CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'ye verdiği yazılı soru önergesi ile Nevşehirli üzüm üreticilerine yönelik sorunlarını gündeme getirdi.

Milletvekili Sarıaslan; "Üretim maliyetleri üzüm üreticisini, ürününü pazarlamada zor durumda bırakmaktadır. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla, üreticinin ucuz girdi temin edebilmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. T.C. Tarım Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye üzüm üreticilerimizin mağdur edilmemesi adına herhangi bir çalışmanın yapılıp yapılmadığını sorduk..." dedi.
 

Gülşehir ilçesi Yeniyaylacık köyü ve civar ilçelerin en önemli geçim kaynaklarından biri olan üzümün hasat zamanı başlamıştır. Üzüm üreticilerimiz afetler nedeniyle kötü bir yıl geçirdiklerini ve mazot fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle maliyetlerin arttığını ve borç batağında olduklarını iletmektedirler.

2019 yılında 1200 TL verilen üzüm için tüccarların fiyatı 2020 yılında ilk 70 kuruşa kadar düşürmesi üzüm üreticilerimizin daha da zor duruma düşürmektedir. Üzüm üreticilerimiz Bakanlığın bu konuda acil önlem almasını talep etmektedir.

Bu bağlamda;

1- Üzüm üreticilerimizin ürünlerini değerinde verebilmeleri için bakanlık olarak acil bir çalışmanız var mıdır?

2- Afetler nedeniyle kötü bir yıl geçiren üzüm üreticilerimizin Kredi borçlarının ertelenmesi ve düşük faizli yeni Kredi olanakları sağlanması gerekmektedir. Bu konuda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?