TBMM Genel Kurulu'nda, yargı paketi olarak bilinen Türk Ceza Kanunu (TCK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı'nın görüşmelerine başlandı.

Tasarı, "temel kanun" olarak 4 bölüm halinde ele alınıyor. Genel Kurul, 104 maddeden oluşan tasarının yasalaşması için bu hafta boyunca kesintisiz mesai yapacak.

Tasarı üzerinde Ak Parti Nevşehir Milletvekili Sayın Av. .Ebubekir Gizligider,,TBMM Genel Kurulunda TCK ile bazı kanunlarda değişiklik yapan tasarı hakkında konuştu... 

EBU BEKİR GİZLİGİDER (Nevşehir) - Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Elimizde, Sayın Gülser Yıldırım tarafından verilmiş, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesinde Dicle EDAŞ Şirketi tarafından, Tarım Bakanlığı sisteminde kayıtlı, ÇKS kaydında tarımsal faaliyetini sulu olarak bildiren bölge çiftçilerine herhangi bir kuyu aboneliği olmamasına rağmen kaçak, usulsüz elektrik kullanımıyla ilgili düzenlenen borçların araştırılması ve çiftçilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesiyle ilgili tedbir alınması amacıyla Anayasa'nın ve İç Tüzük'ün ilgili maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılması önergesi var.

Öncelikle şunu söylemek isterim ki bu önergeyi şu yönüyle yadırgadım: Sadece Dicle bölgesiyle ilgili verilmiş bir önerge. AK PARTİ bütün Türkiye'nin partisi ve ben de Orta Anadolu'nun ortasından gelen ve geçmişte avukatlık mesleğimiz sebebiyle MEDAŞ Şirketinin beş yıl avukatlığını yapmış bir kardeşiniz olarak, tam da bahsedilen sorunun ortasından gelen bir kardeşiniz olarak konuşmak istiyorum.

Şu doğrudur: Şu anda özellikle tarımsal sulama yapan çiftçilerimiz, aynı şekilde Orta Anadolu'da da en önemli girdi olarak enerji girdisiyle karşı karşıyadır. Ancak bunların palyatif çözümlerle, palyatif önergelerle çözülmesi mümkün değil.

ENGİN ALTAY (Sinop) - Önergenizi palyatif olarak değerlendirdi Sayın Baluken. Bu, açık bir sataşmadır.

İDRİS BALUKEN (Bingöl) - Evet, Türkiye partisi olup olmamayla…

EBU BEKİR GİZLİGİDER (Devamla) - Bu kapsamda, AK PARTİ iktidarı, iktidara geldiği günden beri sadece bu sorunu değil, toplamda Türkiye'nin çok büyük enerji kaynaklarının israfına sebep olan ve yanılmıyorsam, yılda 60 milyar doları aşkın bir dövizimizin yurt dışına gitmesine sebep olan bu enerji açığını çözmeye çalışıyor. Bu noktada ne yapıyoruz? İlk kez "alternatif enerji kaynakları" dedik, yıllarca konuşuldu ama bizim iktidarımızda gerçekleşmeye başladı. Sadece bizim bölgemizde, Kızılırmak'ın üzerinde 10'a yakın HES kuruldu şu anda mesela.

Yine, şunu anlatmak isterim: Bölgeyle ilgili olarak GAP Eylem Planı kapsamında, yine, yaklaşık 15 milyar lira harcandı ki bunun çoğu sulamaya dair ve bu sulamanın da çoğu cazibeli su yöntemiyle sulamaya dair. Şimdi, burada amacımız tabii ki milyar dolarlarımızın artık Türkiye'de kalması. Bu kapsamda, tüm Türkiye'yi düşünecek olursak sadece o bölgeyi değil ve o bölgeyi de çok ilgilendiren güneş enerji sistemlerinin devreye alınması ve bunlardan uzun vadeli kullanımların artık hepimizin gündeminde olması çok önemli bir kazanç.

Yine, amacımız burada bizim enerjide verimlilik ilkesi yani eğer bedelsiz bir kullanımın önünü açacak olursak israfın önünü açıyoruz ve bir haksızlığa sebep oluyoruz. Defaatle, Hükûmetimiz döneminde taksitlendirmeler yapıldı, bizzat avukat olarak onlarda görev yaptım. En son 6111 sayılı Kanun'la geçtiğimiz Meclis döneminde bir yasa çıkarıldı ve bizim bölgede en çok karşılaştığımız, bir yandan da ödeyen çiftçilerin durumu var ki adaletsizliğe sebep olup olmaması. Dolayısıyla, bir karşılıklılık esası, bir hak hukuk esası, bir kul hakkı esasının tarafımızdan benimsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu zamana kadarki uygulamalarda bu kapsamda olmaya çalışıldı.

Yine, bu kapsamda söylememiz gereken en önemli şeylerden biri üretim maliyeti yani önergenin bir başka eleştiri kısmı da bu olacaktır. Yine, az önce Kırıkkale Milletvekilimiz Sayın Ramazan Can'ın açıklamaları var. Ben bunların hepsi tek tek anlatmak, tekrara düşmek istemiyorum. Tüm bu sebeplerle önergenin aleyhinde olduğumuzu, aleyhinde oy kullanacağımızı bildiriyorum.

Ayrıca, hepimizce de malumdur ki artık gazete haberlerine konu olan ve Türkiye'de hepimizin canını yakan, Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yapmamızı gerektiren çok önemli hususlar var, bunların gündeme alınması gerekiyor. Sadece bölgeyle ilgili değil tüm Türkiye'de, çünkü her bölgenin kendine has ama toplamda ortak olan sorunlarımızın uzun vadeli çözümünü konuşmamız gerekiyor. Bunların daha ayrıntılı ve daha verimli konuşulması ve çözülmesi noktasında bu zamana kadar sayın bakanlarımızın gösterdiği performans için teşekkür ediyoruz. Ve, Türk Ceza Kanunu'ndaki değişikliklerin ve diğer gündem maddelerinin görüşülmesi gereğini ifade ediyorum.

Tüm bu sebeplerle önergenin aleyhinde olduğumuzu beyan ediyor saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)