MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

KADIN KOLLARI NEVŞEHİR İL BAŞKANLIĞI

 

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı (22 Nisan 2015).

 

 

Milliyetçi Hareket Partisi Kadın Kolları Nevşehir İl Başkanlığı olarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın, tüm çocuklarımıza kutlu olmasını diliyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 95. kuruluş yıldönümü nedeniyle, Nevşehir’deki, Türkiye’deki ve Türk dünyasındaki bütün çocukların bayramını kutluyoruz. Bu vesileyle, dünyadaki bütün çocukların esenliğini ve mutluluğunu gönülden diliyoruz.

 

Ancak, bu bayram günü vesilesiyle, 23 Nisan 1920 tarihini anlamak ve yüce meclisimizin aziz hatırasını yâd etmek amacıyla, o günleri yeniden hatırlamamız gerektiğini düşünüyoruz. O günün şartlarını ve ruhunu anlamadan, Mustafa Kemal Atatürk’ün bu bayramı neden çocuklarımıza adamış olduğunu anlayamayacağımızı açık ve net olarak belirtmek istiyoruz.

 

Bu kapsamda, çok iyi bilinmelidir ki, Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda, 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Mütarekesi’nden itibaren, Türkiye’nin hemen her tarafını işgal etmiş olan, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan orduları, 21 Aralık 1918 tarihinde, İstanbul’daki Mebuslar Meclisi’nin dağıtılmasını sağlamışlar ve Türk milletini meclissiz bırakmışlardır.

 

Bunun üzerine, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Paşa, Havza Tamimi, Amasya Tamimi, Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi ile genel milletvekilliği seçimlerinin yeniden yapılması ve İstanbul’daki Mebuslar Meclisi’nin yeniden açılması yönünde gayret etmiş ve başarılı olmuştur.

 

Bu amaçla, 1919 yılının Kasım ve Aralık aylarında yapılan genel milletvekilliği seçimlerinde, İstanbul’daki Mebuslar Meclisi’ni Kuva-yı Milliyeciler doldurmuşlardır. Yapılan bu seçimlerde, Mustafa Kemal Paşa Erzurum Milletvekili olarak seçilmiştir. Nevşehirli Ata Bey ise Niğde Milletvekili olarak seçilmiştir. Bütün Kuva-yı Milliyeci milletvekilleri, İstanbul’daki Mebuslar Meclisi’ne akın akın ulaşmışlar, işgal altındaki İstanbul’dan, işgalcilere ve dünyaya meydan okumak için hazırlanmışlardır. Mustafa Kemal Paşa ise bu hazırlığı Ankara’dan yönetmiştir.

 

Bu çerçevede, İstanbul’daki Mebuslar Meclis’i 1920 yılının Ocak ayında açılmış, Şubat ayında Misak-ı Milli dünyaya ilan edilmiş ve işgaller şiddetle reddedilerek, bedeli ne olursa olsun, Türk milletinin bağımsız kalmak istediği haykırılmıştır. Bu durum üzerine, İstanbul’daki Mebuslar Meclisi, İngiliz işgal kuvvetleri tarafından 16 Mart 1920 tarihinde hukuksuzca ve zorbalıkla yeniden basılmış, 85 milletvekili tutuklanmış ve Türk milletinin İstanbul’daki bu meclisi ikinci kez dağıtılarak, kapısına ikinci kez kilit vurulmuştur.

 

Bunun üzerine aynı gün (16 Mart 1920) Mustafa Kemal Paşa, Ankara’dan bütün dünyaya bir bildiri yayınlamış, Türk milletinin, kendi hayat ve istiklal hakkının ve bütün istikbalinin müdafaasına davet edilmiş olduğunu belirtmiş ve meclisi Ankara’da toplamak üzere karar almıştır. 6 Nisan 1920 tarihinde yapılan genel seçimler ile yeni bir meclisin oluşturulması sağlanmış, İstanbul’dan kaçabilen milletvekilleri de Ankara’ya gelmiş ve Türkiye Büyük Milleti Meclisi 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da toplanmıştır.

Yapılan bu seçimlerde, Nevşehir’den Tümgeneral Hakkı Bey Niğde Milletvekili olarak, Hacıbektaş kazasından Ahmet Cemalettin Çelebi Bey Kırşehir Milletvekili olarak, Ankara’da toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne katılmışlardır. İstanbul’dan Ankara’ya geçen Niğde Milletvekili Ata Bey ise Ankara’daki Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne doğrudan Niğde milletvekili olarak katılmıştır.

 

Ancak, 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önemini daha iyi anlayabilmemiz için, aynı tarihte Türkiye’nin hemen her tarafının işgal halinde bulunduğunu unutmamalıyız. Bu dönemde, Yunan kolorduları Ankara’ya saldırmak üzere, Ege Bölgesi’ndeki harekâtlarına / hazırlıklarına devam etmekte, Adana, Pozantı, Mersin, Urfa, Antep ve Maraş bölgesi, Fransızlar, İngilizler ve Ermeni çeteleri ile işgal altında bulunmakta, İtalyanlar Antalya ve çevresinde işgallerini genişletmekte, doğuda ise Ermeni çeteleri Oltu’yu işgal edecek kadar yakın bir durumda bulunmaktadır.

 

Bu çerçevede, Ankara’da toplanan yüce Türkiye Büyük Millet Meclis’i, önce Sevr Antlaşması’nı çöpe atmış, Kuva-yı Milliye birliklerinden düzenli bir Türk ordusu oluşturmuş, 1921 ve 1922 yıllarında gerçekleştirdiği muharebeler ve Antlaşmalar sonucunda, 11 Ekim 1922 tarihinde imzalanan Mudanya Mütarekesi ile, düşmanlardan temizlenmiş bir halde ve tek parça olarak Türkiye vatanını mühürlemiştir. 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması ile Türk varlığının bağımsızlığı bütün dünyaya kabul ettirilmiş ve 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen cumhuriyetle birlikte, Türk Milleti rahat bir nefes almıştır. Düşmanlar, geldikleri gibi gitmişlerdir.

 

Sonuç olarak, Türk milletinin varlığını, birliğini ve bekasını korumuş ve kurtarmış olan Gazi Meclisimizi saygı ve hürmetle hatırlıyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, söz konusu birinci meclisin bütün üyelerini, Nevşehir coğrafyasından bu meclise katılmış olan Tümgeneral Hakkı Bey, Ata Bey ve Ahmet Cemalettin Çelebi Beyefendi’yi ve bu savaşta şehitlik ve gazilik mertebesine ulaşmış olan, erinden mareşaline kadar tüm askerlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz.

 

Bu vesileyle, tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz.

 

Dünyanın bütün çocuklarına mutluluklar ve esenlikler diliyoruz.

 

Yüce Türk milletini saygı ile selamlıyoruz.

 

YILDIZ GÜRBÜZ

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

KADIN KOLLARI NEVŞEHİR İL BAŞKANI