Nevşehir'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından patates üreticilerin sorunlarının görüşüldüğü "Nevşehir İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı" gerçekleştirildi.

 

Kapadokya Dedeman Otel'de gerçekleştirilen toplantıya, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Nevşehir Milletvekilleri Ebubekir Gizligider, Ahmet Feralan, Murat Göktürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Vekili Ferhat Şallı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, siyasi parti temsilcileri ve sektör temsilcileri katıldı.

 

Programın basına açık olan kısmında konuşan Vali Savaş, patates üreticilerinin geçtiğimiz üretim döneminde, gerek patates üretim sürecine ilişkin hususlarda, gerekse de mevsim şartlarından kaynaklanan sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

 

Bugün gerçekleştirilen ve kendilerinin de arzu ettiği ortak akıl toplantısı ile il düzeyinde kurumlar, bakanlık kurumu ve üreticiler ile patates konusunu 360 derece değerlendirme fırsatı bulacaklarını belirten Savaş, şöyle devam etti:

 

"Zararı hafifletmeye ve bir miktar destek olmaya yönelik yapılan çalışmaları tüm tarafların bir araya geldiği ortak akıl diye bakanlığımızın isimlendirdiği çalışma bizim de arzumuzdu. Bugün de spesifik olarak tarım sektöründe Türkiye genelinde yapılan ortak akıl çalışmalarını patates üretimine, patates konusuna özgüleyerek ilimizde yapacağız tüm süreci değerlendirerek hem il düzeyinde kurumlar, bakanlık kurumu ve üreticiler, üretimin dışında üretime müdahil olan diğer sektörlerin temsilcileri konuyu 360 derece değerlendirme fırsatı bulacağız" dedi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Vekili Şallı da, Nevşehir milletvekillerinin son bir yılda patates konusunda önemli girişimlerinin olduğunu, bugün gerçekleştirilen toplanın da onların girişimi ile gerçekleştirildiğini belirtti.

 

Geçen sene Türkiye'de ekonomik olarak üretilen 150 ürün olduğunu ve bunların büyük bir kısmının tabi afetlerden olumsuz yönde etkilendiğini kaydeden Şallı,

 

"Nevşehir'in değerli milletvekilleri son bir yılda patatesle yatıp, patatesle kalkıyorlar. Defalarca bakanlığımızı ziyaret ettiler. En son don zararıyla ilgili patatesle ilgili kararın çıkarılmasında çok önemli çaba sarf ettiler. Geçen sene Türkiye'de ekonomik olarak üretilen 150 ürün var bu ürünlerin büyük kısmı geçen sene tabi afetlerden zarar görmüştür. Biz burada patatesle ilgili pozitif ayrımcılık yaptığımızı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

 

Nevşehir milletvekillerinin geçen hafta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile yaptıkları görüşme sonrasından bugün ki toplantıya karar verildiğini, kendilerinin de buraya bakanlığın tüm birimlerinden üst düzey bürokratla katılım sağladıklarını ifade eden Şalllı, şunları kaydetti:

 

"Bakanımız bugün beni görevlendirdi ve buraya 15 kişilik bakanlığımızın tüm birimlerinden üst düzey bürokrat arkadaşlarımızla birlikte geldik. Bugün patatesin röntgenini değil tabir yerindeyse MR'ını çekeceğiz. Tohumdan ihracata kadar patatesle ilgili sorun alanları nedir ve sektördekilerin bakış açısıyla çözüm önerileri nedir bunları beraber ortaya koyacağız ve daha sonrada sayın bakanımıza bu çalışmanın sonucunu bir rapor olarak bir eylem planı olarak kendisine arz edeceğiz. Bu eylem planını kamuoyuna deklare edeceğiz. Eylem planımız tamamen objektif olarak hazırlanacak."

 

-"Nevşehirli çiftçilere 10 yılda 500 milyon TL'lik destek"

 

Nevşehir'de Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) 24 bin çiftçinin kayıtlı olduğunu, bunlardan 3 bin 500'ünün patates üreticisi olduğunu belirten Şallı, "Nevşehir'de toplam arazi varlığı 352 bin hektar. Nevşehir'de 24 bin çiftçimiz ÇKS'ye kayıtlı. 10 bin hektar alanda 3 bin 500 çiftçimiz ve 350 bin tonluk üretimle patates üretiliyor. Dolayısıyla patatesin Nevşehir'de çok önemli bir katma değer oluşturması açısından çok önemli bir katkısı var" dedi.

