TBMM Divan Katip Üyesi ve AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Türk Dil Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz: “Karamanoğlu Mehmet Bey'in 743 yıl önce yayınladığı fermanın yıl dönümünde tüm Nevşehirli hemşerilerimin dil bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum. 13 Mayıs Türk Dil Bayramı’mız milletimize ve gönül coğrafyalarımıza kutlu olsun" dedi.

“Dilde, fikirde, işte birlik”‬

AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, mesajında şu ifadelere yer verdi:  Karamanoğlu Mehmet Bey 743 yıl önce 13 Mayıs 1277 tarihinde "Bugünden sonra divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır" ünlü fermanını yayınlamış, yayınladığı bu ünlü ferman ile Türkçemiz Anadolu’da devlet dili olarak kabul edilmiş ve Anadolu topraklarında köklü bir çınar haline gelmiştir.

Dünyanın en köklü ve en zengin dillerinden biri olan Türkçemiz yayınlanan bu ferman ile şairler, sanatçılar, âlimler ve bilim adamları eserlerini Türkçe yazmışlar, bu ferman Anadolu’da bir çığır açarak Türkçe’nin yeniden devlet dili olmasını ve Anadolu topraklarında gelişerek köklü bir çınar haline gelmesini sağlamıştır.

Ninniler, ağıtlar hep Türkçe söylenmiş, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli, Kaygusuz Abdal, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan halka Türkçe seslenerek Türkçemizin korunmasına, gelişimine ve bu günlere gelmesine büyük katkı sağlamışlardır. Türkçemiz; kelime dağarcığı, kullanıldığı coğrafya ve konuşan nüfusun büyüklüğü bakımından dünya dilleri arasında da en itibarlı diller arasında yer almakta ve insanlık tarihinin en köklü ve en kadim dillerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Karamanoğlu Mehmet Bey yayınladığı tarihi fermanı ile Türkçe’nin Anadolu topraklarında köklü bir çınar haline gelmesinde öncü olurken, Yunus Emre ise, berrak dili Türkçeyi kullanmadaki gücü ve dehası ile bu ulu çınara can suyu vermiş, Türkçemiz onun elinde yüksek bir edebi ve felsefi anlatım gücü kazanmıştır. Yayınladığı ferman ile Türkçemizin Anadolu topraklarında köklü bir çınar haline gelmesini sağlayan Karamanoğlu Mehmet beyi, dilimizi yüksek kültürümüzün nişanesi kılan Yunus Emre’yi ve gönül erlerini, şairlerimizi, yazarlarımızı, mütefekkirlerimizi ve bütün edebi şahsiyetleri şükran ve rahmetle yâd ediyor, tüm Nevşehirli hemşerilerimi saygı ve muhabbet ile selamlıyorum." Dedi.