Sosyal paylaşım sitelerinin çığ gibi büyüyerek geniş kitlelere ulaştığı günümüzde belli çevrelerce hazırlanarak servis edilen maksatlı asılsız fotomontajlı provakatif haberlere vatandaşlardan büyük tepki görüyor.İşte provokasyon içeren bu tür haberlere örnek …

’Sosyal ağlarda fotomontajlı provokasyona’ Vatandaştan Büyük Tepki

Yalan,İftira ve Yanlış kamu oyu oluşturan ve tamamen asılsız bilgilendiren bu tür belli kişi ve zümrelere hizmet eden maksatlı olarak hazırlanarak kamuoyuna servis edilen bu tür fotomontajlı haberlere dur denilmesi gerektiğini belirten vatandaşlarımız bu tür uydurma asılsız iftira niteliğindeki haberlere büyük ceza gelmesini istiyorlar.

 

Hiç kimse Vatandaşlarımızı salak yerine koyamaz ve kandıramaz…

Gazetecilik Yüksek Ahlak Gerektiren bir meslektir.

Parayla satılamaz.Hiçbir değerle ölçülemez.Her Haber Aslında Gerçekte Haber Olmayabilir.

Bu tür spekülatif doğruanmayan haberlere itibar edilmemesi gerekir.

 

Peki Neden yapılıyor!

Reyting kaygısı,Siyasi rant ve yanlış yönlendirme ile taraftar kazandırılması,Milli ve manevi değerler hiçe sayılarak ahlaksızca Vatandaşlarımızı yanlış yalan iftira niteliğinde bilgilendirerek belli bir rant kazanımı elde edilmek istenmesi.

Türkiye de bu tür fotomontajlı haberleri en çok Siyasi ve spor haberlerinde sıkça rastlıyoruz.İşte Çarpıcı Örnekleri….

 

Fatih Çekirge: Üzgünüm

Sosyal Medyayı alt üst eden fotomontaja hurriyet.com.tr’nin eski yayın yönetmeni Fatih Çekirge de tepki gösterdi.

 

“Kolaj başka bir şey, fotomontaj başka bir şey” diyen Çekirge trthaber.com’a özel açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in bir yurt gezisindeki helikopter camı görüntüsüne, 29 Ekim’de Ankara’daki izinsiz Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına polisin müdahale ettiği anın görüntüsünün monte edilmesiyle başlayan tartışma devam ediyor. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıltıcı görüntüden büyük rahatsızlık duyduğu ve avukatlarına 'konuyla ilgili yasal süreç başlatılması' talimatını verdiği öğrenildi.

Fatih Çekirge trthaber.com’a Konuştu

Bu arada trthaber.com’a konuşan hürriyet.com.tr’nin eski yayın yönetmeni Fatih Çekirge, yaşanan olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. 

Halen Hürriyet’in İcra Kurulu’nda görevli olduğunu ifade eden Çekirge, siteyle 6 ay önce ilişkisinin kesildiğini anlattı. Fatih Çekirge şöyle dedi:

"Onlar kolaj diyorlar. Kolaj başka bir şey, fotomontaj başka bir şey. Kolaj bir sanattır. İki çiçeği, bir ağaçla, bir insanla bir araya getirirsin, bu kolaj olur. Şimdi bu tür hatalar olabilir. Ben bunun arkasında bir hesap, bir suikast olduğunu sanmıyorum. İnternet zor bir iştir, gündelik bir iştir, hız gerektirir, hatalar olabilir. Planlı bir şey değil bir hata olarak görüyorum. Bu benim kişisel düşüncem.

İçişleri Bakanı’nı arayarak üzüntüsünü ilettiğini ifade eden Çekirge, "yapılan iş doğru değil" diye konuştu:

 “Bana soruyorsanız, gazetecilik olarak soruyorsanız Fatih Çekirge’ye, adam helikopterden aşağı bakarken altına o resmi koyunca 'sanki İçişleri Bakanı aşağıda polis Cumhuriyet Mitingi yapanlara biber gazı sıkıyor, suluyor, o da seyrediyormuş gibi bir görüntü yaratıyor' ki bu doğru değil.”

