CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez, Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’ların toplumun ve üyelerinin yararına işler yapmak üzere kurulduklarını hatırlatarak, siyasi konulara girmemeleri gerektiği uyarısı yaptı.
Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu tarafından grup toplantısında kullanılan ‘Önüne yatmak” teriminin genel olarak Türkçe’de ‘koruma ve kollama’ anlamında kullanıldığını belirten Gülmez, kaldı ki bu terimin ilk olarak zamanın Bakan’ı Muammer Gülmez tarafından yine ‘koruma ve kollama’ anlamında kullanıldığını ve herhangibir bel altı anlamının çıkarılmadığını hatırlattı. Gülmez, Genel Başkanlarının aynı terimi aynı anlamla kullanmasından belden aşağıya anlam çıkarılmasının art niyetli bir yaklaşım olduğunu ifade etti.
Gülmez şöyle dedi “Biz bu terimi aslında ilk kez İranlı Reza Zarrab’ın tapelerinde gördük. Zarrab, O dönemim Bakanı Muammer Güler’e telefonda ‘ başıma bir şey gelir mi buradan’ diyor.  Bakan ise bunun üzerine ‘yok ya diyor, önüne yatarım senin’ şeklinde konuşuyor. Bir erkek Bakan, adı kirli işlere karışmış bir kişinin önüne yatarken hiçbir rahatsızlık oluşturmuyor. Hiç belden aşağıya anlam taşımıyor. Aynı terim yani kollama anlamında Sayın Bakan hakkında söylendiğinde neden rahatsızlık oluşturuyor? Türkçe’deki bir terimin cinsiyetçi bir yaklaşımla değerlendirilmesi, normal olmayan durumdur. Bu söz, ‘koruma, kollama’ anlamına gelmektedir.”
STK’lar AKP’nin yetkili organları gibi hareket edemezler
Bugün bir kısım Sivil Toplum Kuruluşlarının başkan ve üyelerinin toplanarak ortak basın açıklaması yaptıklarını öğrendiğini belirten Gülmez “ Sivil Toplum Kuruluşları adı üzerinde siyasete karışmamaları, üyeleri ve toplum yararına hizmet yapmaları için kurulmuşlardır. AKP’nin yetkili organları gibi hareket edemezler. Bırakın siyaseti, siyasi organlar yapsın. Bakan’ı savunacak STK’lar mıdır? Yoksa AKP İl Başkanı veya yönetimi mi?  Ayrıca bu açıklama yapan STK başkan ve üyelerine soruyorum. Ensar Vakfı olayı ortaya çıkınca kınama yaptınız mı? Ensar Vakfı ayıbını bu takım beyanlarla kapatamazsınız, bunu iyi bilin” dedi.