AK Parti Nevşehir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Av. Ebubekir Gizligider, Nevşehir için Askeri Birlik Talebini Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a İletti...

Komisyon tutanaklarına da yansıyan talebimiz ve Sn. Bakan’ın bu konuya dair cevabı şu şekilde;

Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Savunma Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü 14 Şubat 2016 Pazar gecesi 00.30 saatlerinde ilimize askeri birlik konumlandırılmasına ilişkin talebimizi Sn. Bakanımıza ilettik.  Komisyon tutanaklarına da yansıyan talebimiz ve Sn. Bakan’ın bu konuya dair cevabı şu şekildedir;

     EBUBEKİR GİZLİGİDER (Nevşehir) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Sayın Bakanım, yanılmıyorsam geçen yıl yine bütçe görüşmelerinde konu olan bizim için, özellikle küçük iller için çok önemli bir konu var, belki de bu gece ona bir vesile olur netleşmesi açısından. İçlerinde Nevşehir’in de bulunduğu bazı illeri zikrettiniz. Bu askerî birlik meselesi taşrada çok ciddi bir yansıma buldu, seçimlerde de önemli bir gündem malzemesiydi. Eğer bu konuyu açıklığa kavuşturursanız sevinirim. Bağlı olarak ikinci sorumuz da şu: Küçük şehirlerde, özellikle coğrafi sıkışmaların da fiziksel imkânsızlıklar sebebiyle askerî birliklerin şehrin ortasında yahut artık evlerinde arasında kalması söz konusu. Bunların taşınmasıyla ilgili bir çalışma var mı, bu konuda da bilgi verirseniz sevinirim.

     MİLLİ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) – Birliklerin Anadolu’ya taşınmasıyla ilgili, ben geçmiş bütçelerde de söyledim, bunu Genelkurmay Başkanımıza söyledim, Başbakanımızın olduğu ilgili ortamlarda da söyledim. Gerçekten büyük şehirlerde, hele İstanbul gibi bir kentte, Ankara gibi şimdi 5-6 milyonluk kentte askerî birliklerin olması bu kentlere yük, artı getirmekten ziyade. Buralara hizmet buranın nüfusunu azaltarak olur. Ne olması lazım? O hâlde, nüfusu yoğun olan illerden nüfusu daha az olan illere taşınması uygun olur diye… Bunu her zaman açık olarak da dile getirdim. İki: Diyelim ki Nevşehir’in… İsim verince de “Bizi niye saymadın?” Bu sefer de öyle geliyor. Yani, küçük illere taşınması o ile bir katkı olur. Ama bir İstanbul’a bir birliğin katkısını…Çünkü yeteri kadar, belli bir doygunluk seviyesine gelmiş, millî gelirin yüzde 50’sine yakınını İstanbul üretiyor. Dolayısıyla, âdeta yumurtaların bir sepette olması Türkiye’nin stratejik şeyi açısından da doğru değil.

     SAVUNMA SANAYİİ  YATIRIMLARININ İLLERE DAĞITILMASI KONUSUNDA SN. BAKAN’IN DEĞERLENDİRMESİ;

Büyük kentlerde gerçekten savunma sanayi şirketlerinin de mümkün olduğu kadar dağıtılmasını -sadece büyük şehirlere değil, başka küçük illere de veya başka illere de – katkıda bulunabilecek yerlere dağıtılmasını canı gönülden ben de istiyorum. Ama devlet artık fabrika kurmaz. Ne yapacağız? Teşvik etmemiz lazım. Şu anda biliyorsunuz, savunma sanayi kritik bir teknoloji, en üst seviyedeki yani 6’ncı bölge teşvikleri verilebilecek bir teşvik. Eğer bir kardeşim gelip “Ben Bayburt’a veya Nevşehir’e savunma sanayi şirketi kuracağım.” diyorsa, işte, “1, 2, 3, 4, 5, 6” diye 6’ncı bölge teşviklerinden yararlanabilir diye düşünüyoruz.


fotoismet yılmaz