Göktürk'ün Belarus Notları:

Belarus'ta Cumhuriyet Konseyi Başkanı, Temsilciler Meclisi Başkanı,Belarus Başbakanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanını ziyaret ettik.Ayrıca Belarus Büyükelçiliğimiz bizleri burada yaşayan vatandaşlarımızla biraraya getirdi.Belarus'ta yaşayan Vatandaşlarımız bizleri yaptıkları işleriyle en iyi şekilde temsil ediyorlar.Kendileriyle gurur duyduk.


TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Belarus'un başkenti Minsk'teki temasları kapsamında, Bakanlar Kurulu binasında, Belarus Başbakanı Myasnikovic ile bir araya geldi. Daha sonra TBMM Başkanı Çiçek, Çiçek, Belarus'ta yaşayan Türk vatandaşlarının sorunlarını dinledi. 


Çiçek, Belarus'un başkenti Minsk'teki temasları kapsamında, Bakanlar Kurulu binasında, Belarus Başbakanı Myasnikovic ile bir araya geldi. 

Myasnikovic, Türkiye'nin bir çok alanda hızla ilerlediğini, özellikle son yıllarda ekonomi alanındaki hızlı büyümesinden dolayı kendilerinin de mutlu olduğunu ifade etti. 

Çiçek'in Belarus'a ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Myasnikovic, temaslarının Belarus medyasında önemli yer bulduğunu, bunun da Türkiye'ye duyulan ilgiden kaynaklandığını söyledi. 

Türk firmalarının Belarus'taki faaliyetlerine değinen Myasnikovic, ülkedeki Türk yatırımcıların son 5 yıl içinde 10 kat arttığını belirtti. Myasnikovic, bu kapsamda, yılın ilk 9 ayında 37 milyon dolarlık bir yatırımın söz konusu olduğuna kaydetti. Türk firmalarının yatırımlarından memnun olduklarını anlatan Myasnikovic, koşulların elverişli olduğunu, yatırımların devamını beklediklerini dile getirdi. 

Özellikle Türk inşaat firmalarının ülkedeki çalışmalarından memnun olduklarını belirten Myasnikovic, bu alanda daha fazla Türk firmasının çalışabileceğini söyledi. 

Cemil Çiçek de iki ülke arasında hükümetler düzeyinde sürdürülen iyi ilişkilerin parlamentolar arasında da sürdürülmesi için çaba sarf edeceklerini vurguladı. 

Türkiye'nin Belarus'u tanıyan ilk ülke olduğunu, o günden bu yana ilişkileri her alanda geliştirmek istediklerini kaydeden Çiçek, bu konudaki siyasi kararlılığın devam ettiğini belirtti. Çiçek, ilişkilerin iyi bir istikamette ilerlediğini ancak daha fazla iş birliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. 

Toplantı, basına kapalı devam etti. 

Çiçek daha sonra Belarus Anayasa Mahkemesi'ni ziyaret etti. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Belarus'ta Türk vatandaşlarına seslenerek, "Bizler Türkiye'de demokrasi gereği bazen sert konuşuruz, bazen yumuşak konuşuruz. Bize bakarak kendi ilişkilerinizi ayarlamayın” dedi. 

Çiçek, Belarus'un Minsk kentindeki temasları kapsamında, konakladığı otelde, Belarus'ta yaşayan Türk vatandaşlarının sorunlarını dinledi. 

Buradaki toplantıya AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, AK Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk, CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan ve MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır da katıldı. 

Cemil Çiçek, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin artık dünyada tanınan, bilinen bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "Bir zaman tanınmıyordu. Sonra, kara propagandayla Türkiye kötü tanıtılmaya başlandı. Halen daha bir kısım kampanyalar var. Bunlara dikkatinizi çekiyorum. Özellikle 2015 yılına giderken bir kısım ülkelerin, diasporaların yalana dayalı, tarihi gerçeklerle asla bağdaşmayan bir çabanın, bir gayretin içinde oldukları ve olacakları da belli" dedi. 

Buna rağmen Türkiye'nin yurt dışında yaşayan vatandaşlar aracılığıyla iyi bir şekilde tanıtılmaya çalışıldığını anlatan Çiçek, şöyle devam etti: 

"Bu tanıtıma devam etmeliyiz. Tanıtım sadece afiş asmak, billboardlara bir kısım yazılar yazmak değil, 'Bu insanlar güvenilir, dost insanlar. Bu insanların eli sıkılır, bunlarla iş yapılabilir' tarzındaki bir kanaat bir imaj; emin olun milyarlarca dolarlık propagandadan çok daha etkili olacaktır. 

Onun için sizler burada güzel bir sınav vermişsiniz, sizi tebrik ediyorum. Bunu daha da ileri götürmek lazım. Burası çok seçkin vatandaşlarımızın yaşadığı bir yer. Belarus devlet yetkilileri de sizinle ilgili bu kanaati söylediğine göre, hepinize bu manada teşekkür ederim. 

