Gizligider’in TBMM Genel Kurulunda “Nevşehir Üniversitesi” adının “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi” Olarak değiştirilmesi üzerine yapmış olduğu genel Kurul konuşması.

EBUBEKİR GİZLİGİDER (Nevşehir) – Teşekkür ederim.


Hayırlı olsun Sayın Başkanım, Allah kabul etsin.


Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; “Nevşehir Üniversitesi” adının “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi” olarak değiştirilmesi üzerine vermiş olduğumuz 492 sıra sayılı Teklife dair şahsım adına söz almış bulunuyor, bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.
İlim, hakikate giden yolları aydınlatan ışıktır. İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır. Okunacak en büyük kitap insandır. Dostluk ve muhabbet kaynamakta ocağımızda bizim. Aslanla ceylan dosttur kucağımızda bizim.


Sayın milletvekilleri, yukarıda bir kısmını andığım, her biri için bir kitap yazmak gereken bu cümleler, asıl adının “Muhammed” olduğu rivayet edilen ve hepimizin bildiği ismiyle Hacı Bektaşi Veli’ye aittir. Hünkâr Hacı Bektaş, 13′üncü yüzyılda Nevşehir topraklarında yaşamış ve yerleştiği Sulucakarahöyük’te vefat etmiş. Bu köy onun ardından, ismiyle yani “Hacı Bektaş” olarak biline gelmiştir. Elbette bu kısa zamanda kendisi hakkında doyurucu bilgi vermek imkânsız.

Ancak herhâlde onu özetleyecek en iyi tabir şu olur: Çağdaş Mevlânâ, Hacı Bayram Veli, Yunus Emre, Şeyh Edebali neyse bizler için, Hünkâr Hacı Bektaş da odur. Anadolu’nun ortasından yayılan bu ışıktan sadece Anadolu değil bugün, Balkanlar da, Orta Doğu da, hatta İslam dünyasının birçok noktası da aydınlanmış, bu pınardan kana kana içmiştir.


İşte, sekiz yüz yıl önce ilime bu kadar değer veren hemşehrimizin ismini, kabrinin bulunduğu kendi topraklarındaki tek üniversiteye verme teklifinin biz torunlarına nasip olması büyük bir gurur olmuştur.


2007 yılında, AK PARTİ iktidarının gerçeğe dönüştürdüğü hayallerden biri olan Nevşehir Üniversitesinin yaklaşık yüzde 90′ını bugünkü hayırsever torunları inşa etmişken inşallah birazdan Genel Kurulun takdiriyle, belki de ruhaniyetiyle bizi takip eden hünkârın isminin üniversitemizin ismine eklenmesi çok anlamlı olacaktır.


Bu vesileyle gerek komisyonda gerekse basında ve biraz önce de Genel Kurulda muhalefet milletvekillerince dillendirilen bir hususu da açıklamak isterim.

 
Üniversitemiz bünyesinde açılması planlanan bir Hacı Bektaşi Veli araştırma ve uygulama enstitüsüne ilişkin çalışma, tarafımızdan ve Sayın Bakan tarafından yakinen takip edilmekte olup bu husus komisyon çalışmasında da yine aydınlatılmıştır.


Elbette, özellikle CHP’li milletvekillerimizin birkaç eleştirisi vardı. Bölgenin evladı olarak birkaç hususu samimiyetle paylaşmak ve burada, Hacı Bektaşi Veli’nin ruhunu incitmeden, incinsek de incitmeden paylaşmak istiyorum.


O Alevi köylerinin hepsini dolaştık arkadaşlar, gerek seçimde gerekse seçimden sonra zaman zaman farklı kültürel ve siyasi faaliyetlerimizle. Tamamının Alevi olduğu köylerde yani yüzde 100 Alevi nüfusunun olduğu köylerdeki cami yapımı doğrudur ancak bu, bizim iktidarımız döneminde olmamıştır, en azından benim şehrim için söyleyebilirim.


VELİ AĞBABA (Malatya) – Manisa’da var, Manisa’da.


EBUBEKİR GİZLİGİDER (Devamla) – Çoğunluğunun 1980 ihtilalinin ardından yapıldığı, tabelalarında mevcuttur.


VELİ AĞBABA (Malatya) – Manisa’da geçen hafta yapıldı.


EBUBEKİR GİZLİGİDER (Devamla) – Yine, cemevi sayısı hususunda istatistiklerin bizim iktidarımıza kadar kaç olduğu, bizden sonra kaç olduğu ise basit bir matematik hesabıyla anlaşılacaktır.


VELİ AĞBABA (Malatya) – Elinize sağlık!


EBUBEKİR GİZLİGİDER (Devamla) – Üstadım, “Hacı Bektaşi Veli” diyoruz; siz, buradan sadece “Veli”yi alıp üzerinize alınmayın.

(AK PARTİ sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar)


Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; asıl ismiyle Muhammed’in yolunda yani Hacı Bektaşi Veli’nin yolunda olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha tekrarlamak isterim.


Yine, “Hacı Bektaşi Veli’nin yolu” dendi. Yine, bir hususu paylaşmak isterim, işte o Hacı Bektaş’ın yolunu biz yaptık, AK PARTİ iktidarı yaptı…

VELİ AĞBABA (Malatya) – Kaç yılında?


EBUBEKİR GİZLİGİDER (Devamla) – …CHP’li belediye değil. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

EBUBEKİR GİZLİGİDER (Devamla) – Yukarıda izaha çalıştığım gerekçelerle teklifimize sadece AK PARTİ Grubundan değil bütün gruplardan destek talep ediyoruz.


EBUBEKİR GİZLİGİDER (Devamla) -Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan demokratikleşme paketini…


EBUBEKİR GİZLİGİDER (Devamla) – …aslında sekiz yüz yıl önce özetlemiş Hünkâr’ın sözüyle konuşmama son veriyorum: “Bir olalım, iri olalım, diri olalım.”


Saygılar. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)