Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Nevşehir Belediyesi’nin işbirliğinde düzenlenen Şehir Kimliği Çalıştayı Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.

Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde, şehre, şehirlinin gözünden ve gönlünden bakmak, şehrin gelecek vizyonunu yerel halkla birlikte belirlemek ve şehirlerin tarihi ve kültürel varlıkları ve maddi, manevi değerleri korunarak, yeniden inşa sürecinde nasıl yapılanması gerektiği, değişim-gelişim süreçlerinde oluşan fırsat ve tehditlerin neler olduğuna ilişkin konuların ele alınacağı  Nevşehir Şehir Kimliği Çalıştayı Tanıtım Toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakan Danışmanı ve İLBANK Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Acar’ın konuşması ile başladı. 

Şehir Kimliği Çalıştaylarının önemini ve gerekliliğini özetleyen Acar konuşmasında insan ve onu çevreleyen şehir arasındaki etkileşim altını çizdi. Acar şöyle konuştu, “Şehirlerin kimliğini doğru tanımlamadan, ne sorunlar doğru tespit edilebilir ne de köklü, isabetli çözümler üretilebilir. Sağlıklı gelecek kurgusu yapılabilmesi için de önce şehrin kimliğinin doğru tespit edilmesi gerekir. Bu çerçevede mekânsal planlama hayati değer taşıyan bir konudur. Ülke, bölge ve şehir bazında, her ölçekte yerleşim birimi için durum tespiti yapmak ve gelecek öngörüsünde bulunup; yerleşim, yatırım, üretim ve hizmet altyapılarını bu öngörülere göre kurgulamak, o bölgenin kimliğinin oluşması açısından hayati önem taşır. Bu nedenle, ülke çapında stratejik mekânsal planlama çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışma ile bir yandan her bir yerleşim biriminin bireysel varlığı, kimliği ve özgün değerleri göz önünde bulundurularak, öte yandan da diğer yerleşim birimleri ile olan ilişkilerini ve bütün içindeki yerini de doğru kurgulayarak kapsamlı bir ülke planlaması yapılacaktır. Planlama sürecinde her şehrimize, o şehirde yaşayanların gözüyle ve gönlüyle bakmak istedik. “Şehir Kimliği Çalıştayı”nda şehrimizdeki bilim adamlarımızı, iş adamlarımızı, gönüllü kuruluşlarımızı, belediye ve diğer kamu bürokrasisini, düşünce ve gönül adamlarımızı bir araya getiriyoruz. Şehir kimliğimizi belirleme adına, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişme hedeflerimiz konusunda geniş katılımlı bir platform oluşturuyoruz. Burada ortaya çıkan bilgi birikimi ve çalıştay raporlarının ülkemizin geleceği için çok önemli kaynak ve referans olacağı inancındayız.” diye konuştu.

Nevşehir’e ilk kez geldiğini ve şehir gelişimi açısından yapılan çalışmaları daha yakından izleme imkanı bulduğunu ifade eden Acar “ Nevşehir’de böyle bir  yerel yönetim,  böyle bir başkan ve böyle bir vizyon bizleri mutlu etti. Bugüne kadar sürekli okuyan bir insan olarak bugün  yeni bilgiler elde ettim ve bundan gerçekten çok zevk aldım. Buna rağmen Nevşehir’de o kadar yeni bilgi elde ettim ki  bundan da büyük bir mutluluk duydum” dedi.

 Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, köklerinden beslenmeyen hiçbir medeniyetin medeniyet olarak algılanamayacağını belirttti. Ünver  şöyle konuştu; “ Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver,  eğer kimlikte bir sorun var ise giydiğiniz elbisenin size ait olduğunu düşünürsünüz. Sizin kimliğiniz olduğunu düşünürsünüz. Şehirler içinde aynı şeyler  geçerli . Eğer o yöreye ait olmadığına inanıyorsanız, o şehir kendini başka bir şehir zanneder. Köklerinden beslenmeyen hiçbir medeniyet  bugün medeniyet  diye ele alınmaz. Bir topluluk bir zümre yaşadığı ve geçti, oysa bugün Divriği Ulu Camii görenler,  o taşın üzerindeki her santimetrekaredeki işlemlerini görenler, orada bir büyük medeniyetin yaşadığını tadına doya doya bilirler. İşte bunu sağlayan o köklü medeniyetin adıdır. Herhangi bir şehre gittiğinizde bu cami Selçuklu dersiniz, kubbesinden, minaresinden yapı tarzından portalinden, girişinden çıkışından o eserin şeklinden dersiniz ki burada bir Selçuklu Medeniyeti yaşamıştır. Burada bir kimlik var. Dersiniz ki bu bir Osmanlı eseri. Hiç Nevşehir tarihi bilmeseniz, Külliyenin önüne geldiğinizde bir Osmanlı Medeniyetinin eseri derseniz, çünkü tüm kimliği ile bu değerleri içine toplamıştır. Biz köklerimizden söz ediyoruz. Padişah 3. Ahmet’in Nevşehir’in ismini vermesini  ve Nevşehir’de günü ile de birlikte bir pazaryerinin kurulmasını bir ferman ile  istiyor.Burada  Bir topluluktan,  geçici obadan, kavimden bir insanlar topluluğundan değil, bir büyük medeniyetten söz ediyoruz. Osmanlı arşivlerinden şehrimiz ile ilgili 85 bin belge elde ettik. Ve sadece 81 belge ile bir kitap hazırlayıp halkımıza dağıttık. Bakar mısınız köklerimize. Her zaman yeşil ağaçlar vardır, yemyeşil görülürler mesela Karaçam, dökerseniz suyu yeşil görünür. Bunların kökleri ile ilişkileri yoktur, Bunların ömrü  50-60 yıldır. Ama  asırlık hiç Çam ağacı bulamazsanız. Asırlık   Kavak ağacı bileniniz var mı ? .Ama asırlık Köknar, Asırlık Ihlamur ve asırlık Çınar denilir ise heyecanlanırsınız, bu ağaçlar her zaman yeşil değildirler, Kimi zaman yapraklarını dökerler, tekrar canlanırlar, hayat bulurlar, size ölmeyi,  öldükten sonra dirilmeyi anlatırlar . İnsanların hayatlarının bazı dönemlerinin zor olabileceğini ama yeniden ümit ışığı ile yeniden o medeniyetlerin fışkırabileceğini müjdeler ve sizi coştururlar baktıkça ve bunlar yüzyıllarca yaşarlar en büyük özelliği dibine döktüğünüz her damla suyu en uç noktasına ulaştırlar, bunların kökleri ile uçları arasındaki irtibat hiçbir zaman kesilmemiştir. Oradan beslenirken, eskiyi yaşatırlar ,eskiyi  yeni yeni ufuklara taşırlar.”  diye konuştu.

Kimlik olgusuna dikkat çeken Ünver, günümüzün artık sadece teknoloji ve bilgisayar çağı olmadığını , bunların daha da ötesinde bir iletişim çağı içinde olduğumuzu ve dolayısı ile kendimizi iyi anlatabilmenin önemli olduğunu vurguladı. 

 

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan’da, Nevşehir’in her alanda sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak bu potansiyelin ortaya konması sürecinde ortak akıl ve iradenin söz sahibi olabilmesi açısından gerçekleştirilecek Çalıştay’ın çok önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Toplantının ikinci kısmında, yaptıkları teknik sunum ile 08 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan Çalıştay’ın kapsam ve içeriği hakkında bilgi veren İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan ve Doç.Dr. Ayfer Gedikli ve Çevre ve Şehircilik Bakan Danışmanı İbrahim Acar,  katılımcılardan gelen soruları yanıtladılar.