Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ar-Ge yatırımlarıyla ilgili olarak "Sadece kamu Ar-Ge'ye yatırım yapınca arzu edilen gelişmeler oluşmuyor. Özel sektörün Ar-Ge yapması çok önemli. 2023 çerçevesinde bizim hedefimiz yüzde 3'e çıkmak ama, bunun 2 puanı özel sektörden, 1 puanı kamudan olmak üzere Ar-Ge harcamalarımızı yurt içi hasılamızın yüzde 3'üne çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

 Bakan Yılmaz: Ar-Ge'de 5 Kat Artış Sağladık

Bakan Yılmaz, Nevşehir'de Vali Abdurrahman Savaş'ı ziyaret etti. Valilik anı defterini imzalayan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, kenti ziyareti çerçevesinde bölgenin meselelerini ele alma imkanı olacağını, Ahiler Kalkınma Ajansı'nın projelerini de yerinde inceleme imkanı bulacağını söyledi.

 

Kapadokya'nın çok değerli bir bölge olduğunu, tarihi, kültürü ve insanı ile Türkiye'nin önemli bir yöresi olduğunu ifade eden Yılmaz, yörenin kalkınma potansiyelinin çok yüksek olduğuna inandıklarını belirtti.

 

Kalkınma Bakanlığı olarak bu yörelerin her türlü yatırımlarıyla, meseleleriyle, üniversite yatırımlarıyla ilgili olduklarını anlatan Yılmaz, üniversitelerin sadece eğitim kurumları olmadığını, aynı zamanda birer kalkınma kurumu olduğunu dile getirdi.

 

Bakan Yılmaz, bir gazetecinin Ar-Ge yatırımlarıyla ilgili sorusu üzerine, Ar-Ge yatırımlarının bundan 10 sene önce yurt içi hasılanın binde 53'ü civarında olduğunu, geçen sene yüzde 50 civarında artış sağlanarak binde 86'ya yükseldiğini anlattı.

 

-"Özel sektörün Ar-Ge yapması çok önemli"-

 

Yurt içi hasılanın da bu dönemde 3 katından fazla arttığını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

 

"Bundan 10 sene önce 230 milyar dolar hasılamız vardı. Bunun binde 53'ü Ar-Ge'de kullanılıyordu. Bu da 1,2 milyar dolara tekabül ediyordu. Geçen sene 774 milyar dolara yükseldi bizim yurt içi hasılamız. Bunun içinde Ar-Ge yatırımları binde 86, yani 6,5 milyar dolar gibi bir rakama yükseldi. 5 katından fazla bir artış oldu. Çok önemli bir gelişmeyi ifade ediyor. Bunun içinde özel sektörün payının arttığını görüyoruz. Sadece kamu Ar-Ge'ye yatırım yapınca arzu edilen gelişmeler oluşmuyor. Özel sektörün Ar-Ge yapması çok önemli. 10 yıl önce özel sektörün yüzde 20'lerde olan payı, bugün yüzde 40'ı aşmış durumda. Hem Ar-Ge miktarı hem de personeli artmış durumda. Kamunun çok Ar-Ge yapması ile istenilen sonuca ulaşamıyoruz. Çünkü burada araştırma geliştirmeden amaç, bilgiyi katma değere dönüştürmek, ekonomik faydaya dönüştürmek. Bunun için kritik başarı faktörü özel sektörün daha fazla devreye girmesi. Bu konuda da ciddi bir ilerleme görüyoruz. İnşallah bu eğilim devam eder. Özel sektörün Ar-Ge'ye daha fazla katkı yapması için gerekli politikaları uyguladık. Ama bu yeterli değil. 2023 çerçevesinde bizim hedefimiz yüzde 3'e çıkmak. Ama bunun 2 puanı özel sektörden, 1 puanı kamudan olmak üzere Ar-Ge harcamalarımızı yurt içi hasılamızın yüzde 3'üne çıkarmayı hedefliyoruz. Bu konuda yoğun çalışmalarımız devam ediyor."

 

-"21 Aralık"-

 

Bakan Yılmaz, bir gazetecinin Maya takvimine dayandırılan "kıyamet" inanışına ilişkin sorusu üzerine, "O konularda Diyanet İşleri Başkanlığı bir açıklama yaptı. Kimse kıyametin ne zaman kopacağını bilemez. Bizim inancımız o şekilde. Allah'tan başka kimse ne zaman kopacağını bilemez. Bunlar biraz medyanın abarttığı, vatandaşın gündemine getirdiği, magazin türü hadiseler diye bakıyorum" dedi.

 

Yılmaz, bir başka gazetecinin "Şirince bu sayede kalkınır mı-" sorusuna da

 

"Böyle olaylarla kalkınma olmaz, bir renklilik olur sadece" dedi.