13 ilin büyükşehir olmasını öngören ve Nevşehir’deki 21 beldeleri de çok yakından ilgilendiren 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

 

Tasarıya göre, 13 ilin büyükşehir olmasını öngörürken, diğer illerdeki nüfusu iki binin altındaki 559 belediyenin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılacak ve bu belediyeler köye dönüştürülecek.

 

Tasarı kanunlaşırsa, Nevşehir de ki  nüfusu 2 binin altında bulunan 21 belde belediyeleri de böylelikle köye dönüşecek.

Bu belediyelerin personeli, taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları ise il özel idaresine devredilecek.

 

Diğer yandan tasarıya göre büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler için, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açılacak. Nüfusu 100 binin altında olan Nevşehir yeni Belediyeler Kanunu’nun getirdiği konukevi zorunluluğundan da muaf oluyor.

 

Tasarının ilk görüşmelerinde MHP ve CHP'li milletvekilleri, tasarının geri çekilmesi yönünde görüş bildirdiler. Tasarının TBMM'den geçmemesi için içtüzüğün tanıdığı her türlü imkânı kullanacaklarını ifade eden MHP milletvekilleri adına bir açıklamada bulunan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, 'Bu tasarı, kör şeytana teslim olmaktır' dedi.