Almanya Başbakan’ı Angela Merkel’in Türkiye ve Kapadokya ziyareti Dünya basınında geniş yankı buldu. Dünya basını bu ziyarete ne dedi?İşte dünya basınında Merkel’in Türkiye ziyareti:

 

 

Almanya’da günlük çıkan Abendzeitung München gazetesi “Ankara’ya Destek ve ivme” başlığı ile verdiği haberde “Müzakereler iki yılı aşkın bir süredir donmuş durumda. Ancak hâlen belli belirsiz de olsa umut olduğunu işaret etti.

 

Abendzeitung München’de yayınlanan o haber:

 

ANKARA'YA DESTEK VE İVME

 

Angela Merkel'in daha kolay geçen yurt dışı seyahatleri olmuştur. Şansölye dün Ankara'ya geldi. Bu şansölye'nin Türkiye'ye üçüncü gelişi.

 

Görüşmelerin gündeminde, Boğaz'daki ülkenin Berlin ile Ankara'nın ilişkilerini zora sokan AB üyeliği yer alıyor. Merkel daha cumartesi günü, "Önümüzde uzun bir müzakere yolunun bulunduğuna inanıyorum. Kuşkularım olmasına rağmen müzakere sürecinin devam etmesinden yanayım." diye konuştu.

 

Müzakereler iki yılı aşkın bir süredir donmuş durumda. Ancak hâlen belli belirsiz de olsa umut var. Merkel bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmesinde, AB ile Türkiye'nin, AB ile yürütülen katılım müzakerelerinin 35 başlığında yer alan başka konuların ele alınmasını önerecek. Şimdiye kadar sadece 13 konu başlığı hakkında görüşüldü ve sadece bir tanesi tamamlandı. Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle (FDP), "Dikkat etmezsek Avrupa'nın Türkiye ile, Türkiye'nin Avrupa ile ilgilendiğinden daha fazla ilgilendiği zamanlar gelecektir." Şeklinde baskı yaptı. SPD başkanı Gabriel de "oyalayıcı taktik" konusunda uyardı.

 

Alman Şansölye dün, Türkiye'nin güneyindeki Kahramanmaraş'a konuşlandırılan Alman askerleri ziyaret etti. Alman hükûmeti, Alman ordusuna ait yaklaşık 300 askerini Kahramanmaraş’a gönderdi. Alman askerler orada Hollandalı ve Amerikalı askerlerle birlikte Türkiye'yi Suriye'den gelebilecek saldırılara karşı koruyacak. Merkel, Alman askerlerine teşekkür etti ve askerlerin görevine, NATO üyesi ülkeler arasındaki iş birliğinin siyasi sinyali olması nedeniyle övgüde bulundu.

 

Federal Savunma Bakanı Thomas de Maizere, (CDU) daha birkaç gün önce Alman PATRIOT füze birliklerini ziyaret etti. De Maizere yurt dışı görevinin "gerekli olduğu kadar" sürdürüleceğini ve sadece savunma amaçlı olduğunu belirtti.

 

NATO'nun Türkiye'ye ne denli destek sağladığının altını çizen de Maizere, "Suriye'de saçma düşüncelere kapılanlar, karşısında sadece Türkiye veya Almanya'yı veya Hallonda'yı değil NATO'nun tamamını bulur." dedi.

 

Almanya’da yayınlanan günlük siyasi gazete Der Tagesspiegel Merkel’in Türkiye’ye gelişiyle ilgili yayımladığı haberde “Erdoğan, Şansölye’den en azından Türkiye’nin Kürt ihtilafını sona erdirmeye yönelik hâlihazırdaki çabalarına sembolik destek bekliyor” diyor.

