Mekke şehirlerin anası, Mekke’nin Fethi ise fetihlerin anasıdır. Mekke’nin İslam ordusu tarafından fethedilişinin yıl dönümü dolayısıyla yeryüzünün tarihi değişmiş, insanlık içinde bulunduğu karanlık dehlizlerden aydınlığa kavuşmuştur.

 

Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.a.v) gücünün zirvesinde olmasına rağmen intikam yerine bağışlamayı seçerek insanların kalplerini İslam’a açmıştır. “Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça, hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz.” Emrini vermişlerdir.

 

Kan dökülmeden gerçekleştirilen bu fetih merhamet ve adaletin zirve noktasıdır. Bu fetih sadece bir zafer değildir. Zulümden adalete, karanlıktan aydınlığa kavuşmanın simgesidir.

 

Fetih sonrasında peygamberimiz Hz. Muhammed (S.a.v) Kâbe’de ilk hutbesini vermiş;

 

“Benim halimle sizin haliniz, [Yusuf]‘un kardeşlerine dediğinin tıpkısı olacaktır. Yusuf’un kardeşlerine dediği gibi ben de diyorum: “Size bugün hiçbir başa kakma ve ayıplama yok. Allah, sizi bağışlasın. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir. [Yusuf Suresi] 92).” Gidiniz; sizler serbestsiniz. Diyerek bütün dünyaya müsamaha ve insan hakları dersi vermiştir.

 

Bu duygu ve düşünceler ile başta İslam dünyası olmak üzere yeryüzünde yaşanan bütün zulümlerin, adaletsizliklerin, gözyaşının son bulmasını diler, Mekke’nin fethinin yıldönümünü kutlarım.

 AK Parti Nevşehir Milletvekili
 Ebubekir GİZLİGİDER