Siyasi partiler milletvekili aday listelerini bugün saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı'na teslim edecek.

AK Parti'de Başbakan Davutoğlu, partisinin aday listelerini tamamladı, partideki kurmaylarını ve bakanları üst sıralara yerleştirdi. 3 dönemlik 20 isim listelerde yer aldı. AK Parti, HDP’nin milletvekili çıkardığı büyükşehirlerde Mehdi Eker, Orhan Miroğlu ve Galip Ensarioğlu gibi bazı isimleri aday gösterecek


AK Parti’de milletvekili aday listelerini belirlemek için Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında oluşturulan üst kurul, çalışmalarını tamamladı. 550 milletvekili adayını büyük ölçüde belirleyen üst kurul; Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki birkaç kritik noktayı son güne bıraktı. AK Parti listesi, bugün akşam saatlerinde Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından YSK verilecek.

Başbakan Davutoğlu, partisinin merkez yönetim kuruluna (MYK) seçtiği isimleri ön sıralardan aday listelerine koydu. Eğer bir son dakika değişikliği olmazsa AK Parti listeleri şöyle şekillenecek: Mehmet Ali Şahin Karabük, Mustafa Ataş İstanbul, Bekir Bozdağ Yozgat, Ömer Çelik Adana, Mevlüt Çavuşoğlu Antalya, Nükhet Hotar İzmir, Mehmet Özhaseki Kayseri, Naci Ağbal Bayburt, Selçuk Özdağ Manisa, Vedat Demiröz Bitlis, Fatma Sayan İstanbul, Ayhan Sefer Üstün Sakarya, Çiğdem Karaaslan Samsun, Abdulhamit Gül Gaziantep, Abdurrahim Boynukalın İstanbul.

LİSTE BAŞLARI

Davutoğlu, Bakanlar Kurulu’ndaki AK Partili bakanları seçilebilecek yerlerden listeye aldı. Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan Ankara 2. Bölge, Numan Kurtulmuş İstanbul, Cevdet Yılmaz da Bingöl veya İstanbul’dan liste başı oldu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Kocaeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce İstanbul, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Denizli, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç Samsun, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep veya İstanbul, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Eskişehir’den listede olacak. İzmir’e kaydırılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu memleketi Afyon’a dönecek. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Edirne veya Bursa’dan aday gösterilecek.

MKYK’NIN AĞIRLIĞI

AK Parti listelerinde partinin 50 üyeden oluşan MKYK’sının ağırlığı hissedilecek. Ayşenur Bahçekapılı, Aziz Babuşcu, Berat Albayrak, Edibe Sözen, Fatih Şahin, Galip Ensarioğlu, Hamza Dağ, Mehmet Erdem, Mehmet Muş, Metin Doğan, Mustafa Şentop, Öznur Çalık, Ravza Kavakçı Kan, Süleyman Soylu ve Zeki Aygün listelerde yer alacak.

3 DÖNEMLİKLER

7 Haziran seçimlerinde 3 dönem kuralına takılan 70 isim adaylık başvurusu yapmamıştı. Bu seçimde 3 dönemlik 15-20 isim listelerde yer bulacak. Binali Yıldırım İzmir’den, Cemil Çiçek ve Bülent Gedikli Ankara’dan, Burhan Kuzu İstanbul’dan, Faruk Çelik Şanlıurfa’dan, Hayati Yazıcı Rize veya İstanbul’dan, Mehdi Eker Diyarbakır’dan, Nurettin Canikli Giresun’dan, Recep Akdağ Erzurum’dan listelerde yer buldu.

ARINÇ VE BABACAN

Adaylık başvurusu yapmayan eski Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ile Ali Babacan’ın listelerde olması beklenmiyor. 62. Hükümet kabinesinde yer alan Volkan Bozkır İstanbul, Efkan Âlâ Erzurum, Lütfi Elvan Antalya’dan listeye ön sıralardan girecek.

AK Parti, 7 Haziran’da seçilen 258 vekil ile ilgili saha çalışması yaptırdı, 258 ismin illeri tarafından benimsenip benimsenmediğine bakıldı. Doğu ve Güneydoğu listelerini baştan sona değiştirecek olan AK Parti, diğer bölgelerde bu analizlerin sonucuna bakacak. 100 günlük performansı ile ilinde kabul görmeyen isimler liste dışı kalacak.

ABD SONRASI AVRUPA

Başbakan, 25 Eylül’de BM Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye gidecek. 1 Ekim’de Türkiye’ye dönecek olan Davutoğlu, ardından Avrupa turuna çıkacak; Almanya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde gurbetçilerden oy isteyecek.

METROPOLLERE KÜRT ADAY

Özellikle İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde Kürt aday göstererek, HDP’nin buralardaki etkisini kırmak isteyen AK Parti’nin tercihi Mehdi Eker, Orhan Miroğlu ve Galip Ensarioğlu gibi bazı isimler oldu.

LİSTEDEN SONRA BEYANNAME

Başbakan Davutoğlu, bugün listelerin YSK’ya verilmesinin ardından seçim beyannamesi üzerinde çalışma yapacak. Yarın seçim strateji grubuyla bir araya gelecek olan Davutoğlu, pazartesi günü partisinin 550 adayını Ankara Spor Salonu’nda tanıtacak. Davutoğlu, yetişirse aynı gün seçim beyannamesini de açıklayacak. Ancak, seçim beyannamesinin ABD ziyareti sonrasında açıklanmasının daha yüksek ihtimal olduğu belirtiliyor.