 

2012 yılı içerisinde bakanlık olarak Nevşehirli çiftçilere 40 milyon TL nakit destek verdiklerini kaydeden Şallı, 40 milyonluk desteğin içinde 9 milyon TL'lik kısmının hayvancılık desteğine ayrılan fon olduğunu ifade etti.

 

Son 10 yılda bakanlık olarak Nevşehirli çiftçilere ödedikleri destek miktarının 500 milyon TL'ye ulaştığını anımsatan Şallı, "Bizim kırsal kalkınma yatırımları dediğimiz yani tarımsal sanayi tesisi kuran girişimcilerimize de yüzde 50 destek verdiğimiz destek programında da bugüne kadar Nevşehir'e 24 tane tarımsal tesis kurulmuş ve buna da yaklaşık 5,5 milyon TL'lik destek verilmiştir" ifadelerini kullandı.

 

Toplantının daha sonraki kısmı ise basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

 ADI SOYADI    ÜNVANI                BİRİMİ

1.     Dr. Ferhat ŞELLİ           Müsteşar Yardımcısı     GTHB

2.     Ömer ALTINTAŞ           Daire Başkan V.           Strateji Geliştirme Başkanlığı

3.     Erdal ÖZTÜRK  Mühendis         Strateji Geliştirme Başkanlığı

4.     Mevlüt GÜMÜŞ Genel Müdür V. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü

5.     Ü. Bayram KUTLU        Daire Başkanı V.           Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü

6.     Metin KAYCIOĞLU       Daire Başkanı   Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü

7.     Dr. Gürsel KÜSEK        Genel Müdür V. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü.

8.     Dr. Metin TÜRKER        Genel Müdür Yrd.         Tarım Reformu Genel Müdürlüğü.

9.     Lokman RAMAZANOĞLU         Daire Başkanı   Tarım Reformu Genel Müdürlüğü.

10.  Bekir ENGÜRÜLÜ         Daire Başkanı   Tarım Reformu Genel Müdürlüğü.

11.  Prof. Dr. İrfan EROL     Genel Müdür V. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü.

12.  Dr. Ahmet ARSLAN      Genel Müdür Yrd. V.     Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü.

13.  Dr. Nevzat BİRİŞİK       Daire Başkanı   Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü.

14.  Salih ÇELİK      Daire Başkanı V.           Hayvancılık Genel Müdürlüğü

15.  Dr. Ahmet YÜCER        Genel Müdür Yrd. V.     Tarımsal Arş. ve Pol. Gn.Md.

16.  Dr. İsa ÖZKAN Daire Başkanı   Tarımsal Arş. ve Pol. Gn.Md


NEVŞEHİR İLİ KATILIMCILARI

ADI SOYADI ÜNVANI BİRİMİ

 

1.     Erdal Feralan   AK Parti Nevşehir Milletvekili

2.     Murat Göktürk   AK Parti Nevşehir Milletvekili

3.     Ebubekir Gizligider  AK Parti Nevşehir Milletvekili

4.     Sami BAŞGELEN         Başkan İl Genel Meclisi

5.     Okan YILMAZ   İl Müdürü          İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

6.     Arif PARMAKSIZ          Başkan Sanayi ve Ticaret Odası

7.     Tuncer GÖK     Başkan Ticaret Borsası

8.     Mustafa EKİZ   Başkan Ziraat Odası

9.     Hüsnü BAŞ      İl Temsilcisi       Ziraat Mühendisleri Odası

10.  Yavuz ŞEN                  Başkan Derinkuyu Ziraat Odası

11.  Yakup KARAHAN         Üretici   Doğa Tohum. ve Hay.San. Tic. Ltd.Şti.

12.  Hasan YENER  Üretici   Toros Tarım A.Ş.

13.  Yaşar MÜEZZİNOĞLU  Üretici   Çağdaş Tarımsal Ür.Ltd.Şti.     

14.  Ali KÖYBAŞI    Üretici   Süleymanoğulları Gıda San.Tic.Ltd.Şti.

15.  Necmi İNAN      Tüccar  Anka Toh.Tarım San.ve Tic.Ltd.Şti.

16.  Belgin GÖMEÇ Tüccar  Gömeç Toh.Tarım San.ve Tic.A.Ş.