AK Parti, "dar bölge" seçim sistemi için çalışma başlattı. Sistem uygulanırsa seçim barajı tarihe karışacak. Türkiye, milletvekili sayısı kadar seçim bölgesine ayrılacak. Ancak muhalefete göre, Türkiye bu sisteme hazır değil.

Dar bölge seçim sistemi AK Parti'de milletvekilleriyle yapılan toplantıda yeniden gündeme geldi ve çalışma başlatıldı. Eğer Türkiye bu sisteme geçerse seçim barajı tarihe karışacak.

Türkiye seçilecek milletvekili sayısı kadar seçim bölgesine ayrılacak, her bölgeden en fazla oyu alan bir milletvekili seçilecek.

Konuya açıklık getiren Adil Gür, "Örneğin İstanbulda 85 vekil seçiliyor ise Kadıköy'e 3 vekil düşüyor ise Kadıköy'de 25 mahalle var ise 25 mahalle üçe bölünüyor 3 mahalle 1 vekil seçiyor" dedi. Anayasa'ya göre yeni seçim sistemi değişikliğinin 2015 genel seçimlerinde uygulanabilmesi için en az bir yıl önce, yani en geç 2014'ün Haziran ayına kadar yürürlüğe girmesi gerekiyor.

MUHALEFET TEPKİLİ

MHP lideri Devlet Bahçeli, "Bizi hayelet ve kalkınma partisinin hayali projeleri arkasında koşturmayın" derken, CHP Sözcüsü Haluk Koç, "Gelişmiş bir alt yapıya sahip değiliz. Türkiye için getireceği sakıncalar var. Bölgeler daraldıkça siyasi bilinç azalır" dedi.

BDP'li Altan Tan ise "Daraltılmış bölge tavşanı... BDP'yi Kürt illerine MHP'li de Orta Anadolu Çukurova CHP'yi de plajlara hapsetme taktiği" sözleriyle itiraz etti.