CHP SEÇİME RÖTUŞLU LİSTE İLE GİDECEK

CHP’de mevcut milletvekilleri 2 isim hariç listelerde yerini korurken, Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok ilde kadın adaylar yine listenin ilk sırasına yerleşti. Listenin arka sıraları genç isimlerle takviye edildi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu yine İzmir’den, Baykal Antalya’dan aday

Genel seçimler içinmilletvekili aday listesini belirlemek için toplanan CHP’de mevcut vekiller yerini korurken, listenin arka sıraları genç isimlerle takviye edildi.

Kılıçdaroğlu, son şeklini verdiği milletvekili listesini dün akşam saatlerinde önce MYK, ardından parti meclisinin (PM) onayına sundu. Mevcut 131 milletvekilinden 129’u listede yer alırken, Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Murat Özçelik ile Tokat Milletvekili Orhan Düzgün liste dışı kaldı. Gaziantep’te ise liste değişikliğine gidildi. Birinci sıraya İl Başkanı Akif Ekici yerleşirken, mevcut milletvekillerinden Mehmet Gökdağ 2., Mehmet Şeker 4. sıraya kaydı.

KAVGA ETMİŞTİ

Özçelik’in, ağustos ayındaki PM toplantısında Durdu Özbolat ile yumruklu kavga etmesi, rahatsızlık yaratmıştı. Düzgün’ün değiştirilmesine ise 7 Haziran’da Tokat’ta oyların düşmesi üzerine karar verildiği öne sürüldü.

BAYKAL YENİDEN ADAY

7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi birçok ilde ilk sıralardan yine kadınlar aday gösterildi. Kılıçdaroğlu bu nedenle 7 Haziran’da olduğu gibi İzmir 2. Bölge 2. sıradan aday oldu. Adaylığı tartışılan eski Genel Başkan Deniz Baykal yine memleketi Antalya’dan listeye konulurken, Muharrem İnce Yalova’dan, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise önseçim sonucuna göre yine İstanbul 2. Bölge 9. sıradan aday gösterildi.

A TAKIMINDA 2 FİRE

Kemal Kılıçdaroğlu’nun A takımı 2 isim dışında listede yer aldı. Genel başkan yardımcılarından yalnızca Murat Özçelik ve Ercan Karakaş listeye giremedi. Eski bakanlardan ve PM üyesi Zekeriya Temizel ise listeye giren isimler arasında yer aldı. İstanbul 3. Bölge’de, Murat Özçelik’ten boşalan 7. sıraya 9. sıradaki Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu kaydırıldı.

ATİLLA SERTEL LİSTEDE

CHP’de milletvekili çıkarılamayan illerde ise listeler sil baştan yapıldı. Elazığ’da genel başkanın danışmanlarından Fatih Gürsul, Kahramanmaraş’ta eski RTÜK üyesi Ali Öztunç, Ardahan’da IŞİD’in rehin aldığı eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz ilk sıradan aday gösterildi.

7 Haziran’da şikâyet üzerine YSK tarafından adaylığı düşürülen eski İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, 2. Bölge 7. sıradan aday oldu.

ŞENER SÜRPRİZİ

Toplantı öncesinde Kılıçdaroğlu, AK Parti kurucusu ve eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile parti okulunda sürpriz bir görüşme yaptı. Şener daha sonra katıldığı bir televizyon programında, “CHP’de siyaset yapmayı düşünürüm” dedi. Ancak listede Şener’in isminin olmadığı, durumunun bugün netlik kazanacağı öğrenildi.

MHP'DE 2 SIRA BOŞALDI

MHP, 7 Haziran’da Meclis’e giren 80 milletvekiline, büyük ölçüde listelerde yer verecek. Tuğrul Türkeş’in partisinin boykot kararına rağmen seçim hükümetine girmesinin ardından Ankara 1. Bölge 1. sıra boşaldı. MHP kaydırma yaparsa, geçen seçimde Meclis dışında kalan Erkan Haberal seçilebilecek. İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, adaylık başvurusu yapmadı. Başesgioğlu’nun yerine de seçilebilecek noktadan yeni bir isim aday gösterilecek.

HDP'DE LEVENT TÜZEL LİSTE DIŞI

Siyasi partiler milletvekili aday listelerini bugün saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı'na teslim edecek.

1 Kasım’da oy oranını yüzde 15-17 aralığına, vekil sayısını 110’a çıkarmayı hedefleyen HDP, bu doğrultuda özellikle vekil çıkartabileceği ya da vekil sayısını yükseltebileceği 35 nokta belirledi. Parti; Aydın, Muğla, Hatay gibi hiç vekil olmayan illere yoğunlaşacak. İzmir’den her iki bölgeden birer vekil daha çıkartmak için çaba harcayacak.


Bakanlık teklifini reddederek partisi ile ters düşen EMEP kökenli İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, aday listesinde yer almayacak. EMEP’ten yeni bir aday da listeye giremeyecek. EMEP, HDP ile ittifak yapmayacak ama HDP’ye dışarıdan destek verecek. Tüzel’den boşalan yere seçmen üzerinde olumlu etki yaratabilecek bir isim konulacak.

HDP, seçim şarkısını kendi içinden bir isme yaptırıyor. Kadın hareketinin öncü isimlerinden, Dayağa Karşı Kampanya’nın öncülerinden, “Kadınlar Vardır” şarkısının bestecisi ve söz yazarı Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun, şarkı için İstanbul’da çalışmalara devam ettiği öğrenildi.

HDP yönetimi, Hatip Dicle’yi adaylık için ikna edemedi. Dicle’nin, Demokratik Bölgeler Partisi ve İmralı Heyeti’ndeki görevlerinin yanı sıra eklenecek yeni bir görevi kaldıramayacağını söylediği öğrenildi.