 

İşte Der Tagesspiegel’in o haberi:

 

MERKEL’İN YENİ SİNYALLERİNE ERDOĞAN’DAN ÖVGÜ

 

Der Tagesspiegel

 

Türkiye Ziyareti Öncesinde Ilımlı Açıklamalar ve PKK Eylemcilerinin Daha Hızlı iadesi Talebi

 

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Türkiye ziyaretinde dostça karşılanacağını hesaplayabilir. Merkel’in iki günlük ziyaretinin başladığı pazar günü Şansölye’nin, Türklerin tartışmalı AB üyeliği adaylığına yeni bir ivme kazandırmak istedikleri yönündeki sözleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından memnuniyetle karşılandı. Buna göre katılım müzakerelerinde yıllar boyunca yaşanan duraksamanın ardından Türkiye, önümüzdeki aylarda bir iki yeni müzakere başlığı açabilecek. Şansölye, pazar günü öğleden sonra bugün Ankara’da yapacağı siyasi görüşmeler öncesinde, Alman ordusunun Kahramanmaraş’taki PATRIOT füze birliğini ziyaret etti.

 

Erdoğan, Şansölye’den en azından Türkiye’nin Kürt ihtilafını sona erdirmeye yönelik hâlihazırdaki çabalarına sembolik destek bekliyor. Türk hükûmeti, aralık ayından bu yana tutuklu PKK lideri Abdullah Öcalan ile 30 yıldan beri devam eden şiddetin sona ermesi için pazarlık ediyor. Hürriyet’in haberine göre Ankara, Merkel’in Almanya’daki yüz binlerce Kürt'ü dikkate alarak barış sürecini desteklemesini umut ediyor.

 

Türkiye, somut olarak PKK eylemcileriyle solcu radikal grup üyelerinin daha hızlı bir şekilde iadesini talep ediyor. 1 Şubat'ta kendisini Ankara’daki ABD Büyükelçiliğinde havaya uçuran aşırı solcu Ecevit Şanlı’nın, Almanya’dan Türkiye’ye geldiği gerçeği geçtiğimiz haftalarda iki ülke arasında gerilime neden olmuştu.

 

Merkel’in ziyaretinin siyasi ana konusu ise Avrupa politikası. Katılım müzakereleri, 2005’te başladığından beri Türkiye 35 müzakere başlığından 13’ünü açabildi. 2010’dan beri hiçbir yeni başlık açılmadı. Erdoğan, bu yüzden Türkiye’nin daha fazla oyalanmasını kabul etmeyeceği uyarısında bulunmuştu.

 

Erdoğan hükûmeti, Şimdi Almanya ve son olarak yeni müzakerelere hazır olunduğunun sinyalinin verildiği Fransa’da, Türkiye’ye ilişkin kuşkuların yumuşamasını memnuniyetle izliyor. AB Bakanı Egemen Bağış, gazetemize yaptığı açıklamada, zamanın Türkiye lehine işlediğini söyleyerek AB’nin yakında Türkiye’nin üyeliğinin, Kıta’nın çok sayıda sorununun çözümüne katkı sağlayacağını fark edeceğini kaydetti. Bağış, kısa bir süre önce AB Komiseri Oettinger’in dile getirdiği, AB’nin günün birinde diz çökerek Türkiye’nin üye olmasını rica edeceği şeklindeki sözlerinin Türkiye’deki değişim sürecini ve ülkenin AB için taşıdığı önemi görmezden gelen Avrupa’daki bütün kesimlere yönelik bir uyarı olduğunu söyledi.

 

Yine Almanya’da yayın yapan Deutsche Welle ise Merkel’in Türkiye Ziyaretini Şu başlıkla vermiş: Merkel dün başladığı Türkiye ziyaretinde hangi mesajları veriyor.

 

Deutsche Welle, kendi muhabiri Ayhan Şimşek’ten Merkel’in Türkiye ziyareti hakkında bilgi aldı. Ayhan Şimşek Merkel’in Türkiye ziyaretiyle ilgili soruları şöyle cevaplıyor:

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmî temaslarda bulunmak üzere Türkiye'de. Merkel, dün, PATRIOT füzelerinin yerleştirildiği Kahramanmaraş'taydı, Alman askerlerini ziyaret etti. Bugün ise Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

 

Deutsche Welle'den Bakan Şimşek Ankara'da, Almanya Başbakanı’nın temaslarını takip ediyor.

 

SORU: Ayhan, öncelikle kısaca soralım: Merkel'in ziyareti Türkiye'de ilgi görüyor mu?

