MHP Nevşehir Belediye Başkanı Adayı Prof.Dr. Filiz Kılıç yaptığı açıklamasında; Kadın olmak zordur. Hele Anadolu’da kadın olmak daha da zor. Kadın, kocanın hanımı, çocukların anası, kaynananın gelinidir. Herkes ondan bir şeyler bekler. Evin her işi ona bakar. Sabah ezanıyla yataktan kalkar, yatsı ezanı okunurken hala ayakta dolanır durur. Mevsimine göre yaptığı işler değişse de işi yapan değişmez. İşi yapan yine kadındır.

Ahırda hayvanları besleme, süt, yoğurt, tarla, bağ, bahçe işleri, çoluk çocuk bakımı, yemek içmek, bulaşık, çamaşır hep kadının işidir. Hem içerde hem de dışarıda o her işe koşar, koşar. Hiç şikayet etmez, edemez. Doğal bir görev olarak bunları yapar gücünün yettiğince, elinin erdiğince. Omuzuna kadın olduğu için, eksik etek olduğu için yüklenen bunca ağır yükü sesini çıkarmadan taşır, taşır. Ona “kaşık düşmanı” diyenler, hor görenler, Onun evladı, kocası, ailesi uğruna bu kadar ağır yükü fedakarca nasıl taşıdığını anlayamayacak kadar ahmaktırlar.

Bu ağır, meşakkatli hayat onu çabuk yıpratır. Yılların acısı yüzünde, alnında küçük kırışıklıklarla başlar, saçları ağarır, dişleri dökülür, avurtları çöker. Dizlerinde derman kalmaz, beli bükülür. Yıllarca karşılık beklemeden saçını süpürge eden Anadolu kadınıdır. Benim, senin, onun anası. Hepimizin anaları böyle değil miydi.?

Hayatın yükü altında ezilmiş, gün yüzü görmemiş analarımız. Ama hepsi irfan sahibi, sabırlı, inançlı. Yaptıkları fedakarlıkları kimseye söylemeyen, sözünü bile etmeyen, gururlu analarımız. Bunca meşakkate rağmen şükretmekten vazgeçmeyen, erkeği için “Allah başımızdan almasın” diyebilen analarımız.

Kadın olmak zordur ama ana olmak daha zordur Anadolu’da. Canından can katarak meydana getirdiği yavrusu için her türlü fedakarlığa katlanan analarımız. Bir evliya sabrıyla hayata tutunan, fedakar kadınlarımızın önünde saygıyla eğiliyor, ellerinden öpüyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun.

Prof.Dr. Filiz Kılıç

MHP Nevşehir Belediye Başkanı Adayı