2015 Kasım ayında Antalya’da düzenlenen G-20 Zirvesi, 2016 Nisan ayında İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi ve 2016 Mayıs ayında yine İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesinden sonra son 6 ayda Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen 4. Büyük organizasyon olan zirvenin Parlamenter Etkinliği konferansında ev sahibi ülke olarak Türkiye’yi ve TBMM Parlamentolar Arası Birlik Grubunu temsil eden Gizligider, Konferansın açılış konuşmasını ve devamında da moderatörlüğünü yaptı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı GyanChandraAcharya ve En Az Gelişmiş 34 ülkenin Meclis Başkan ve Başkanvekilleri düzeyinde katılım sağladığı toplantıda en az gelişmiş ülkelerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar, kalkınma programlarına dair yapılacak işbirliğinin desteklenmesi ve kalkınma programlarında parlamentoların etkinliği hakkında görüşmeler gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider parlamenterler olarak İstanbul Eylem Programı'nın uygulanması konusunda kendilerine özel bir sorumluluk yüklendiğini ifade etti.Ulusal düzeyde sahiplenmeyi güçlendirmek amacıyla sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcilerinin diyalog ve işbirliğine katkıda bulunmak gerektiğine değinen Gizligider, "Parlamentoların kritik bir işlevi vardır. Kalkınma ortakları ve en az gelişmiş ülke parlamento temsilcileri olarak bir araya gelerek görüş, tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunmamız dünya ölçeğinde daha adil bir bölüşümün ortaya çıkması ve insani krizlerin, dramların önlenmesi bakımından oldukça önemlidir." diye konuştu.
“Allah’ın on pulunu bekleye dursun on kul;
Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul
Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa
Yaşasın kefenimin kefili karaborsa…”
Üstad Necip Fazıl’ın bu dizeleriyle yaşanan ağır çelişkiye dikkat çeken Gizligider, Sn Cumhurbaşkanımızın “Dünya 5’ten büyüktür” çıkışını hatırlatarak, “BM üyesi 193 ülke bulunmaktadır, aslında biz 188, 5’ten büyüktür, demek için buradayız” diye konuştu.
Gelişmiş ülkelerle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki makasın her geçen gün açılmasının, sürdürülebilir barış ve istikrarın temin edilmesinin önündeki en büyük engel olduğunu dile getiren Gizligider, dünyanın bir bölümünde refah seviyesi oldukça yüksekken, bir başka bölümünde açlıktan, temiz su kaynaklarına ulaşamamaktan ya da artık önlenmesi oldukça basit birtakım salgın hastalıklardan insanların hayatlarını kaybettiğini anlattı. Gizligider, gelişmiş ekonomilerin, özellikle G-8 ve G-20 ülkelerinin bu konuların üzerinde durması gerektiğine işaret ederek, 900 milyon insanın yılda ortalama 800 dolarlık bir gelire sahip olmasının bir eşitsizlik değil, aynı zamanda küresel barış ve dünya ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi bakımından da bir tehdit olduğunu aktardı.210 milyon insanın yeterli gıdaya ulaşamamasının, ilkokul çağındaki 18 milyon çocuğun okula gidememesinin sadece en az gelişmiş ülkelerin değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu vurgulayan Gizligider, dünya genelinde 60 milyon yerinden edilmiş sığınmacıdan bahsedildiğini söyledi.Gizligider, "Türkiye en az gelişmiş ülkelere yılda 200 milyon dolarlık bir destek sözü vermiş, bu destek sözünün de üstüne çıkarak 300 milyon dolarlık bir kaynağı bu ülkelere aktarmıştır. Resmi kalkınma yardımlarımız 2010 yılında 1 milyar dolar civarındayken şimdi 3,9 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır." dedi.
 
Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider konferans öncesinde Yemen ve Madagaskar Milletvekilleriyle ülkemizi ve TBMM Parlamentolar Arası Birlik grubunu temsilen ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
 
Gizligider, Yemen Milletvekili Ali HusseinOthman ile Yemen’de yaşanan iç savaş ve Türkiye’nin üstlendiği arabuluculuk rolü ile TİKA vasıtasıyla Yemen’e yapılan sağlık ve insani yardımlar konusunda görüşmelerde bulunurken, Madagaskar Ulusal Meclisi Parlamento Üyesi LucRatsımbazafy ile Madagaskar’ın imar projeleri hususunda Türk firmaların etkin rol alması konusunda görüşme gerçekleştirdi. 23, 24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya İnsani Zirvesi’ne katılan ve Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın gösterdikleri misafirperverliğe minnet duyduklarını ifade eden LucRatsımbazafy Madagaskar’ın yeniden imarı sürecinde Türkiye’yi örnek aldıklarını, Türk firmalarının özellikle THY’nin yaptığı çalışmaları ülke olarak büyük bir ilgiyle takip ettiklerini belirtti.