Bu kapsamda radar uzmanları ve pilotlardan oluşan ekibin yaptığı teknik analize göre, helikopter düşmeden 4 dk önce jetlerin Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarını taşıyan helikopterin tepesinde olduğu anlaşılıyor. Ayrıca helikopterin nasıl düştüğüne ilişkin gerçek veriler kullanılarak hazırlanan simulasyon soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Savcılığı'na teslim edildi.

 

İŞTE O GÖRÜNTÜLER

Bugüne kadar kamuoyuna yansıyan bulguların ötesinde Gazeteci Köksal Akpınar'ın kaleme aldığı "Kanlı Çukur" kitabında, Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının hayatını kaybettiği helikopterin düşmesi olayıyla ilgili çarpıcı bilgi ve belgelere yer veriliyor. Kitapta, kamuoyuna hiç yansımayan önemli tespitlerde yer alırken, bunların arasında kitaba değerlendirmelerde bulunan radar uzmanları ve pilotların, düşmeden 4 dk. önce jetlerin, helikopterin tepesinde olduğuna ilişkin yaptıkları analiz dikkat çekiyor. 25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesinden 14.43'de kalkan helikopter içinde BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu, BBP'li Erhan Üstündağ, Yüksel Yancı, Murat Çetinkaya, İHA Muhabiri İsmail Güneş ve Pilot Kaya İstektepe'yi taşıyordu. Helikopter 15.03'te Keş Dağları'nın eteklerine düşmüştü. O sırada radarlar 4 dakika 47 saniye kararmış ve bu durumu Genelkurmay Başkanlığı, "Doğu bölgesindeki tüm radarlar arızaya girdiği için görüntü alınamadı şeklinde" açıklamıştı. Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, iddia edildiği gibi helikopterin havadaki jetler tarafından düşürülebilmesi için 4 dakika 47 saniyelik zaman diliminin yeterli olmadığını vurguluyordu. Çünkü düşen helikopterin enkaz mahalline, en yakın Merzifon'dan kalkan MJ524 iz numaralı F-16 savaş uçağının 28,5 km uzağında olduğunu iddia ediyordu. Fakat "Kanlı Çukur" kitabında uzmanların yaptığı değerlendirmelere göre, helikopter düşmeden 4 dakika önce yani saat: 14.59 da savaş uçaklarıyla helikopterin bir noktada kesiştiği iddia edildi.

JETLER HELİKOPTERE 28,5 KM'DEN ÇOK DAHA YAKINDI

 

Genelkurmay Başkanlığı, soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği gizli ibareli sunum dosyasında helikopterin düştüğü zaman dilimi olan 15.03'te Merzifon'dan kalkan MJ524 iz numaralı F-16 savaş uçağı TC-HEK işaretli helikopterin bulunduğu enkaz mahalline 28,5 km uzağında görülüyor.

 

Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı hesaplama da temel bir hata bulunduğunu belirten uzmanlar, üç jetin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin Saat 14.58-14.59 zaman aralığında aynı noktada buluştuğunu belirtiyor. DDK'da, İsmail Güneş'in helikopter içinde çektiği fotoğraflardan helikopterin muhtemel uçuş rotasını belirlemişti. Bu kapsamda belirlenen uçuş rotasına göre, helikopterin F4 savaş uçaklarıyla saat 14.58–14.59'da karşılaşma ihtimali güçleniyor. Helikopterin düşmesine 4–5 dakika öncesinde savaş uçaklarının, Genelkurmay'ın raporunun aksine zaman zaman alçaktan uçtuğu ve helikoptere çok daha yakın mesafede olduğu anlaşılıyor. Ve tam da bu nokta da helikopter ile F4-F16 savaş uçaklarının hava da karşılaşma olasılığı ortaya çıkıyor. En azından helikopter ile savaş uçaklarının arasındaki mesafesinin 28,5 km. olmadığı açıkça belli oluyor.

 

SAVAŞ UÇAKLARI ALÇAK İRTİFADAN UÇUYORDU

 

Genelkurmay Başkanlığı'nın Özel Yetkili Savcılığa gönderdiği radar izlerinin yer aldığı Lahika3 dosyasındaki haritalı radar iz kayıtlarına göre savaş uçaklarının alçaktan uçtuğu belli oluyor. Lahika3'deki radar iz kayıtlarına göre savaş uçaklarından MJ524 iz numaralı F-16'nın, saat: 14.58'de yaklaşık 6600 metre yüksekten uçtuğu görülüyor. O sırada F-16 tam da helikopterin bulunduğu güzergahta uçuşunu gerçekleştirip, kalkış yaptığı yer olan Merzifon'a inişini gerçekleştiriyor. Aynı güzergahta uçan HH721 iz numaralı F-4 savaş uçağı ise 14.58'de ortalama 8400 metre yüksekten uçarak saat:14.58'de helikopterin muhtemelen olabileceği noktada uçuşunu gerçekleştiriyor. HH721 iz numaralı F–4 savaş uçağı da Erhaç Havalimanına 15.41'de iniş yapıyor. Bu iki savaş uçağının yanında bir başka savaş uçağı daha aynı noktaya doğru uçuşunu gerçekleştiriyor. Üç savaş uçağının havada olması, Yazıcıoğlu ile birlikte 6 kişiyi taşıyan helikopterin uçuş güzerg'hında olduğu yerde kesişme ihtimalini artırıyor. Üçüncü hava aracı ise HK046 iz numaralı olan F–4 savaş uçağı. Bu uçak ilginçtir Yazıcıoğlu'nu taşıyan TC-HEK işaretli helikopterin Çağlayancerit'ten havalandığı 14.43'den iki dakika sonra 14.45'te Malatya Erhaç Havalimanından kalkıyor. Saat: 14.58'de ise diğer iki savaş uçaklarının olduğu noktaya doğru geliyor. 14.58–14.59 zaman dilimi aralığında F–4 savaş uçağı ortalama 4 bin metre yüksekten uçuyor. Kısaca söylemek gerekirse Genelkurmay Başkanlığı'nın Savcılığa gönderdiği radar iz raporlarına göre 3 savaş uçağı ile 15.03'de düşen helikopterin havada birbirlerine çok daha yakın şekilde, uçuş yaptıkları anlaşılıyor.

 

'JETLER, SAAT: 14.59'DA HELİKOPTERİN TEPESİNDEYDİ'

Kaynak:Sabah Gazetesi