Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile birlikte 13 büyükşehir kurulmasına dair kanun tasarısının geçici 2. maddesiyle, nüfusu 2.000'in altında 559 belde belediyesi kapatılacak. Bu belediyeler köy yapılmaktadır. Kapatılma işlemi ilk mahalli genel seçimler olan 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde geçerli olacaktır.

Kapatılan belde belediyelerinin personeli il özel idarelerine devredilecektir.

Kanun ekinde ismine yer verilen 559 belde belediyesi, 30/06sınırı olan başka bir belediyeye mahalle olarak katılması durumunda kapatılmaktan Aşağıda yer alan belde belediyeleri, Kanunun yayımlandığı tarihe kadar 5393 sayılı Kanunun 8 inci maddesine uygun olarak birleşme veya katılma yoluyla nüfusunu 2000'in üzerine çıkaran belediyelerin tüzel kişilikleri korunacaktır.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile birlikte 214 yılı Mart ayında yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimlerinin ardından Nevşehir'de toplam 21 belediye kapanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2011 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre nüfusu 2 binin altında olan Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı İnallı, Kurugöl, Akarca, Avanos ilçesine bağlı Mahmat, Göynük, Sarılar, Topaklı, Derinkuyu ilçesine bağlı Suvermez, Gülşehir ilçesine bağlı Abuşağı, Gümüşkent, Ovaören, Karacaşar, Tuzköy, Hacıbektaş ilçesine bağlı Karaburna ve Kızılağıl Kozaklı ilçesine bağlı Kalecik, Karahasanlı, Kanlıca ve Karasenir ile Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa ve Başdere belediyeleri kapanacak.

Bu Belediyeler içinde Tuzköy ve Karacaşar Beldeleri Gülşehir ilçesine bağlanarak Gülşehir in mahaleleleri oldular.Daha öncede bilindiği üzere Aksalur beldesi Ürgüp ilçesninin mahallesi olmuştu.

İlçelere mahalle olarak bağlanan bu beldelerdeki vatandaşlar mahalli idareler seçimlerinde ilçe belediye başkanlığı, köy statüsüne kavuşan yerlerde ise köy muhtarlığı için oy kullanacaklar