2006 yılında hafriyat çalışmalarının başlaması ile birlikte 113 gün gibi bir sürede tamamlanarak 2007 yılında hizmete kazandırılan Kapadokya  Kültür ve Sanat Merkezi, kentteki kültürel ve sanatsal alandaki çalışmalara ciddi ivme kazandırıyor. Fakat…!

“Eskiden en az 50-100 yıllık eserler yapılırdı şimdi ikinci döneme ihtiyaç karşılamıyor bu ne biçim iş Yok böyle bir bekleyiş…”

Nevşehir Kültür Merkezi birçok organizasyona ev sahipliği yapıyor. Daha Yapımı bundan sadece 6 yıl geçmesine rağmen Kültür Merkezi hizmete geçtiğinde Nevşehirliler derin bir oh çekmiş çok şükür etkinliklerin yapılacağı bir salon yapıldı diyerek buruk bir mutluluk yaşamışlardı. Buruk bir mutluluk diyorum çünkü yapımı çok eski olmamasına rağmen bir çok projede olduğu gibi ya gerekli hassasiyetlerin gösterilmemesi yada iyi etüd edilip araştırmadan projelendirilen bu yapının artık ihtiyaçlara dahi cevap vermekte zorlanacağı herkes tarafından biliniyordu ve nitekim de öyle oldu artık yetersiz kalıyor.

Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi olarak bu binada Sanatsal ve kullanılan sarı taş anlamında bu eserin mühendis mimar ve müteaahitine hiçbir sözümüz yok…Fakat bizim sözümüz : Nevşehir Belediye Başkanı ve artık yetkilileri” diyeceğim bu Merkezi yaparken ilerisi hiç düşünülmemiş…

İlerisi düşünülmeden plansız ve Sadece 800 kişilik yapılması şimdilerde büyük sıkıntı….Artık Bir etkinlikte Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde sıkış tıkış oturmaya razı değiliz...

Gerek tualet ve lavabonun en azından ön protokole uygun daha yakın bir yere yapılması gerekirdi.Şimdi buradaki herhangi bir programda en ön protokolde oturan bir zatı muhterem bir ihtiyacı olduğunda salonu delerek adeta ta yukarı çıkıp ihtiyacını görüp aynı meşegatle yerine geri gelecek…

 

İşte Bu yazıyı yazmaya beni iten konu ise şudur: Geçtiğimiz dönemlerde Kapadokya Kültür Merkezi’nde bir program vardı koltuklar ve ayakta olanlar, merdiven boşluklarına oturanları da sayarsak tahmini Bin den fazla insan oradaydı. Yanılmıyorsam Gülden Karaböcek le Dünya Özürlüler Günü kutlamasıydı.

 

Sanatçı 15 dakikalık bir mola verdi. Molada kadın erkek birçok insan lavabolara koştu. İnsan için en doğal ihtiyaç bu…

 

Bir soluklanalım diyerek dışarıya çıktığımda bana göre olmaması gereken bir kalabalık gördüm. Yıllardır burada etkinlikleri izleyen bir gazeteci olarak nedense tuvaletlerin yetersizliği apaçık ortaya çıkmıştı böylesine ballandıra ballandıra anlatılan maliyeti milyarlarca para tutan bir Kültür Merkezi yapılırken bunlar neden düşünülmez hala anlayabilmiş değilim.

 

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’ne ek tuvalet yapılacak mı?

Yoksa yine alıştık elbette yık-boz-yap diyerek yenisimi yapılacak bilemiyorum bildiğim tek şey Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi artık yetersizliğini gösteriyor.Daha ilk başta bir çok eksiklikleri ne yazıkki hiç düşünülmemiş.Dolayısıyla velhasıl Sonuç olarak yapılalı daha 6 yıl olan bir Kültür Merkezi şimdilerde yetersizliğini konuşuyoruz.Oysa bu Merkezi yaptıran Belediye Başkanı şuan hala bu görevi sürdüren Hasan Ünver den başkası değil.

Bu eksiliği düşünmesine evet diyoruz teşekkür ediyoruz ama Sayın Başkan yaptığınız bu binalar  ne zaman ESER olacak? Biliyorsunuz ki bir Eser en az 50-100 yıl hizmet verecek şekilde dizayn edilir.

