NEVŞEHİR(MHA) Türkiye genelinde AK Parti iktidarının azınlık hükümeti formülü dışında sona erdiği seçim sonuçlarını Nevşehir’deki siyasi parti teşkilatlarının nasıl değerlendireceği merak konusu.

AK Parti’de 3 dönemdir tulum çıkarılan Nevşehir’de Milliyetçi Hareket Partisinin yükselen oy grafiğinin ardından 1 Milletvekilliğinin kaybedilmesi karşısında il başkanı M. Ali Tanrıver ve yönetiminin seçim sonuçlarını nasıl değerlendireceği merakla bekleniyor. 2011 Seçimlerindeki 102 bin oydan 90 bin oya kadar gerileyen, oylarının büyük bir bölümünü Milliyetçi Hareket Partisine kaptıran AK Parti’de bu başarısızlığın sebeplerinin de araştırılması gerekiyor. Kamuoyunda üçüncü sıra adayı Ebubekir Gizligider’e duyulan tepkinin de bir göstergesi olabileceği gözlenen 12 bine yakın oy düşüşünün nedenini AK Partili kurmayların nasıl açıklayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Nevşehir’de seçimin tek kazanını olan Milliyetçi Hareket Partisinde İl Başkanı Göksel Taşçı’nın ve beraberindeki yönetimin bu başarının kazanılmasında kuşkusuz emeği olan tüm Partililerine ve Nevşehir halkına teşekkürü kaçınılmaz.

Seçim akşamı gece geç saatlere kadar seçim başarısını partilileri ile paylaşan Milliyetçi Hareket Partisinin yeni dönemde Nevşehir’de iyi bir muhalefet örneği göstermesi bekleniyor. Milliyetçi Hareketin 25. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderdiği Vekil olan Mehmet Varol’un tüm Nevşehir’i ayrım yapmadan kucaklaması bekleniyor. Varol’un bu süreçte tüm siyasi partilere göstereceği ılımlı siyaset kendisinin siyasi geleceğini de belirleyecek.

Cumhuriyet Halk Partisinde tam bir hüsran havası hakim. 2011 seçimlerinde kazanılan 28 bine yakın oyun altında kalan Cumhuriyet Halk Partisinde Milletvekilliği çıkaramama hasreti sürüyor.

1980 ihtilali döneminde öldürülen babasının mirasına sahip çıkabilmek adına Nevşehir’den milletvekili adayı olan, 7 aday içerisinden birinci sıraya gelen Bülent Tekiner’in muhtemel bir erken seçimde, ya da en geç 2019 yılında yapılması beklenen normal bir seçimde yeniden Nevşehir’den aday olması beklenmiyor. Cumhuriyet Halk Partisinde seçim öncesinde il başkanı Mehmet Değirmenci’nin adaylık nedeniyle görevinden istifa etmesiyle yönetim içerisinden il başkanlığına seçilen Kamil Gülmez ve beraberindeki yönetimin ise yeniden göreve talip olabileceği gözleniyor.

Seçim sonuçlarına göre Türkiye genelinde % 2 de kalan Saadet Partisinde ise seçim sürecinde basın yayın organlarının bu partiye olan tavrı seçim sonunda da sık sık gündeme getirilecek gibi. Seçim arifesinde konuyu dillendiren kızgınlığını açık açık ifade eden Saadet Partisi İl Yönetiminin seçim öncesinde yapamadığı, düşünemediği partiye ait bir internet sitesini bile açamama düşüncesine son vermesi de muhtemel.

Nevşehir’den Milletvekili adayı çıkaran ancak çalışmaları cılız kalan Bağımsız Türkiye Partisi, Nevşehir’de aday bulamamış gibi hiç tanınmamış bir ismi liste başı yapıp seçime giren Demokrat Parti, Türkiye genelinde umutları suya düşen, Nevşehir’de de hiçbir varlık gösteremeyen Vatan Partisi gibi partilerin de seçim sonrasında yönetimlerinde muhtemel bir kan değişikliğine gitmesi muhtemel görünüyor.