Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Nevşehir İl Kadın Kolları Başkanı Yıldız Gürbüz, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 81'inci yıldönümünü kutladı. İşte Gürbüz'ün o açıklaması;


 MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ
KADIN KOLLARI NEVŞEHİR İL BAŞKANLIĞI
(05.12.2015).


TÜRKİYE'DE KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASI


Türk tarihinin binlerce yıllık birikimi incelendiğinde, Türk kadınının hiçbir zaman geri planda olmadığı anlaşılmaktadır. Asya’dan Avrupa’ya kadar, Türk milletinin kutlu yürüyüşünde Türk kadınları, her zaman milletinin varlığı, bekası ve güvenliği için kendisini feda etmiştir. Türk savaşlar tarihine bakıldığı zaman, Türk kadınının nasıl bir asalet sahibi olduğu görülecektir. Nene Hatun, Asker Saime, Hatice Hanım, Rahime Hanım, Fatma Seher Hanım, Binbaşı Ayşe, Gördesli Makbule, Süreyya Sülün Hanım, Nezahat Hanım ve isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz Türk kadınları, savaşta ve barışta, bağımsızlığımız ve egemenliğimiz için son nefeslerine kadar gayret etmişlerdir. 

100 yıl önce, Türk milletini ve devletini yok etmek isteyen güçlere karşı verilen Kurtuluş Savaşı, elbette Türk kadınının desteği ile destanlaşmıştır. Top mermilerinin üstünü yavrusunun battaniyesiyle örten fedakâr annelerimiz, cephelere kağnıları ile erzak taşıyan annelerimiz hepimizde hayranlık uyandırmaktadır. 

Nihayet Kurtuluş Savaşı’nı kazanan kahraman kadrolar, 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesini sağlamışlardır. Bu kapsamda, kadınların da oy kullandığı ve 5. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin belirlendiği 8 Şubat 1935’de 17 kadın milletvekili Meclis’e girmiş, izleyen dönemde yapılan ara seçimle bu sayı 18’e ulaşmıştır. 

Konumuz ile ilgili Nevşehir coğrafyamıza baktığımızda, Türk dünyasının her köşesinde olduğu gibi, bu toprakların kadınlarının da her çağda dirlik ve düzenin kurulmasında büyük emeğinin olduğunu görüyoruz. Nevşehir kadını, cesareti, sabrı ve asaletiyle asırlardır halkımıza umut olmuştur. Kozan Ana, Kiraz Ana, Urkuş Ana, Zekiye Hanım, Sıddıka Hanım ve Münise Hanım, Nevşehir tarihinin sevgisini kazanmış kadınlarımızdır. Hepsini rahmet ve minnetle yâd ediyoruz.

Kurtuluş Savaşı yıllarında, Avanos’taki evinde, kendi çocuklarına bir lokma peynir ekmek verdikten sonra, cephedeki askerlerimize culfalıkta çorap ve çamaşır örerek gönderen Zeynep AYDINER Anamızı şükranla minnetle anıyoruz. Yine aynı şekilde Kurtuluş Savaşı sonrasında Nevşehir kontenjanından Niğde ilinde belediye meclisi üyeliği yapmış olan Sakibe SUTEKİN Hanımefendi’yi ve 1934 yılında Ürgüp Belediyesi Meclis Üyeliği’ne seçilmiş ve görevinde başarı ile çalışmış olan Münire GÖKTAN Hanımefendi’yi rahmetle anıyoruz. 

Sonuç olarak, kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmeleri gibi, Türk kadınlarının birçok vatandaşlık haklarına sahip olması, bütün dünya ülkelerinden daha önce Türkiye’de gerçekleştirilmiştir. Kadının yeri ve önemi Türkiye için oldukça kadim bir tarihe sahiptir. Dolayısıyla, kadınlarla ilgili hukuki eşitliği gerçek manada sosyal bir eşitliğe dönüştürmek umudumuzu Nevşehir ve Türkiye kamuoyu ile paylaşıyoruz. 

Saygılarımızla.

YILDIZ GÜRBÜZ
MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ
KADIN KOLLARI NEVŞEHİR İL BAŞKANI