 Fatih Çekirge Sosyal Medya’dan gelen bu tür bilgi ve görüntülere karşı dikkatli olunması gerektiğinin de altını çizdi:

 “Ben sosyal medyadaki bu tür şeylere hiç itibar etmedim, itibar da etmem. Bir fotoğrafın orjinali olmadan yayınlamayacaksınız. “

 Kaynak:trthaber.com özel haber

TRT ye Çirkin Saldırı…

            Şehit askerler için düzenlenen tören üzerinden TRT’ye çirkin bir saldırı düzenlendi. Montajlanmış bir fotoğraf TRT’nin haberiymiş gibi sosyal medyada yayıldı ve tepki topladı. Ancak gerçek farklıydı.

 

Afyonkarahisar'daki patlamada şehit olan askerler için Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tören düzenlendi.  Türk bayrağına sarılı şehit cenazeleri törenin ardından ambulanslarla ve askeri cenaze araçlarıyla GATA'dan çıkarıldı ve Etimesgut Askeri Havalimanı'ndan memleketlerine gönderildi. Konvoyun havalimanı nizamiyesine girişinde, polis memurları saygı duruşunda bulundu. Bu anlar gazeteciler tarafından görüntülendi ve tüm medyada paylaşıldı.

 

Ancak o görüntüler üzerinden sosyal medyada TRT’ye çirkin bir saldırı düzenlendi. Konvoyun fotoğrafı montajlanarak haberin sunuş şekli farklı gösterildi.

 

Üzerinde oynanmış fotoğraf, son dakika gelişmesi olarak verildi ve TRT Haber’in olayı, “Şehitlerimiz memleketlerine uğurlanıyor: Şehit cenazeleri yeni açılan kavşak ve duble yollar sayesinde artık daha kısa sürede memleketlerine ulaştırılıyor”  diye yayınladığı gösterildi.

 

Bu görüntüler kısa sürede sosyal medyada yayıldı. TRT’nin şehit haberini bu şekilde verdiğini düşünenler olaya tepki gösterdi. Ancak gerçek farklıydı. hurriyet.com.tr’ye konuşan TRT yetkilileri “Bugün Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları dışında son dakika haberi vermedik. O fotoğraf montajlanarak yapılmış çirkin bir saldırı” dedi.

 

hurriyet.com.tr'nin haberinin ardından TRT Haber açıklama yaptı:

 

"Sosyal Medya'da en hassas konumuz olan şehitlerimiz vesile edilerek TRT Haber'e yönelik iğrenç bir sahtekarlık kampanyası yürütülmektedir. Şehitlerimizin ruhlarıni incitecek bu alçak kampanyayı başlatan ve ona alet olan maşalarla yargı önünde hesaplaşmak boynumuzun borcudur. Kamuoyumuza saygıyla duyurulur."

Kime Hizmet Ediyorsunuz…!

Medya derneklerinden ’sosyal ağlarda fotomontajlı provokasyona’ tepki

29 Ekim kutlamalarında bir polisin küçük bir çocuğu jopla kovalarken gösteren fotoğrafın fotomontaj olduğu ortaya çıktı.

29 Ekim kutlamalarında bir polisin küçük bir çocuğu jopla kovalarken gösteren fotoğrafın fotomontaj olduğu ortaya çıktı. Bu olayın ardından medya dernekleri, internet kullanıcılarına facebook ve twitter gibi alanlarda elden ele dolaşan her veriye itibar etmemeleri uyarısında bulundu. Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel, sosyal medyada doğru ile yanlışın ayırt edilemediğinden yakınarak, “Kullanıcılar, foto ya da yorum ya da habere bakıp onu kim yapmış, kim kullanmış incelemeli, ayrı kaynaklardan teyit ettirmeli.” dedi. Hileli fotoğrafı etik dışı bulan İnternet Medyası Federasyonu (İMF) ve Tüm İnternet Medyası Derneği (TİMED) Başkanı Talat Atilla da sosyal medyada dolaşan her habere tamamen doğruymuş gibi itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.