Şimdi ruhları şad olsun Büyük Üstad Sanatçı Mimar Sinan ın eserleri aklıma geliyorda hayıflanmadan edemiyorum. Merhum Rahmetle andığımız Mimar sinanın eserleri hanları hamam cami köprüleri yüz yıllar sonra günümüze kadar geldiği gibi farklı amaçla dahi olsa eserleri kullanıyoruz. Yüz yıllar diyorum çünkü Mimar Sinan ın yaptığı eserleri yaklaşık aradan 500 Yıl geçmesine rağmen bir çoğu dimdik ayakta.Biz artık 500 sene de istemiyoruz 50 sene bari yaşasın kullanılsın istiyoruz… İsteğimiz bizim sadece Gelişen Değişen büyüyen şehrimize yakışır günümüz ve geleceğe hizmet edecek eserler kazandırılmasını istiyoruz …

Sakın yanlış anlaşılmasın düşüncemiz şuan için Çağ teknoloji şartlar herhalde bundan 500 sene öncesinden daha iyidir düşüncesiyle….Ne dersiniz yoksa yanlış mı düşünüyoruz…

 

Artık Kültür merkezine sığmayan insanlar için Nevşehir büyüklerinin daha geniş ve daha çok insanın yararlanabileceği Kültür Evi projesi ya da Konferans Salonu projeleri olacak mı?

 

Bu sorular çoğaltılabilir. Öğrencilerin sürekli şikâyet ettiği Nevşehir’in etkinlik alanları sosyal alanları yok bu şehirden sıkılıyoruz mecbur olmazsak bir dakika kalmayız feryatlarını duyacak yetkililer ve müteşebbisler çıkar mı? Bunu bilemeyiz ama biz kamu adına üzerimize düşeni yaparak yetkilileri bu sorunu çözmeye davet ediyoruz. Ama her şey sırayla olur.Öncesinde yaklaşan Yerel Seçimler…

İnşallah kazananın NEVŞEHİR olacağı bir seçim olmasını diliyoruz.Saygılarımızla..

Not:
Türkü dostları Nevşehir'de salona sığmadı

4 Mart 2013   

CİHAN - NEVŞEHIR

Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi Türk halk müziği topluluğu ve halk oyunları ekiplerinin gösterisi ilgiyle izlendi.

 Salonu dolduran Türkü dostlarının bir bölümü, yoğun kalabalık nedeniyle konseri merdiven aralarında ve ayakta izlemek zorunda kaldı.


Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde, Nevşehir'deki türkü dostlarını bir araya getiren etkinlik Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'in konuşması ile başladı.


Nevşehir Belediyesi'nin öncülüğünde kent merkezindeki en büyük konut seferberliğine ilişkin bilgiler aktaran Ünver, 3 bin konutluk yepyeni bir kent oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.


Ünver, 5 bin TL peşin ve 750 TL aylık taksitler halinde Nevşehir Belediyesi Adnan Menderes Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin hemen yanı başında 120 metrekare 3 bin adet yapılması planlanan konutlar ile kent merkezindeki konuta olan ihtiyacın önemli oranda giderilmiş olacağını vurguladı.


Daha sonra Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi tarafından oluşturulan çocuklar, gençler ve yetişkinlerin yer aldığı halk oyunları topluluğu, Türkiye'nin değişik yörelerine ait halk oyunlarını başarı ile sundular.


Daha sonra şef Mehmet İzci yönetimindeki Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi Türk Halk Müziği Korosu, daha sonra ülkemizin değişik yörelerinden derlenen türküleri seslendirdi.


Konsere olan ilgi nedeniyle merdivenlerinin bile dolduğunun gözlendiği konseri, bir çok türkü dostu da ayakta izlemek zorunda kaldı.


2 saat süre ile devam eden konserde coşkulu vatandaşlar, koronun ve solistlerin seslendirdiği türkülere alkışlarla tempo tutarak söylenen türkülere eşlik ettiler.


Belediye Başkanı Hasan Ünver, konser sonunda tüm koro elemanlarına başarılarından dolayı teşekkür etti ve çiçek takdim etti.