Ramazan ayında insanlar oruç tutarak bir yandan ruhlarını beslerken, bir yandan da vücutlarının alışık olmadığı bir tempoya giriyor. Bu yüzden de oruç tutanların hem doğru şekilde beslenmesi, hem de Ramazanda spor yapmayı ihmal etmemesi gerekiyor.
Ürgüp’te hemen hemen her mahallede çocuk oyun parklarında bulunan kondisyon aletleri vatandaşların iftar sonrası uğradığı yerler arasında bulunuyor. Ürgüp’te yaşayan Ahmet Şeker isimli vatandaş, iftar sonrası yarım saatini spor yapmak için ayırdığını belirterek, herkesi spor yapmaya davet etti.İşte Ramazanda spor için önerileri:
İFTAR SONRASI TEMPOLU YÜRÜYÜŞ YAPIN
Ramazan nedeniyle spora verildiği takdirde kondisyon kaybı yaşanabilir ve spordan alınan verim azabilir. Bu nedenle su ve mineral kaybının yüksek olduğu sporlar yerine hafif sporları tercih edilmelidir. Uzmanlar oruç nedeniyle sporu bırakmayı düşünen kişilerin formlarını en iyi iftardan sonra yapılacak “tempolu yürüyüş” ile koruyacaklarını belirtiyor.
YAĞ ORANI DÜŞÜK BESİNLER TÜKETİN
17 saat boyunca tutulan oruç üstüne alınan iftar ve sahur öğünlerine de dikkat etmekte fayda var. Eğer bu öğünlerde doğru şekilde beslenilmezse yapılan yürüyüşün ya da hafif sporun bir faydası olmayacaktır. Ramazanda diyet yerine düzenli beslenme tercih edilmelidir. Mümkün olduğunca yağ oranı düşük ve hazmı kolay besinler tüketilmelidir.
SPORU İFTARDAN EN AZ 1 SAAT SONRA YAPIN
Ramazan’da yapılması planlanan spor sindirimin sağlanabilmesi için iftar saatinden 1-2 saat sonra gerçekleştirilmelidir.  Ayrıca oruç esnasında sabah saatlerinde spor yapılmamalıdır.
EGZERSİZ SÜRELERİNİ KISA TUTUN
Ramazan’da tercih edilecek egzersizler ise 45 dakikalık bisiklet, 30 dakikalık yüzme, plates, yoga ya da rutin şekilde uygulanan fitness şeklinde olabilir. Bu sporlarda dikkat edilmesi gereken asıl şey, egzersiz sürelerinin kısa tutulmasıdır. Egzersiz süreleri uzun tutulacaksa, bu sürelerin arasına mola konulması gerekir.
UYKU DÜZENİNE DİKKAT EDİN
Ramazan ayında yapacağınız spor için yeterince uyku almış olmanız gerekir. Çünkü oruç esnasında harcadığınız enerji normale kıyasla daha fazladır. Yetersiz ve kalitesiz beslenme, vitamin ve mineral seviyelerinde azalmaya yol açar ve kaslardaki yorgunluğun oluşmasını artırır.