Ak Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir GİZLİGİDER İsviçre’de gerçekleştirilen Parlamentolar Arası Birlik (PAB ) 135. Genel Kurulunda insan hakları ve sürdürülebilir kalkınma konulu oturumunda üye ülkelerin temsilcilerine hitap etti.

GİZLİGİDER konuşmasında Türkiye’nin Birleşmiş Milletler bütçesine yaptığı katkıya dikkat çekerken uluslararası barışın sağlanması ve yüzbinlerce insanın yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi adına Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daha geniş tabanda temsil edilmesi gerektiğini belirtti. Birleşmiş Milletlere üye 196 ülkenin Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke tarafından temsil edilmesinin adaletsizliğine değinen GİZLİGİDER katılımcılara Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın her platformda söylediği sözleri hatırlatıp ‘Dünya 5’ten büyüktür’  diyerek sözlerini noktaladı.

İsviçre’de toplantı sonrasında Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisini de ziyaret eden GİZLİGİDER’in toplantıda ki konuşması;
 
‘Sayın Başkan, Değerli Delegeler.

Türkiye’nin son 13 yılda hızla artan ekonomik gücü oranında, BM bütçesine yapmış olduğu katkı 2013-2015 dönemi için %0.6’ dan  %1.3’e yükselmiştir. Bu, Türkiye’yi BM bütçesine büyük katkı yapan 16. ülke konumuna taşımıştır. Bu artışın akabinde, Türkiye Cenevre Grubu’nun üyesi olmuştur. Bugün itibari ile Türkiye’nin 2016 BM bütçesine yapmış olduğu katkı 25 milyon dolardır.

BM’nin ilgili kuruluşlarının, fonlarının ve programlarının uyguladığı mali disiplini yakından takip ediyor ve faaliyetleri kolaylaştırıcı, maliyetleri düşürücü ve finansal sürdürülebilirliği sağlayan bu tutumunu takdir ediyoruz. Barışın muhafazası, insan hakları ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında var olan uluslararası organizasyonların fonlanmasının hayati öneme haiz olduğuna inanıyoruz. Uluslararası toplumun çok taraflı diplomasiye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu günümüzde bu durum daha da fazla önem arz etmektedir.

BM’nin temel kurucu amaçlarına ulaşması, özellikle uluslararası barışın ve güvenliğin muhafazası, şüphesiz BM’nin günümüzün ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılması ile mümkün olabilecektir. Yakın tarihte BM’nin çözüm üretemediği ve yüz binlerce insanın hayatına mal olan krizler reform ihtiyacını gözler önüne sermiştir. Ülkelerin ve halkların BM’nin ciddi uluslararası krizleri çözebileceğine olan inançları yok olmuştur. Evet, yakın geçmişte Güvenlik Konseyinin güncel sorunlara cevap verme ve çatışmaları zamanında çözme konularında tıkandığına hepimiz şahit olduk.

Değerli meslektaşlarım, 196 ülkeyi 5 ülkenin 2 dudağı arasına mahkum edemeyiz. Bu beş ülke arasında Müslüman bir ülke var mı? Bütün kıtalar temsil ediliyor mu, Güney Amerika ve Afrika dahil mi? Maalesef hayır. Böyle bir dünya nasıl adil olabilir?

Birinci Dünya Savaşının koşulları artık geride kaldı ve Dünya büyük bir dönüşüm geçirdi. Bu çerçevede, BM Güvenlik Konseyinin mevcut yapısı güncellenmelidir. Ancak BM Güvenlik Konseyinin 5 üyesi Dünyanın tamamı üzerindeki farklı emellerini hayata geçiremedikleri için Güvenlik Konseyini birbirlerini ve diğerlerini kontrol edebilecekleri bir platform olarak kullanmaktadırlar. Bu durum, kesinlikle günümüzün ana sorunlarını çözmekten uzaktır.

Dünya üzerindeki mazlumlar, kurbanlar ve tüm masum insanlar adına her platformda sıklıkla dile getirdiğimiz  “Dünya Beşten Büyüktür” çağrımız doğrultusunda, BM’nin günümüz gerçeklikleri ışığında kapsamlı bir şekilde yeniden yapılandırılması, adaletli temsilin sağlanması ve BM Güvenlik Konseyinin daha demokratik, seffaf, etkin ve hesap verebilir bir işleyişe kavuşması için verdiğimiz desteği sürdüreceğiz.

Lütfen tekrar düşünün 5 Dünya’dan büyük müdür?

Teşekkür ederim.’
 

Cviu2U3W8AAxo6cWhatsApp Image 2016-10-26 at 19.01.51WhatsApp Image 2016-10-26 at 19.02.33