 

Şimşek: Evet, Merkel'in ziyaretine büyük bir ilgi var. Aslında günler öncesinden başladı bu. Özellikle medyada Merkel'in ziyareti öncesinde geniş haberler yer aldı. Burada tabii ki Türkiye'de özellikle gündem ve beklenti,

 

Merkel'in ziyareti konusunda Türkiye'nin AB süreci, vize konuları ve özellikle de Türkiye'nin Almanya'dan güvenlik alanında PKK ile mücadele alanında beklediği adımlar. Ziyaretin dünkü bölümünde Merkel'in Kahramanmaraş'ta verdiği mesajlar önemliydi. Ziyaretin önemli dış politika gündemlerinden biri, Şüphesiz Suriye olacak ve Başbakan Merkel, Kahramanmaraş'ta görev yapan Alman askerlerini, PATRIOT füze bataryasında görev yapan Alman askerlerini ziyaret ettiği anda yaptığı açıklamada, Suriye rejimine seslendi ve PATRIOT’ların konuşlandırılmasının önemli bir siyasi mesaj olduğunu söyledi. NATO'nun Türkiye ile dayanışmasını vurguladı ve Suriye'deki savaşın, çatışmaların komşu ülkelere sıçramaması konusunda güçlü bir mesaj verildiğini söyledi PATRIOT’ların konuşlandırılmasıyla... Merkel, Kahramanmaraş'ın ardından akşam saatlerinde Kapadokya'ya geçti. Bu sabah da Kapadokya'da ilk Hristiyanlar için önemli bir merkez olan Göreme Açık Hava Müzesi’ni ziyaret etti ve buradaki temasların ardından Nevşehir ziyaretinin ardından Başbakan Merkel, Ankara'da yoğun bir temas trafiğiyle karşı karşıya kalacak.

 

SORU: Evet, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile bir araya gelecek Merkel bugün Ankara'da… Merkel, Türkiye'ye gitmeden önce AB üyelik müzakerelerinde bir başlık daha açılmalı demişti. Bu nasıl yorumlanmalı? Tam üyelik mesajı olabilir mi?

 

Şimşek: Evet, aslında Başbakan Merkel'in Türkiye konusundaki, Türkiye'nin AB süreci konusundaki yaklaşımı çok net başından beri. Merkel ve partisi Hristiyan Demokratlar Türkiye'nin tam üyeliği konusunda kararsızlar, çekinceleri var, bu konuya bugüne kadar karşı çıktılar. Ancak Merkel'in 2005 yılından beri vurguladığı nokta, ahde vefa ilkesi. "Türkiye'ye verilmiş sözler var. Dolayısıyla müzakere süreci devam etmeli" şeklinde bir yaklaşımı var. Almanya aslında müzakere başlığını daha erken açmaya da yeşil ışık yakmıştı. Bu konuda Fransa'nın bazı çekincelerinden geri adım atması aslında süreci aştı. Türkiye'nin beklentisi, Almanya'nın, AB'nin en büyük ülkesi olarak ağırlığını koyması ve sadece tek bir müzakere başlığı değil, neredeyse bütün müzakere başlıklarında yeniden hızlı bir sürece girmesi.

 

SORU: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkel'den talepte bulunması beklenilen konular var. Türklere vize uygulamasının kaldırılması veya Almanya'da yaşayan Türklere çifte vatandaşlık hakkı, Neonazi cinayetlerinin aydınlatılması gibi… Peki, bu konularda önemli uzlaşılar olabilir mi?

 

Şimşek: Konuştuğumuz Alman diplomatlar, bu konuda yani vize serbestliği konusunda topu AB'ye atıyorlar ve şu anda AB ile Türkiye arasında vize serbestliği konusunda bir diyalog devam ediyor. Bu konuda AB'nin beklentisi Türkiye'nin kaçak göçmenleri kabul edecek yani Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidecek kaçak göçmenleri kabul edecek bir kabul anlaşmasını imzalamasını bekliyorlar ve bunun paralelinde de Türk vatandaşlarına AB ülkelerine zaman içerisinde vizesiz seyahat etme imkânı sağlayacak bir süreç var. Almanya dolayısıyla AB kapsamındaki bu görüşmelerin devamından yana. ikili bazda çok fazla bir kolaylaştırma şu an için pek konuşulmuyor sadece iş adamlarına yönelik bazı kolaylaştırma adımları var. Bu konuda çok büyük bir sürpriz beklemiyoruz.

