İl Genel Meclis toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında Vali Alim Barut ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol tarafından köye dönüşen belde belediye başkanları bilgilendirildi.

 

Toplantıya Niğde Valisi Alim Barut, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, İl Özel İdare Sekreteri Ali Nebol, kapanan beldelerin belediye başkanları ve il özel idare görevlileri katıldı.

 

Toplantıda 13 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 26 yeni ilçe kurulması ile ilgili bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair 6360 sayılı kanun ile ilgili bilgiler verildi.

 

Slayt eşliğinde yapılan sunumda ; TÜİK tarafından yapılan adrese dayalı nüfus sayım sonuçlarına göre nüfusu 2000’in altına olan Türkiye’de 559 , İlimiz de ise 22 belde belediyesi köye dönüştü.  Fertek Belediyesi ise 7.3.2012 tarih ve 28226 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığı üzere Niğde Merkez Belediyesine mahalle olarak bağlandı ve tüzel kişiliği yerel seçimlere kadar devam edeceği belirtildi. 

 

6360 sayılı kanun gereğince Niğde’de kapatılacak olan belde belediyeleri şunlar.

 

Altunhisar İlçesine bağlı : Çömlekçi, Ulukışla, Yakacık, Yeşilyurt

 

Bor İlçesine bağlı : Karanlıkdere  ve Kızılca

 

Çamardı İlçesine bağlı : Bademdere ve Burç

 

Çiftlik İlçesine bağlı : Kitreli

 

Niğde merkeze bağlı :Çavdarlı, Çayırlı, Dikilitaş, Elmalı, Hacıbeyli, İçmeli, Kayırlı, Koyunlu, Ovacık köy  Fertek ise mahalle oldu.

 

Ulukışla İlçesine bağlı ; Çiftehan, Darboğaz, Yeniyıldız, Kılan,

 

 

 

Tüzel kişilikleri kaldırılan belde belediyelerinin personeli, her türlü taşınır, taşınmaz malları, hak ve alacakları, borçları Niğde İl Özel İdaresi’ne devredilecek. Köye dönüştürülen belediyelerin taşınmazları ve araç gereçleri bu konuda Vali Alim Barut başkanlığında  kurulan komisyonun uygun görmesi halinde ilgili köy tüzel kişiliğine bırakılabilecek.

 

Bu yerleşim yerleri için 5779 sayılı kanun uyarınca verilen paylar, tüzel kişiliğin kalktığı yıl için İçişleri Bakanlığınca İlbank Aş.’ye bildirilen nüfus esas alınmak suretiyle beş yıl süreyle il özel idaresine gönderilecek.

 

Toplantıda,  kapatılan beldelerin mahalle olması, yada başka bir belediye ile birleşmeleri konusunda izlenecek yol ve hukuki çerçevesi hakkında da bilgiler verildi.

 

Taşınmazların tahsisleri, tapu, borçlar, mahkemeler, toplu sözleşme, personel devri  gibi bir çok konuda takip edilecek yolu ve uygulanacak işlemler konusunda bilgilendirilen toplantı sorulan sorulara verilen cevapların ardından son buldu.


Kaynak:Bor Haber

Haber : Selim GÖKEL

Fotoğraf : Erdal GÜÇER