Bank Asya Nevşehir Şube avukatı Mehmet İlker İnce, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar vermesinin hukuksuz olduğunu, yönetim gaspı yapıldığını söyledi. İnce “Hukukçu olarak, hala Türkiye’de hukuka güvenim vardır. Son bir yılda yaşananlara rağmen hukuka saygı gösteriyor ve güveniyorum. Haksız ve hukuksuz kararın yargıdan döneceğine inancım tamdır. Türk Milletinin bu tür gasp ve el koymalara, haksızlıklara prim vermeyeceği kanaatindeyim” diye konuştu.

BDDK’nın, Bank Asya’nın sadece tepe yönetimini değiştirdiğini, Genel Müdürü görevden alarak yeni Genel Müdür tayin ettiğini, yönetim Kurulu’na da üç kişiyi atadığını anlatan İnce “ Burada yetki ve söz hakkına sahip oldu. Bu şu anlama geliyor. Bank Asya’nın bankacılık faaliyetlerinde hiçbir değişiklik yok. Şubelerinde, yapısında, çalışma sisteminde hiçbir değişiklik yapılmadı. Sadece bankanın karar mekanizmasında değişikliğe gidildi” dedi.

 Son bir yıldır Bank Asya ile ilgili yapılan kara propagandanın, her türlü kara haber ve iftiranın sonucunda Bank Asya’ya el koyma sebepleri bulunamadığı için sadece yönetime müdahale ve gasp etmenin yapılabildiğini belirten İnce “ bu işlemle halkın üzerinde “ Bank Asya’ya el konmuştur. Banka batıyor, çöküyor” şeklinde algı oluşturarak insanları korkutmak ve bankayı ödemelerinde aciz duruma düşürmek amaçlanmaktadır. Ama milletimizin buna prim vermeyeceği kanaatindeyim. Çünkü son bir yıldır milletimiz bankasına sahip çıkıyor, bunun dün geceki haksız gasp ve el koymayla daha da artacağına inanıyorum. Milletimizin baş koyduğu bir bankaya hiç kimse el koyamaz” diye konuştu.

 

BDDK’nın hukuka aykırı biçimde yönetim hisselerinin yüzde 63’lük kısmına el koyduğunu belirten İnce, böylece yönetimi hukuka aykırı bir biçimde gasp ettiğini ifade etti.

Şu anda Türkiye genelinde vatandaşların destek için şubelere geldiğini ve para yatırmaya devam ettiğini kaydeden İnce “ Hukukçu olarak, hala Türkiye’de hukuka güvenim vardır. Son bir yılda yaşananlara rağmen hukuka saygı gösteriyor ve güveniyorum. Haksız ve hukuksuz kararın yargıdan döneceğine inancım tamdır. Türk Milletinin bu tür gasp ve el koymalara, haksızlıklara prim vermeyeceği kanaatindeyim. Tüm halkımızı kendi bankasına sahip çıkmaya davet ediyorum.  Bankamızın avukatları gerekli hukuki başvuruları yaptılar. Adaletimize inancım hala devam ediyor. Hala mahkemelerin, hakimlerin namuslu ve vicdanlı karar vereceklerine inanıyorum. Sonuçta BDDK’nın yaptığı bir idari işlemdir. Bu yargı denetimine açıktır. Bu el koyma ve gaspın yargıdan döneceği kanaatindeyim. İdari Mahkemesi bununla ilgili yürütmeyi durdurma kararı, akabinde de iptal kararı verebilir. Böylece her şey eski haline döner, kanaatindeyim.”     

Vatandaşlar para yatırmak için akın etti

Bank Asya Nevşehir Şubesi’ne sabah saatlerinden itibaren gelen vatandaşlar “ Para çekmeye değil, yatırmaya geldik. Milletin bankası neden batırılmak isteniyor, sebep nedir. Parasını çekemeyen mi var. Bankamıza sahip çıkmak istiyoruz. Birilerinin keyfi için banka batırılmaz. Bankayı batırmaya uğraşsalar da gönülleri batıramazlar. Biz bırakın malı, kanımızın son damlasına kadar bu işin arkasındayız. Her zaman zulmün ve zalimlerin karşısındayız. Kötüler için var olsun, cehennem” dedi.

Bir bankadan parasını çekerek Bank Asya’ya yatırmaya gelen yaşlı bir vatandaş ise şöyle konuştu “ haksızlığa isyan ediyorum. Ben emekli memurum. Onun için başka bir bankada olan 5 bin lira tutarındaki paramı çekerek getirerek Bank Asya’ya yatırıyorum. Bizim paramız gitsin ama Onlar çok şey kaybeder. Para önemli değil ama bunu yapanlar çok şey kaybedecekler. Bunu bilsinler. Burada bulunan döviz hesabımı da çekmeyeceğim. Batarsa batsın.”