiği bir hisle milliyetçi tutumlar da sergileyebiliyor.”

"Mizah dili gençler çekti"

Konsensus Araştırma Şirketi Müdürü Murat Sarı, gençlerin büyük çoğunluğunun CHP, MHP ve HDP’ye oy verdiğini belirterek “Sonuçlara doğrudan bir etkisi olmasa da önemli bir kitle söz konusu. Ancak 7 Haziran’da gördük ki genç seçmenin AK Parti’ye ilgisi azaldı.

İnternet üzerinden sosyalize olan gençler büyük oranda muhalefet partilerini tercih etti. Gezi’yle politik reaksiyon gösteren gençlerin büyük çoğunluğunun neredeyse bütün hayatları sosyal medya üzerinden şekilleniyor.

18 yaşındaki bir seçmen bir tarafta sosyal medyayı kapatan bir iktidar görürken bir tarafta da aynı mecralarda kendi dillerini kullanan partiler buldular. Özellikle HDP’nin sosyal medya kampanyalarında kullandığı mizah dili, gençlerin dikkatini çekti” dedi.

"Muhalefet sosyal medyayı iyi kullanıyor"

SONAR Araştırma Şirketi Müdürü Hakan Bayrakçı, yeni seçmen olan kitlenin sosyolojik olarak başka bir dünyaya sahip olduğunu belirterek “Gençler arasında eğilim ağırlığı muhalefet partileri yönünde. İlk kez sandığa giden kitle hayata başka bir pencereden bakıyor. Sosyal medyanın hayatlarında ilk planda olduğu ya da ilk plana geçmek üzere olduğu bir dünyadan bahsediyoruz. Sosyal medyada da muhalefet partileri genel olarak etkili” dedi.

En genç parti HDP

7 Haziran genel seçimleriyle yeni Meclis tablosu ortaya çıktı. Meclis’in yaklaşık üçte ikisi yenilendi. 369 yeni milletvekili Meclis’e girdi. Yeni milletvekilleri arasında genç isimler de var. Partilerin yaş ortalaması geçmiş dönemlere göre daha düşük. Meclis’in en genç partisi HDP. HDP’li milletvekillerinin yaş ortalaması 45. En genç HDP’li ise 26 yaşındaki Van Milletvekili Tuğba Hezer. Çok sayıda bekâr milletvekili bulunan HDP’de 6 çocuklu 2, 5 çocuklu 1, 4 çocuklu 4 milletvekili var./HABERTÜRK