MHP Nevşehir Belediye Başkan adayı Prof.Dr. Filiz Kılıç “Nevşehir’imizde yaşayan engelli vatandaşlarımıza sahip çıkacağız “ dedi. Kılıç bu hususta şunları söyledi:

“Nevşehir’de pek çok engelli vatandaşımız yaşamaktadır. Ne yazık ki engelli vatandaş sayısında Türkiye’de ilk beş içindeyiz. Türkiye ortalamasına baktığımızda bu oldukça büyük bir oran. Engelli çocukları olan ailelerin genellikle sosyal hayata katılamamaları sebebiyle bu insanlar toplumun dışında yaşamaktadırlar. Bu sebeple de bu ailelerin yakın çevresi,akrabaları yada komşuları dışında kimse bu insanların varlığından haberdar değildir.

Engelli insanlara bakmak ekonomik olarak da insani olarak da çok zordur. Ağır fedakarlıklar ister. Bizim toplumumuzda genellikle anne, baba,kardeş gibi yakın akrabalar engelli evlatları, kardeşleri için bu fedakarlığı yaparak gecesini gündüzüne katar. Kendi hayatını onun için feda eder. Engelli evladı için hayatını feda eden anne, babalar sadece bugünün değil sonrasının da endişesini taşırlar. Ziyaret ettiğim engelli ailelerinde şu sözleri çok duydum “Kızım, ben ölünceye kadar evladıma bakarım. Ama bana bir şey olursa onu kime emanet edeceğim, kim bakacak “ demişlerdir. Bu ne yüce bir gönüllüktür. Biz onların bu endişesini bertaraf edeceğiz.

Engelli yakınlarına baktıkları için bu insanlar işe gidip para kazanamaz. Genellikle ekonomik olarak sıkıntıları vardır. Engelli insanın bakımı da ayrıca masraflıdır. Bez, ilaç,özel bakım ürünlerini imkanlar ölçüsünde bu ailelere vereceğiz.

Engelli vatandaşlarımızın durumunu sosyal bir yara olarak görüyoruz. Hem engelli vatandaşlarımızın kendilerini hem de ailelerini ekonomik ve sosyal olarak desteklemek, eğitmek ve onlara yardımcı olmak en büyük görevimiz olacaktır. Öncelikle engelli vatandaşlarımızı tespit ederek onları engel durumlarına göre doktor nezaretinde bir sınıflandırmaya tâbi tutacağız. Ona göre eğitim ve sosyal faaliyet programları hazırlayacağız. Şu ana kadar evinden hiç çıkmamış, sosyal hayata karışmamış engellilerimizi kendi özel donanımlı araçlarımızla taşıyarak hayatın içine katacağız.Kendilerine bakan anne, babaya da bir soluklanma,dinlenme fırsatı vereceğiz. Evinden çıkamayacak kadar ağır rahatsızlığı olanları evlerinde, diğerlerini Engelli Bakım Merkezinde rehabilite etmeye çalışacağız.

Şehrin her yerini “engelsiz şehir” konseptine uygun olarak düzenleyeceğiz. Merdivenlerin, kaldırımların engellilerin de kullanımına uygun olması için çalışacağız. Asansörler engellilerin de kullanabileceği biçimde olacaktır. Bundan sonra verilecek yapı ruhsatlarında mutlaka engellileri düşünerek bazı düzenlemeler isteyeceğiz.

Bu faaliyetlerimizde en büyük paydaşımız ilimizde bulunan Engelli Dernekleri olacaktır. Onlarla birlikte çalışacak, tecrübelerinden yararlanacak, her türlü desteği vereceğiz. Hayatın kime ne getireceğini bilemeyiz. Aslında hepimiz birer engelli adayıyız.”