 

29 Ekim kutlamalarını Ankara’da meydana gelen olaylar gölgeledi. Polis, Ulus Meydanı'nda toplanan ve uyarılara rağmen dağılmayan gruba müdahale etti. Olayların ardından sosyal medyaya bir fotoğraf atıldı. Fotoğrafta, çevik kuvvet polisi elinde bayrak bulunan küçük bir çocuğu jopla kovalarken görülüyor. Facebook ve twitter gibi ortamlarda binlerce birey, bu fotoğrafı paylaşarak iktidara ve polise hakaret etti. Paylaşım rekoru kıran bu karenin çok geçmeden fotomontaj olduğu belirlendi. Montajda dün Ankara’da vuku bulan olay ile ilgisi olmayan iki farklı resim karesinin kullanıldığı tespit edildi. Her iki fotoğrafın da başka ülkelerde çekildiği ortaya çıktı. İlk fotoğrafta bir polis eylemcinin peşinden koşarken görülüyor. İkinci fotoğrafta da bir çocuğun boğa maketi ile kovalandığı an yer alıyor. Provokatif resmin, bu iki fotoğrafın birleştirilip çocuğun eline de Türk bayrağı yerleştirilmesiyle oluştuğu anlaşılıyor.

 

Fotomontajlı projokasyona tepki gösteren Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel, sosyal medyada doğru ile yanlışın ayırt edilmeden tüketildiğinden dert yandı. İnternet kullanıcılarını duyarlı olmaya davet eden Ergürel, “Bu montaj olayı sosyal medyanın handikapıdır, fakat buna yasaklarla çare üretilemez.” ifadesini kullandı. Sosyal medyanın iyi yanları kadar kötü yanlarının da olduğunu anlatan Ergürel, şöyle devam etti:

 

“Bir haber, editör ve yazı işleri müdürü tarafından denetlenir. Muhabire haberin kaynağı ve doğruluğu sorulur. Yani medya kurumları ya da gazeteler, haberleri süzgeçten geçirir. Biz de buradan yola koyulmalı internet kullanıcıları olarak ayrı kaynaklardan haber, yorum ve fotoğrafları teyit ettirmeliyiz. Sosyal medya, herkese açık. Bunu toplumun her kademesi kullanıyor, provokatör gruplar da kullanıyor. Onun için duyarlı ve dikkatli olmakta fayda var.”

 

İMF ve TİMED Başkanı Talat Atilla ise web ortamında yayınlanan ve hakaretlere konu olan fotoğrafı etik dışı olarak değerlendirdi. Bu girişimin toplumsal bilinci yönlendirmeyi amaçladığını belirten Atilla, foto montajın medya ve internet etiği adına yanlış olduğunu vurguladı. Atilla, internet kullanılcılarına, sanal ortamda dolaşan her iddiaya, bilgiye doğrudan itibar etmemelerini tavsiye ederek, haber ve fotoğrafların mutlaka süzgeçten geçirmeye çağırdı. Yalan-yanlış verilere karşı kullanıcıların mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Atilla, “Sosyal medyanın kültürel yapıyı, özü kirletme aracı değil bilgi toplumunun gereklilği olduğu vurgulanmalı.” dedi.

 

 

Vatandaş Tepkilerine örnek yorumlar:

 

ibrahim

eğer bu fotomontaj olayı yargıya taşınmazsa yazık!! bu güne kadar milleti provakasyonlarla yönlendirdiler ama artık yok yemezler..

 

Geçmişteki darbeler hep bu şekilde yaptırılmıştır. insanları gaza getirip kenara çekilmek ahlaksızlıktır. medya gücünü kullanarak. insanları galyana getirmek. ayrıştırmak.yasak… devamı » mehmet türk

 

hürriyetin ne olduğunu biz anladık çok iyi biliyoruz. hala daha dikkat ediyorum o gazetelere ve malum tv kanallarına; nerden nasıl huzursuzluk çıkarırız diye gıdım gıdım iğneleyici… devamı » KADİR

31 Ekim 2012, Çarşamba 16:57 tarihinde yapıldı

ÇAMUR AT;TUTMASA DA İZİ KALIR! Ramazan FB

31 Ekim 2012, Çarşamba 16:33 tarihinde yapıldı

Kamuoyunda ciddi ve kurumsal olarak bilinen bir kurumun habercilik adına illegal yöntemler kulllanması basına olan güveni tamamen bitirmiştir. Aksini iddia edenler var ise haberi… devamı » ali

31 Ekim 2012, Çarşamba 16:30 tarihinde yapıldı

bakanın orjinal fotoğrafına bu fotomontajı yapmaya vede yayınlamaya hata demek hata olur. besbelli birileri kasten bunu isteyerek düşünerek yapmışlar.