İşte Milliyetçi Hareket Partisi Nevşehir Merkez İlçe Başkanı Av.Burak Kalfaoğlu’nun Basın açıklaması:

Son günlerde kamuoyunun malumu üzere Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin çevre düzenlemesi ile ilgili belediye tarafından yürütülen bir çalışma yapılıyor. Kaymaklı Belediyesi’nce hazırlanan ve Bakanlık tarafından onaylanıp hayata geçirilmeye çalışılan bu proje her ne kadar belediye tarafından Kaymaklı’nın istikbali gibiymiş gibi lanse ediliyorsa da Kaymaklılı hemşerilerimiz durumun basına yanlış yansıtıldığını projenin tam bir karmaşaya neden olduğunu ifade etmektedirler. Konu ile ilgili şikâyetlerini ve arzularını MHP Kaymaklı Belde Başkanlığı’na ileten hemşerilerimizin sıkıntısını bizzat mahallinde dinlemek üzere MHP Nevşehir Merkez İlçe Teşkilatı olarak 05.01.2013 cumartesi günü Kaymaklı Kasabamızı ve hemşerilerimizi ziyarete gittik.

Başta yeraltı şehrinin çarşı esnafı olmak üzere projeden mağdur olan mahalle sakinleri var. Yeraltı Şehri Çevre Düzenlemesi Projesi’nin ne başı belli ne de sonu. Şöyle ki Kaymaklı Belediyesi’nce projenin 1. Etabı olan tuvalet ve yürüyüş yolunun tamamlandığı ve projenin 2. Etabına geçildiği geçtiğimiz günlerde basına arz edilmiştir. Fakat belediyenin yürüyüş yolu dediği kaldırım düzenlemesi olup hala bitmemiş ve tur otobüslerince kullanılamaz haldedir. Tuvalet inşası ise tamamen fiyaskoya dönüşmüştür. Zira “Ödüllü Proje” diye adlandırılan düzenleme kapsamında inşa edilen tuvaletlere havalandırma dahi koyulmamış, binlerce lira harcanan 20 m2’lik tuvalet yeniden delinerek havalandırma açılmıştır. Kaldı ki tuvalet hala inşaat halinde olup mevcut inşaatın adeta ardiyesi olarak kullanılmaktadır. Bu durum dahi projenin 1. Etabının tamamlanmadığını göstermektedir. Yapılan hizmette en çok vicdanımız sızlatan yapı da tuvaletin önüne yapılan gölgelik olmuştur. Adı ve vazifesi “gölgelik” olan bu yapının ne hikmetse hem görüntüsü hem de işlevi adeta köprü ya da üst geçit olmuştur. Sadece güneş ışığından veya yağmurdan sakınmak için bir köprü yapımına yetecek derecede yüzlerce kilo demir-çelik kullanılmıştır. Bir gölgeliğe bu kadar masraf yapılması ise vergi veren her vatandaşın vicdanını sızlatmıştır. Konunun daha anlaşılabilir olması için de eleştiri yönelttiğimiz bu inşalar fotoğraflanmış ve basın aracılığı ile hemşerilerimize arz edilmiştir.

Çarşı esnafının mağduriyeti ise yer konusundadır. Zira 30 yıldır aynı yerde esnaflık yapan çarşı sahiplerinin yeni yapılacak dükkânlardan yer alıp alamayacağı tam bir muammadır. Şöyle ki; belediye ile özel hukuk kapsamında kira sözleşmesi yapmış olan çarşı esnafı, proje için daha kira süreleri dolmadan dükkânlarını tahliye etmiştir. Ancak yeni yapılacak dükkânlar İhale Kanunu’na göre dağıtılacağından mevcut esnafın projeden sonra dükkân kiralayıp kiralayamayacağı meçhuldür. Kaymaklı Yeraltı Şehri ülkemizin önemli bir turizm noktası olup, yeni yapılacak bu dükkânlar daha şimdiden büyük turizm şirketleri tarafınca yakın markaja alınmıştır. Belediyenin açacağı ihalede ise Kaymaklılı küçük esnafın, milyon dolar cirolu büyük firmalarla nasıl rekabet edeceğini ise kıymetli hemşerilerimizin takdirine bırakıyorum.

Siz değerli basın mensupları aracılığı ile buradan Kaymaklılı çarşı esnafına acilen bir kooperatif kurmaları çağrısında bulunuyorum. Zira 23 işyeri sahibinin açılacak olan ihaleye ayrı ayrı girip hem kendi aralarında hem de dışarıdan gelecek turizm firmalarıyla mücadele etmesi yerine, mağdur olan bu 23 esnafın tek ses ve tek yürek olarak bir tüzel kişilik adı altında ihaleye girmesi bir nebze de olsa kuvvetlerini arttıracaktır.

Çarşı esnafı sıkıntılarını belediyeye duyuramadıkları için oldukça rahatsız olmuşlardır. 02 Ocak günü konuyu yerinde inceleyeceklerini taahhüt eden milletvekillerimiz Kaymaklı’ya uğramamışlardır. Vatandaşın mağduriyetine neden olacak bu uygulama karşısında konunun takipçisi olmak bizim birinci vazifemiz olmuştur.

İlkeli siyaset ve doğru muhalefet anlayışımızdan ötürü Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz, Kaymaklı Belediyesi’ni, yapmaya çalıştığı hizmetten ötürü ayakta alkışlamaya hazırız. Ancak 1. Etabın toplam ödeneğinin çelik yığını bir gölgeliğe, yürüyüş yolu adı altında kaldırıma ve hatalı bir tuvalet inşasına harcanmasına da gönlümüz razı gelmemiştir. Kaldı ki projenin 2. ve 3. Etaplarında, çarşı esnafının yer alamama tehlikesine karşı da Kaymaklılı çarşı esnafının sonuna kadar yanında olacağımızı, Kaymaklı Yer Altışehri Çevre Düzenlemesi Projesi’nin takipçisi olduğumuzu siz değerli basın mensupları aracılığı ile buradan kamuoyuna saygı ile arz ederim.

 

                                                                                              Milliyetçi Hareket Partisi

                                                                                           Nevşehir Merkez İlçe Başkanı

                                                                                                                      Av. Burak Kalfaoğlu