Partisinin Karaman, Nevşehir ve Kırşehir mitinglerinde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Adana ve Mersin'de HDP binalarına yönelik bombalı saldırıları sert bir dille kınadı. HDP'nin bu saldırılar üzerinden mağduriyet edebiyatı yapmasına da tepki gösteren Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
Seçim çalışmalarına başlarken Erzurum'daki ilk mitinginde tüm partilere ve vatandaşlara çağrıda bulundum. Gelin bu seçim kampanyasını bir demokrasi şölenine dönüştürelim. Hepimiz şiddete, baskıya, teröre karşı dimdik duralım. Ama maalesef bugün (dün) sabah aldığımız haberler hepimizi büyük bir üzüntüye sevk etti. Adana ve Mersin'de HDP binalarına bazı saldırılar oldu. Kim seçim kampanyasına şiddet bulaştırırsa onun karşısında en önce AK Parti duracak. 
ŞİDDETLE KINIYORUM
Bu saldırıyı şiddetle kınıyorum. Kime karşı olursa olsun her zaman saldırıların karşısında olduk. Bugün sabah İçişleri Bakanımızla görüştüm. Gerekli bilgileri aldım. Bu bilgilerden hareketle net bir talimat da verdim; arkasında kim varsa bu saldırıların çıkarın, müsebbipleri için gereken her türlü takibatı yapın dedim. İnşallah 7 Haziran'a hep beraber barış içinde yürüyeceğiz.

SONUNA KADAR TAKİPÇİSİYİZ

En başından beri böyle provokasyonların olabileceğini hep kaygı ile izledik. Buradan net olarak bir kez daha söylüyorum; bu saldırıları hem kınıyoruz hem de saldırıların müsebbibi kimse sonuna kadar takipçisi olacağız. Şimdi de HDP, MHP, CHP bütün parti liderlerine ve bütün parti teşkilatına çağrıda bulunuyorum; hep beraber, kim yaparsa yapsın şiddetin karşısında olmaya kararlı bir şekilde devam edelim.

BUNA TAVİZ VERMEYİZ

Yalnız, saldırılara karşı bu net tavrı ortaya koyarken aynı zamanda bu saldırılardan hareketle, herhangi bir şekilde provokatif eylemler olursa ya da bu saldırılar bir şekilde yön saptırarak AK Parti'yi, hükümeti suçlayacak niteliğe bürünürse buna da taviz vermeyiz. Biz en başından itibaren her türlü şiddete karşı olduk, karşı olmaya devam edeceğiz. Kimse de buradan bir mağduriyet ya da hükümeti suçlayıcı tutuma girmemelidir.

BİZE SALDIRIRLARKEN NEREDEYDİNİZ

Seçimlere giderken provokasyonlar, tahriklerle karşı karşıyayız. Van'da, Ağrı'da, Siirt'te bizim milletvekili adaylarımız saldırıya uğrarken onlar herhangi bir destek beyan etmediler. AK Parti kadrolarına buradan talimat veriyorum; ne olursa olsun hiçbir AK Partili tek bir şiddet veya herhangi bir gerginliğin parçası olmayacak. AK Parti barış hareketidir, milli birlik hareketidir.

SUÇU BAŞKASINA ATMAYIN

Biz bu saldırıyı açıkça kınamışken ve telin etmişken, İçişleri Bakanımıza sorumlularını bulun talimatı vermişken, HDP'den, MHP'den gelen bazı açıklamalar saldırılar üzerinden AK Parti'ye saldırmaya dönük bir tavır. Bu olay üzerinden mağduriyet edebiyatı ve arkasından AK Parti'ye kimse suç yüklemeye kalkmasın. Her zaman bizim başımız dik oldu. Biz barış yolcularıyız, demokrasi yolcularıyız. Kendileri terörden ve şiddetten beslenenler suçu veya sorumluluğu başkalarına atmaya kalkmasın.


Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin Karaman, Nevşehir ve Kırşehir mitinglerinde onbinlere seslendi


Bunlar ETP

AK Parti'yi durdurmak için muhalefetin birleştiğini vurgulayan Davutoğlu, “CHP, HDP ile paslaşıyor. Biri 'Diyanet'i kapatacağım' diyor, diğeri geride kalmıyor, 'Ben de kapatacağım' diyor. Ben bunlara CHDP diyorum. Bahçeli de eski Türkiye alışkanlıklarına dönmek istiyor. Arkalarında paralel bir çete, 'Üçünü toplayayım da ben de aralarına girip beraber AK Parti'yi durduralım' hesabı içindeler. Dördü birden ETP, eski Türkiye partisi bunlar. Eski Türkiye 90'lı yıllarda koalisyon demek, IMF demek. Bir tarafta dörtlü çete, eski Türkiye, bir tarafta elif gibi dimdik duran AK Parti. CHP'ye verdiğiniz her oy HDP'ye, MHP'ye verdiğiniz her oy eski Türkiye ve paralelcilere gider” dedi.

Hepsi hesap verecek

Türkiye'yi küresel bir güç yapacaklarını belirten Davutoğlu, “Onun için önümüzü kesmeye, bizi durdurmaya çalışıyorlar. Önce tek tek denediler olmadı, durduramadılar. Partimizi kapatmak istediler, durduramadılar. E-muhtıra verdiler, e-muhtırayı 2007'de aynen adresine iade ettik. Bizi ve AK Parti'yi, Cumhurbaşkanımızı seçmemizi engelleyebildiler mi? Sonra Geziciler çıktı, vandallar. Onlar büyük şehirlerimizde ortalığı şiddete boğarken, milletimiz basiretle ayakta durdu. Sonra paralel çeteyi çıkardılar. 17- 25 Aralık. Bütün hesapları... Hepsi hesap verecek, hepsi” dedi. Muhalefet liderlerine, 'seçimi kaybeden bıraksın' teklifinde bulunduğunu ancak hepsinin çark ettiğini söyleyen Davutoğlu, “Ben AK Parti teşkilatlarına güvenerek diyorum ki: 'Başarı da benim hanemdedir, başarısızlık da. Ne olursa olsun gereğini yaparım'” diye konuştu.


Karaman’daki mitingin sonunda Davutoğlu, dedesini tanıdığını söyleyen 78 yaşındaki Ali Güngör’ü sahneye çağırdı. Davutoğlu’nu da tanıdığını belirten Güngör, vatandaşlardan oylarını Davutoğlu’na vermelerini istedi. Davutoğlu, daha sonra Ali Güngör’ün elini öptü.


en sandığını bulamıyorsun suçluyu hemen nasıl buldun 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP'nin Adana ve Mersin'deki binallarına yönelik saldırıya ilişkin AK Parti'yi suçlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ra Kırşehir mitinginde cevap verdi. Davutoğlu şunları kaydetti: “Sen, yolunu bilemeyen Kılıçdaroğlu, sandığı bulamayan Kılıçdaroğlu, iki üç saatte nereden buldun suçluyu? Belediye başkanı adayıydı, gitti yolunu bulamadı. Kendisi için oy kullanamadı oy. Böyle bir zavallı. Kağıthane'ye kağıttepe der. Sandığa gideceğim diye başka yerlere gider. Yürüyen merdivene ters biner. Nasrettin Hoca olsa bir ders verirdi buna ama... Rahmetli ona bile tenezzül etmez.” 


Yeni Şafak