Dostluk Grubu Başkanı Yücel Menekşe, Paraguay Büyükelçisi Peralta ve beraberindeki basın heyetini TBMM'de görmekten ve ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.

Dostluk Grubu Başkanı Menekşe kabulde gerçekleştirdiği konuşmasında, parlamentoda 27. Dönem Nevşehir Milletvekili ve aynı zamanda Kapadokya milletvekili olarak görev aldığını söyledi.

Türkiye ile Paraguay'ın siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve ticari ilişkilerinin beklenilenin daha üstünde bir diyalog ile daha da geliştirilmesi gerektiğine inandığını bildiren Menekşe, bunun için iki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin önemine vurgu yaptı.

Dünyanın globalleştiğini belirten Menekşe, "Artık dünyanın her karış noktası, dünyanın küçüldüğü anlamına gelmektedir. İki ülke arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmeliyiz." dedi

2 Aralık 2018 tarihinde G 20 Programına katılmak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Arjantin'e gittiklerini ve oradan da Paraguay'a geçtiklerini anımsatan Menekşe, Paraguay'ın yeşil doğası, akarsuları, doğal kaynakları ve zenginlikleri ile dikkat çektiğini ifade etti.

Brezilya, Arjantin ve Venezuella gibi ülkelerin ortasında kalan ve denize sahili olmayan Paraguay'ın bir ülke olarak tarım ve hayvancılıkta çok geliştiğini ve soyanın ticari anlamda Paraguay'da çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin, 620 yıllık bir imparatorluğun uzantısı olan 100 yıllık bir cumhuriyet dönemi yaşayan ülke olduğuna dikkat çeken Yücel Menekşe, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizlerde Paraguay gibi bu günlere gelene kadar çok büyük mücadeleler verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Tarihimizin dünya tarihinin her döneminde emperyalist güçlerin ikinci ve üçüncü dünya ülkeleri üzerinde siyasi ve ekonomik yaptırımların neler olduğunu bütün dünya şu an gözlemlemekte ve bilmektedir. Bizim her iki ülkenin insanları olarak tarihimizi, bayrağımızı ve toprağımızı bu emperyalist güçlerin şerrinden hayatımızın her alanında korumamız gerekiyor."

Konuşmasında Paraguay ile ekonomik ilişkilere de değinen Yücel Menekşe ; ‘’ Paraguay ile 2017 yılında 330 Milyar Dolar olan ve 2018 yılında 146,8 Milyon Dolar’a gerileyen ticaret hacmimizi önümüzdeki dönemlerde dengeli şekilde artırarak 2017 yılında yakaladığımız 330 Milyon Dolar’ın üzerine çıkarmak istiyoruz. Ayrıca 2019 yılının ilk yedi ayında 55,5 Milyon Dolar olmuştur. Hem Türkiye olarak hem de Paraguay olarak bu gerilemeyi telafi etmeliyiz.’’

Kapadokyamızdan kısaca bahsetmek istiyorum; Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölgemizdir. Dini semboller Olan Havra, Kilise ve Camilerin yan yana görüldüğü Dünyadaki ender yerlerden biridir. Balonları ile yürüyüşü parkurlarıyla, at veya ATV Turlarıyla doğa gezilerinin yapılabildiği eşsiz güzellikte bir Turizm Bölgesidir. Kapadokya’da 26.000 Yatak Kapasitesi ile Yılda 3 Milyonda fazla Yerli ve Yabancı Ziyaretçiye Hizmet Verilmektedir. UNESCO Kapadokyamızı 1985 yılında Dünya Mirasları Listesine Almıştır.

Paraguay Büyükelçisi Ceferino Adrian Valdez Peralta ise gerçekleştirdiği kısa konuşmasında, Türkiye-Paraguay Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Yücel Menekşe'ye bu toplantıyı düzenlediği ve kendilerine vakit ayırıp ağırladığı için teşekkür etti.

Büyükelçi Peralta, Türkiye ziyareti kapsamında birkaç gündür çok faydalı ve verimli ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ülkesinin en önemli gazetecileri ile birlikte bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirten Peralta, "Bu ziyaretler Türkiye Hükümetinin daveti üzerine yapıldı. İki ülke arasında bulunan ilişkileri her alanda geliştirmek ve daha iyi hale getirmek amacıyla bu ziyaretler gerçekleştirildi." dedi.