Gülşehir’de bir yerleri Turizme açmayacağız, Gülşehir’in tamamını turizm merkezi haline getireceğiz. Bilindiği gibi geçen hafta açıkladığımız “Kızılırmak’ı Gülşehir’in Boğazı Yapacağız.” Projemizle de bir bütünlük oluşturan Gülşehir’in tamamını Turizme kazandıracağımız 2. projemiz olan “Gülşehir’i şehir müzesine dönüştüreceğiz” projemizle Gülşehir’e müze açmayacağız, Gülşehir’imizin tamamını Açık Hava Müzesi haline getireceğiz.

Bilindiği üzere şehirlerin gelişmesi ve kalkınmasında bacasız sanayi olarak ifade ettiğimiz Turizm bölgemizin en önemli ekonomik getirisi olan yatırımdır. Ancak Gülşehir Kapadokya bölgesinin merkezinde yer almasına rağmen Turizm’den en az payı alan şehirdir. Yıllardır yapılan yanlış tanıtımlar, yapılmayan turizm yatırımları yüzünden bizden geri noktalarda olan komşu ilçelerimiz tanıtımlarını yaparak, turizm firmaları ile ortak projeler gerçekleştirerek şehirlerini ileri bir seviyeye taşıdılar. Ama ilçemizdeki yerel yöneticiler EMİTT’in dışına çıkamadılar, Turizm cenneti haline gelecek Gülşehir’imiz hak ettiği seviyeye ulaştırılamadı. Bizler öncelikle Ürgüp, Göreme, Avanos, Antalya, İstanbul ve Denizli Pamukkale’deki tur şirketleri ile bağlantı kurarak şehrimizi Kapadokya turizminin başlangıç noktası haline getireceğiz. Tur operatörleri ile yaptığımız görüşmelerde ve bizim tespitlerimizde Gülşehir tarihi bir yer, görsel olarak çok zengin ancak Turistin bir gününü geçirtebileceğimiz turizm yatırımları bulunmamaktadır. Turizm işinden anlayan profesyonel kişilerle yaptığımız görüşmeler, ilçemizin kanaat önderleri ile gerçekleştirdiğimiz istişareler sonucunda Gülşehir’imize şehir müzesi yapmak yerine “Gülşehir’imizi Şehir Müzesi Haline Getirecek.” projemizi hazırladık.

Müze Şehir projemizin Detayları Şu Şekilde Olacaktır.

1.      Kurşunlu Camii, Hamam, Kütüphane, Külliye Projesi: Türk İslam tarihinin Gülşehir merkezdeki en önemli eserleri olan bu külliyemiz için Vakıflar genel müdürlüğü ile görüşmeler yapılacak, restorasyonunun yapılması sağlanacaktır. Ayrıca ileriki günlerde seçim takvimimize göre açıklayacağımız, Gençlik ve Kültür  Merkezi projemiz içerisinde bir kütüphane oluşturacağız, Şuanki mevcut kütüphanemizi  bu Gençlik ve Kültür merkezimizin içine taşıyacağız. Kütüphaneyi ise şehrimizin merkezinde halkımızın kullanacağı bir dinleme yeri, odalarını ise Halk Eğitim Merkezi ve Kültür Turizm Müdürlüğü aracılığıyla Karacaşar ve Tuzköy’de açtıracağımız El sanatları kursları, işletmeleri  sonucunda yöremize özgü küçük el sanatlarımızı üretip  satabileceğimiz küçük el sanatları çarşısı olarak değerlendireceğiz.

2.      Açıksaray Mantarkaya Projesi: Açıksaray kötü görüntüsünden kurtarılacak, bölge temizlenecek, geçmiş dönemlere ait kiliseler restore edilerek turizme açılacak, mantarkaya koruma altına alınacak, etrafı temizlenecek, Mantarkaya’ya ulaşmak için tahtadan bölgenin doğal dokusunu bozmadan yollar inşa edilecek. Açıksaray-Çat vadisi yürüyüş sporları için uygun hale getirilip, gerekli yatırımlar yapılıp yürüyüş yolları açılacak, bireysel sporlar için uygun hale getirilecektir.

3.      St. Jean Kilisesi Projesi: Bu kilise; dünyada nadir bulunan figürlerin olduğu bir kilise kilisenin tarihsel özelliği konusunda akademik çalışma yapılıp, tanıtım yapılacak, kilisenin tarihi ve turizm dokusunu bozacak yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Temizlik ve bakımı yaptırılarak, Gülşehir’i dünyada tanıtacak bir pozisyona getirilecektir.

4.      Büyük Kale Projesi: Büyük kale Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim alanını oluşturmasının yanında yakın zamana kadar burada insanlarımız yaşamlarını da geçirmişler bir çoğumuz çocukluğumuzda Büyük kalenin içerisinde yer alan odaları galerileri gezmişizdir. Kapadokya’nın en teferruatlı yer altını şehrini turizme açacağız. Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehriyle yarışır bir turizm anlayışla inşallah Büyük Kale’yi turizme kazandıracağız.

