NEVŞEHİR(MHA) Cumhuriyet Halk Partisi Nevşehir Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Eski, 5 Aralık Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 80 yıldönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Kadına ilkçağ aklı ile rol verilmesine karşı çıkmak ve kadının ekonomik, siyasi her alanda var olması için mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çeken CHP Kadın Kolları İl Başkanı Mukaddes Eski, “İktidarın kadına sadece anne rolü verip, üç çocuk doğurup eve kapatma zihniyeti toplumu yönlendirdikçe mücadelemiz daha da zor olmaktadır. Siyasal alanda kadın her ne kadar yasalar önünde söz sahibi gözükse de uygulamada kadının Parlamentoda ve kamu karar alma mekanizmalarında temsil oranı çok düşüktür. 536 Milletvekilinden 77’si kadın; Hükümetteki 25 bakandan 1’i kadın; 25 bakan yardımcısından sadece biri kadın;

81 Valinin 1’i kadın; 30 Büyükşehir Belediye Başkanından 3’ü kadın; 51 Belediye başkanından sadece 1’i kadın; 919 İlçe belediye başkanından 33’ü kadın; 104 Rektörden 6’sı kadın; 25 Müsteşardan sadece bir tanesi kadın. Bu rakamlar daha almamız gereken çok yol olduğunu göstermektedir. Kadının siyasette temsil oranının yükselmesi için seçilebilecek yerlerden eşit kota getirilmesi ya da fermuar sisteminin uygulanıp, bir kadın, bir erkek adayın yerleştirilmesi çok önemlidir. CHP Tüzüğüne %33 kadın kotası koyan tek partidir.

Kadınların her alanda fırsat eşitliğine kavuşması, temel haklarını elde etmesi, her türlü istismardan ve şiddetten korunması, karar alma mekanizmalarında yer alması, siyasette temsil oranının yükselmesi bir demokrasi, hukuk, eğitim ve toplumsal zihniyet dönüşümü sorunudur. Bu durum ancak tüm kurumların işbirliğiyle, hukuki zeminde ayrımcı ifade ve

kanunların değişimi, yönetmeliklere pozitif ayrımcılık lehinde maddeler eklenmesi ve temelde eğitim reformuyla çözümlenecektir” İfadelerinde bulundu.

Kadınların kendi kaderi ile birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolunun siyaset yapmaktan geçtiğini savunan CHP kadın kolları başkanı Mukaddes Eski, Kadınların kendisine tanınan bütün haklara layık olduğunu söyledi.