 

SORU: Almanya Başbakanı’nın Türkiye ziyaretinin gündeminde AB üyelik müzakereleri, aşırı sağcı NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı) cinayetleri, vize muafiyeti gibi birçok önemli ve ağır konu var ama Ayhan, esas önemli olan ticari ilişkiler...

 

Şimşek: Evet, Başbakan Merkel'in Ankara temaslarında ekonomi, çok önemli bir gündem maddesi. Başbakan Merkel, Türkiye'ye beraberinde çok sayıda Alman iş adamıyla beraber geliyor ve Ankara'da Türkiye ve Almanya arasında özellikle büyük Şirketleri ve onların CEO’larını buluşturan bir ekonomi forumu düzenlenecek bugün. Artık Alman ve Türk CEO’larının yeni pazarlarda birlikte hareket etmesi özellikle Afrika Türkiye'nin Afrika'da ve Orta Doğu'daki artan etkisi, ekonomik olarak da artan etkisi Alman firmalarının da büyük ilgisini çekiyor. Bugün özellikle bunun tartışılacağını görüyoruz ve Başbakan Merkel ile Erdoğan da foruma birlikte katılarak iş adamlarına seslenecekler ve iş adamlarının önerilerini, sorunlarını dinleyip onları bu konuda, birlikte çalışmaları konusunda teşvik etmeye çalışacaklar.

 

MERKEL TÜRKİYE İLE AB'YE ÜYELGK MÜZAKERELERGNG TEMKİNLİ ŞEKİLDE YENİDEN BAŞLATMAYA HAZIR

 

AFP haber şu satırlarla verdi:

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün Ankara'da, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini temkinli şekilde yeniden başlatma taahhüdünü yineledi ancak karşılığında Ankara'dan da Kıbrıs konusundaki blokajını kaldırmasını istedi.

 

Ziyaretinin arifesinde de dile getirdiği gibi Merkel, bugün basına yaptığı açıklamada, müzakerelerde yeni bir başlık açmaya hazır olduğunu ifade etti.

 

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Merkel, "Bu sürecin ilerlemesini istiyoruz." dedi.

 

Merkel, "Türkiye'nin tam üyeliği hususunda çekincelerim olsa da müzakerelerin devam etmesini arzu ediyorum." dedi

 

Öte yandan Angela Merkel, "Ancak Ankara Protokolü konusunda ilerleme kaydedilmesine ihtiyacımız var, aksi hâlde müzakere başlıklarını açmaya devam edemeyiz." şeklinde konuştu.

 

Ev sahibinin yanında yaptığı açıklamada Merkel, "Yeni bir başlık açmak bir ilk adımdır, adım adım ilerleyelim" vurgusunda bulundu.

 

Erdoğan ise dün seçilen yeni Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis'in konu hakkındaki niyetlerini "bilmediğini" ifade ederek misafirine doğrudan cevap vermekten kaçındı.

 

Erdoğan, "Ancak kalıcı bir çözüme ulaşmak konusunda dürüst bir irade hissedersek bu zorlukları aşmak için elimizden geleni yaparız." dedi.

 

AB konusu dışında Merkel, yakın zaman önce Almanya'yı Kürt ve aGırı solcu Türk militanlara hoşgörü göstermekle suçlayan ev sahibine bu konu hakkında da cevap verdi.

 

Merkel, "PKK üyelerinin izlenmesi meselesi, bizim için büyük hassasiyet arz ediyor." şeklinde güvence verdi.

 

Ayrıca Merkel, basına yaptığı açıklamada, Türk Parlamentosunda oylanacak olan ve "uzun tutukluluk sürelerine" son verilmesine ve basın özgürlüğünü sağlayacak çalışma koşullarının yaratılmasına olanak tanıması beklenen bazı yeni yasalar hakkında Erdoğan ile görüştüklerini belirtti.