05.06.2014 Perşembe Günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde CHP Grubunun Niğde Akkaya Baraj Gölüyle ilgili Meclis Araştırma Önergesi aleyhinde Genel Kurulda Konuşma yaptı.
“EBUBEKİR GİZLİGİDER (Nevşehir) – Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; CHP Grubunun Akkaya Baraj Gölü’yle ilgili Meclis araştırması açılmasına yönelik vermiş olduğu önerge üzerine söz almış bulunuyor, bu vesileyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. Bu arada bugün Sayın Başbakanımızın başkanlığında, içlerinde Nevşehir ilinin de bulunduğu 6 ilin katı atık deposunun açılış töreni yapılmıştır. Bu vesileyle Sayın Başbakana ve bakanlarımıza teşekkür ediyorum.

Önergedeki iddiaları tek tek değerlendirerek konuşmama başlamak istiyorum. Öncelikle, ilk iddia olan, Niğde Belediyesinin arıtma tesisisin çalışmadığı ve bu sebeple baraja atık su bırakıldığı iddiası doğru değildir. Belediyenin arıtma tesisi çalışmaktadır ki elimde görmüş olduğunuz en son 2 fatura -birincisi şubat, diğeri mart ayına ait; zamanımız kısa olduğu için bu ayları bulabildik- mevcuttur. Ancak, her şeye rağmen Niğde Belediyemiz, hâlihazırdaki arıtmanın kapasitesini 2 katına çıkarmak ve gelecekte sorun yaşamamak için akademisyenlerin desteğiyle yeni bir çalışma başlatmıştır. Gerek Çevre ve Şehircilik gerekse Orman ve Su İşleri bakanlarımız da bizzat ilgili baraj gölüne giderek sorunu yerinde incelemiştir. Ayrıca, içlerinde Haliç’in de temizlenmesinde görev yapmış uzmanların da bulunduğu bir ekip yine yerinde teknik bir araştırma yapmış, incelemeler yürütmüş ve akabinde Akkaya Barajı Gölü Su Kalitesi İyileştirilmesi Eylem Planı oluşturulmuştur. Buna göre, DSİ 4.Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan Akkaya Baraj Gölü ve Çevresi İyileştirme Projesi uygulanmaya başlanmıştır. Yaklaşık 2 milyon TL harcanmıştır.

Bu barajın temizlenmesi ve bakım onarım çalışmaları tamamlanmasının ardından, 2013 yılı sulama mevsimi öncesi, barajda yeniden su tutulmaya başlanmış ve Bor ilçesinin brüt 2 bin hektar tarım alanının su ihtiyacını karşılamak için su verilmiştir. Arıtmaya tabi tutulmadan göl havzasına ulaşan Koyunlu Belediyesi ve güzergâhtaki atık sularının toplanarak mevcut Niğde Atık Su Arıtma Tesisine ulaşması ve çıkış suyu kalitesinin artırılmasını sağlamak amacıyla Koyunlu Atıksu Toplama Hattı ve diğer ilgili projelendirme çalışmaları tamamlanmıştır.

Yine, gelelim bir diğer iddia olan, üniversiteden, birtakım firmalardan, OSB’den ve diğer kuruluşlardan arıtma tesisi olmadan su akıtıldığı iddiasına. Öncelikle, Niğde Üniversitesi tarafından yeni bir ihale yapılarak ilave bir arıtma tesisi daha yapılacaktır. Önümüzdeki belki de elli yıl boyunca yeterli olabilecek bir kapasiteye sahiptir. Yine, organize sanayi bölgesinde arıtma tesislerinin kapasitesi 2 katına çıkarılması planlanmış ve bununla ilgili fiilen çalışma başlatılmıştır.

Ayrıca, yine -firma ismini de söylemekte sakınca olmadığını düşünüyorum- BİRKO A.Ş.’nin arıtma tesisinin kapasitesinin yeterli olduğu ama tüm bunlara rağmen bu kapasitesinin artırılması için ilgili kurumlarca çalışma başlatılmıştır. Son zamanlarda bu iddia sahipleri ilgili yerleri ziyaret etti mi bilmiyorum ama dört aydır atık kokusu bulunmamaktadır. Ayrıca, elimde görmüş olduğunuz Nisan 2014 tarihli raporlar da yine, bu suyun temiz aralıklarda bulunduğu iddiamızı doğrulamaktadır.

Akkaya Barajı’nda Niğde Belediyesi arıtma tesisi, Niğde Üniversitesi arıtma tesisi ve Niğde OSB arıtma tesislerinden çıkan sular deşarj olmaktadır. Bu arıtma tesisleri de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından denetlenip tesisler kontrol edilerek arıtmaların sürekli ve düzenli çalışmaları takip edilmektedir. Tesiste enerji verimliliğine yönelik havalandırma ekipmanında manuel sistemden otomasyona dönüştürme çalışmaları yapılmış ve son çökeltme havuzlarında ve diğer alanlarında betonlama ve tamir çalışmaları yürütülmüştür. Görüldüğü üzere, iddiaların çoğu gerçeği yansıtmamaktadır.

Kısa vadede yapılanların tamamlayıcısı olarak sorunun çözümüne yönelik çalışmaların sürdürülebilirliğini sağlamak için orta ve uzun vadede projelere ihtiyaç duyulmuştur. İşte bu nedenle, Niğde, Bor, Gümüşler, Aktaş, Fertek, Koyunlu, Sazlıca, Kemerhisar ve Bahçeli beldelerinin atık sularını da kapsayacak şekilde, yaklaşık 25 kilometre uzunluğunda bir hat, ana hat döşenerek Bor Emen Ovası’na yeni bir arıtma tesisi -ki bu yaklaşık 170 bin nüfusu ihtiva etmektedir- yapılması ve bu baraja atık su deşarjının tamamen önlenmesini sağlayacak bir proje üzerinde çalışılmaktadır. Bu çalışmada, nüfus artışı da düşünülerek, 200 bin kişi kapasiteli mekanik arıtma tesisi yapılması planlanmıştır. Bu, Akkaya’ya hayat verecek ve bu ilimizi ve ilçemizi rahatlatacak bir proje olacaktır; tüm kirli atıklar buraya gelecek, Akkaya’ya ise sadece temiz su verilecektir.

Bu sebeplerle önergenin aleyhinde olduğumuzu bildirir, bu zamana kadarki çalışmaları bizzat, yakinen takip ettiğini bildiğim sayın Niğde milletvekillerimize teşekkür eder, Genel Kurulu saygıyla selamlarım,” dedi.