Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Nevşehir’in Avanos ilçesinde Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen 2012 Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısına katıldı.

 

Burada konuşan Bakan Yılmaz, Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen bölgesel kalkınma programlarında istenilen başarıya ulaşılamadığını kaydetti.

 

Bunun en önemli sebebinin bölgesel aktörleri bir araya getirecek kurumsal bir yapı eksikliği ve maddi imkansızlıklar olduğunu kaydeden Yılmaz, “Şunu itiraf etmeliyim ki geçmiş yıllardaki bölgesel kalkınma politikamız çok ta başarılı olamadı. İyi niyetlerle bir çok şey yapıldı ama arzu ettiğimiz sonuçları alamadık. Bunu alamamamızın en önemli sebeplerinden bir tanesi; kurumsal yapı. Geçmişte maalesef bir yörede kalkınma konusuyla ilgili bütün aktörleri bir araya getiren, toplayan, onlara bir süreklilik sağlayan bir platform yoktu. O yüzden yapılan bütün çalışmalar birkaç sene heyecan oluşturuyordu fakat daha sonra insanlar sahip çıkmayınca, bir platform tarafından takip edilmeyince orada kalıyordu. Dolayısıyla kurumsal yapı eksikliği vardı ve bunun yanında finansman gücü yoktu. Belli şeyler dokümanlarda ortaya konuluyordu ancak bunlar raflarda kalıyordu. Elinizde hiçbir maddi imkan olmayınca bunları hayata geçirecek enstrümanlarınız da olmuyordu. Geçmişteki bu tür eksiklikleri de tespit ederek katılımcı, aşağıdan yukarıya yerel aktörleri devreye sokan yeni bir planlama, yeni bir bölgesel kalkınma anlayışına sahip olmaya karar verdik” dedi.

 

Türkiye genelinde kurulan kalkınma ajanslarının kurulma nedeninin bu eksiklikleri gidermek olduğunu ifade eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ajansların kısa sürede bulundukları bölgelere bir ivme kazandırdığını vurguladı. Her ilin bağlı olduğu kalkınma ajansına sahip çıkması gerektiğini söyleyen Bakan Yılmaz, “Kalkınma Ajansları ile biz şunu yapmak istiyoruz; merkezde zaten bir planlamamız var. Ulusal ölçekli ve şu anda zaten 10.'sunu arz ediyoruz. Bunun yanında kalkınma planımız var. Bakanlıklarımız zaten kendi sektörleri ile ilgili planlamalar, uygulamalar yapıyor fakat bir taraftan da küresel rekabet ortamında yerel dinamiklerin önemi daha da artıyor, yerel aktörlerin önemi artıyor. İşte biz bu kalkınma ajansları ile bizatihi yerel aktörlerin kendi yörelerine sahip çıkmalarını, kendi potansiyellerini ortaya koymalarını ve bunu değerlendirme yoluyla sistemli bir çalışma içerisine girmelerini hedefledik” diye konuştu.

 

Avanos Hilton Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale ve Niğde Valileri, Belediye Başkanları ve Sanayi ve Ticaret Odası Başkanları ile AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Erdal Feralan, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider’in yanı sıra ajans meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve işadamları katıldı.