Bir beklentimiz var sizden. Bu masada üç siyasi partiye mensup arkadaşlarımız var. Bizler Türkiye'de demokrasi gereği bazen sert konuşuruz, bazen yumuşak konuşuruz, bazen iyi şeyler söyleriz, bazen arzu etmememize rağmen ağzımızdan yanlış şeyler de çıkabilir. Bize bakarak kendi ilişkilerinizi ayarlamayın. Keşke size çok güzel örnekler ortaya koyabilsek. Türkiye bir demokratik olgunluğa doğru gidiyor. Belki biz de o olgunluğu hep beraber yaşarız. 

'Bize bakarak kendinizi ayarlamayın' dedik. Siyasi görüşleriniz farklı olabilir, inanç farklılıklarınız, yorum farklılıklarınız olabilir. Bir çok konuda farklı düşünüyor, davranıyor olabilirsiniz. Farklı tercihlerin sahibi olabilirsiniz, olabileceksiniz. Ama bunların hiçbirisi sizin aranızda bir kavga bir bölünme bir kamplaşma, kutuplaşma sebebi olmamalıdır. 

Bunu da bir ihtiyacın sonucu olarak söylüyorum. Maalesef özellikle Avrupa ülkelerine bir çok vatandaşımız, çok temiz duygularla gitti ama sonra birbirinin cenazesine bile gidemeyecek noktaya geldi. Çok şükür şimdi bunları da büyük ölçüde aştık, aşıyoruz, daha da aşmamız lazım. Onlar da bizim için ders olmalı. Siz burada çok seçkin bir topluluksunuz. Her biriniz farklı bir siyasi görüşe mensup olabilirsiniz. Ama değil mi ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşısınız ve bir millete de mensupsunuz. Bundan daha güzel bir ortak payda olabilir mi? Bu, bir ve beraber olmamız için, dayanışma içinde olmamız için yeter de artar bile. 

Dünyanın hiçbir toplumunun, milletinin bizimki kadar çok sayıda ortak paydası yoktur. Bakmayın şimdi aramıza fitne, fesat sokmaya çalışanlara. 'Şucudur, bucudur, şurdandır, burdandır, şu görüştendir bu kökendir, bu mezheptendir' tarzındaki jilet atmalara asla itibar etmeyin." 

Cemil Çiçek, kendilerinin vatandaşa hizmet etmekle mükellef olduğunu belirterek, "Bu, bizim boynumuzun borcudur. Aldığımız maaşın karşılığıdır" dedi. 

Türkiye'nin kendine göre bazı zorlukları olduğunu, bu nedenle bazı beklentileri karşılayamayabildiklerini anlatan Çiçek, şunları söyledi: 

"Bu, yapmak istemediğimizden değil, devletin imkanı da ancak bununla sınırlı kaldığından dolayıdır. Bu nedenle sizlerden, bir karamsarlığa kapılamamanızı, bu noktada devletinize güvenmenizi bekliyoruz. 

Biz millet olarak tarihte büyüktük. Dün büyüktük, bugün de büyük bir milletiz. Büyük de bir devletiz. Yarın inşallah daha büyük olacağız. Ama bunun haricinde, benim memleketim Yozgat’ta bir söz var: 'Allah dağına göre de kış verir' derler. 

Türkiye gibi büyük bir etki alanı olan, geçmişte sorumluluk taşımış, beraber olmuş bir çok toplumun da Türkiye'den beklentileri var. Bir taraftan bu beklentileri dinlerken övünüyoruz. Afrika'nın ortasında insanlar Türkiye'den bir çok şey bekliyor. İçme suyundan, okuluna, sağlık ocağına varıncaya kadar. Ecdat yadigarı bir çok eser var. Harap olmuş, yıkılmış bir çok eser var. Bunların hepsi Türkiye'den destek bekliyor. 

Bir çok ülke ile eğitim, kültür işbirliği yapıyoruz. Bunların hepsini de sizden aldığımız vergilerden oluşan bütçe dediğimiz havuzdan veriyoruz. 

Burada bir şehitlerimiz var. İlk geldiğimde orada bir Fatiha okudum, şehitliğimiz var, şehitlerimiz var. Türkiye nere Minsk nere. Türkiye nere Litvanya nere. Haritada yerini bulmakta zorlandığımız yerlerde, Türk şehitleri var. Hepsini rahmetle anıyoruz. Bunları ayağı kaldırmak, buraları tekrar ihya etmek de hepimizin boynunun borcu." 

Kapılarının her zaman vatandaşlara açık olduğunu belirten Çiçek, "Hiçbirimiz bir lütufta bulunuyor değiliz. Hiçbirimiz size yukarıdan bakma noktasında değiliz, olamayız. Biz sizin için varız. Çünkü devlet dediğimiz örgüt de zaten millet için vardır. Biz de milletin adına yetki kullanıyoruz. Oturduğumuz koltuk sizin koltuğunuz, kullandığımız yetki de sizin bize verdiğiniz yetki. Bu anlayış içinde dış misyonlarımız da görev yapıyor. Yapacaktır ve yapmalıdır" diye konuştu. 

Çiçek, buradaki toplantının ardından Belarus Milli Kütüphane’ yi gezdi, yetkililerden bilgi aldı. 

Çiçek ve beraberindeki parlamento heyeti, temasların tamamlanmasının ardından Türkiye'ye döndü.