Pakistan Belucistan Eyaleti Ombudsmanlık Kurumu Sekreteri Riaz Ahmed ve Heyet Üyeleri, Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) ziyarette bulundu. KDK Toplantı Salonunda yapılan görüşmeye, Ombudsman Mehmet Elkamış, Muhittin Mıhçak ve Serpil Çakın ile KDK uzmanları katıldı. Toplantıda, Pakistan ve Türkiye arasında işbirliğin geliştirilmesi için gerekli çalışmalar görüşüldü.

 

KDK’nın işleyişi hakkında heyete bilgi veren Ombudsman Mehmet Elkatmış, amaçlarının iç denetim, teftiş gibi idareyi içerden ve geriye dönük olarak denetlemek, açık aramak veya bulmak olmadığını belirtti. Elkatmış, “Biz, değerli kamu idarelerine, kendilerine hizmet için var olduğumuz bireylere hizmetlerimizi daha etkin, devletimize yakışır bir vakarla sunmada yardımcı olmak, kuruma bireyi, bireye devletin gülen yüzünü anlatmak için varız. Şikâyetleri almaya başladığımız tarihten bu yana 12 bin civarında başvuru aldık. Başvurular ağırlıklı olarak kamu personel rejimi, eğitim, gençlik ve spor ile çalışma ve sosyal güvenlik alanlarında yoğunlaşmaktadır. Aldığımız başvurular üzerine 150’yi aşkın tavsiye ve ret kararı vererek hem kamu idarelerine hem de başvuruculara ilettik” dedi.

 

Mehmet Elkatmış, gerektiğinde özel rapor da hazırlayabildiklerini ve bu doğrultuda ilk özel raporlarının, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden faciası ile ilgili olduğunu bildirdi. Elkatmış, “Ombudsman Abdullah Cengiz Makas Başkanlığındaki heyet, idari sorumlularla yaptığı görüşme ve elde ettiği bilgi-belge temininin ardından Soma’da araştırma yapmak üzere Manisa’ya gitti. Heyet, geniş kapsamlı bir rapor hazırlayacak ve Meclis’e sunacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

Ombudsman Elkatmış ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İslam Ülkeleri Ombudsmanlık Teşkilatının kurulmasına karar verdiğini, kendilerinin de bu girişimi desteklediklerini ve böylece işbirliğin artacağını düşündüklerini kaydetti.

 

Pakistan Belucistan Eyaleti Ombudsmanlık Kurumu Sekreteri Riaz Ahmed ise, Ombudsmanlık Sistemini Güney Kore’den aldıklarını ve 2001 yılından itibaren şikâyetleri kabul etmeye başladıklarını kaydetti. İnsanların, kuruma gelerek doğrudan şikâyet başvurusu yapabildiğini ifade eden Riaz Ahmed, vatandaşların, kurmuş oldukları web sitesinden form doldurarak kendilerine ulaşabildiklerini ve başvuruların tamamen ücretsiz olduğunu dile getirdi. 

 

Riaz Ahmed, en çok şikâyet aldıkları konuların başında eğitimin geldiğini ve eğitimden sonra en çok şikâyet, su hizmetleri ve temizlik hizmetlerinin geldiğini söyledi. Riaz Ahmed, “Kurumumuzda Ombudsman, Ombudsman Yardımcıları, Sekreterlik biriminde çalışanlar ve bölgesel ofisler ile birlikte 150 kişi hizmet vermekte. Şikâyetle ilgili 60 gün içerisinde karar verme zorunluluğumuz var. Eyalet Valisi, Ombudsmanı doğrudan seçiyor. Ombudsman seçilebilmek için yüksek yargı organlarında görev yapmış olmak veya yüksek yargı organlarından emekli olmak gibi yüksek standartlar belirleniyor. Ombudsman yardımcılarını ise, Ombudsman doğrudan seçiyor” şeklinde bilgi verdi.

 

Pakistan Heyeti, toplantı sonunda Kurumlarının yıllık rapor örneğini Mehmet Elkatmış’a verdi.