5.      Kepez ve Seyir Tepesi Projesi: Kepez ve Büyük Kale Gülşehir’imizin geçmişi Gülşehir’li tüm vatandaşlarımızın çocukluklarının geçtiği sığınaklar, galeriler, odalar bu denli geçmişimizin geçtiği bu turizm hazineleri şuan atıl ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya buralar koruma altına alınacak, temizlenecek, Uçhisar kalesi gibi turizme açılarak, hem belediyemize gelir getirecek, hem de kepez’in etrafına yapacağımız yöresel el ürünlerimizi değerlendirebileceğimiz küçük işletmeler, el tezgahları oluşturacağız. Ayrıca Eski başkanlarımızdan Erol ÜNLÜSOY’un kepeze açtığı yol, Kurşunlu camiinin bulunduğu bölgeden bir çıkışla, Aziz Dimitris kilisesinin bulunduğu yerden de bir inişle bağlanacak. Yol Arnavut kaldırımı şeklinde yapılacak. Küçük işletmeler oluşturularak vatandaşlarımızın seyir tepesi şekline dönüştürülecektir. Ayrıca Değerli öğretmenimiz Meral AYKAÇ adına dikilen hatıra ormanının bulunduğu yer güzelleştirilecek. Vatandaşlarımızın eş ve çocukları ile dinlenebilecekleri nezih bir aile çay bahçesine dönüşecektir.

6.      Aziz Dimitris Projesi: Bu kilisenin iç resimleri bozulmuş ayrıca çatısı tahrip olmuş, Kültür ve Turizm bakanlığı ile bağlantılar sağlanarak korunaklı hale getirilerek restorasyonun yapılması sağlanacak, Kilise Gülşehir’i ziyarete gelen yabancı turistlerin uğrak noktası olacaktır. Etrafında Mahalle halkının satış büroları oluşturulacaktır.

7.      Pınarbaşı Öz-Kızılkatma Vadisi projesi: Kapadokya’nın sahipsiz ve bakir vadisi olarak Gülşehir’li vatandaşlarımızın bile unuttuğu bu vadinin tanıtım çalışmaları yapılacak, tur şirketleri ile bağlantı kurulacak vadi güvenli bir hale getirilerek hem Gülşehir’li hemşehrilerimizin yürüyüş yapabilecekleri, piknik yapabilecekleri mesire alanına dönüştürülecek hem de turizme açılacaktır.

8.      Sadabad Parkı projesi: Bir zamanlar orta anadolunun en büyük ve en kalabalık mesire alanını oluşturan değerli büyüğümüz Erol başkanın yaptığı bu parkımız kaderine terk edilmişlikten kurtarılarak tekrar bölgemiz insanlarımızın güvenle çocukları ile arkadaşları ile eğlenebilecekleri bir park halini alacaktır.

9.      Turizm’de Kızılırmak’ın Değerlendirilmesi: Kızılırmak’a hep özlemle baktık, içerisinde yüzmeye korktuk yıllarca, Kızılırmak’ın doğal yapısını bozmadan içerisinde derinliğini ve güvenliğini ayarlayacağımız yüzme havuzları oluşturacağız. Su tutulması sonucunda oluşan adacıklar arasında tahta köprüler oluşturarak olta balıkçılığının gelişmesi sağlayacağız. Kızılırmak’ın üzerinde su sporlarının yapılmasını sağlayacak bir düzenleme yapacağız. Ayrıca çeşitli Kuş türlerinden oluşan bir kuş cenneti oluşmasını sağlayacağız. Kızılırmak’ın etrafında Yürüyüş yolları, bisiklet yolları, spor alanları, kapalı halı saha, Kültür merkezi ve hobi evleri inşa edeceğiz. Kızılırmak’ın üstüne TOKİ’ye yaya geçişlerinin olması ve seyir için Tahtadan asma köprü yapacağız.

10.  Butik Oteller Projesi: Artık Turizmde konaklama lüks 5 yıldızlı otellerden huzurlu ve doğal yapılara yani butik otellere doğru yönelmektedir. İlçemizde yapılacak büyük otellerden ilçe halkımız iş bulmanın yanında fayda sağlayamayacaktır. Dizayn edeceğimiz butik otel projemizle kepez etrafında bulunan eski kemerli evlerimiz, çalışanlar mahallesinde bulunan babamızın, dedemizin eski evleri restore edilerek Turizm’e kazandırılacaktır. Böylece hem eski kemerli evlerimizi değerlendireceğiz, hem de işveren olarak kendi otellerimizi kendimiz işleteceğiz. Hem iş alanları oluşturmuş olacağız hem de Gülşehir vatandaşlarımızı otel işletmecisi haline getireceğiz.