Ceyhan, Avanos'a bağlı 16 köy ve 3 beldede çiftçiler, köylüler ve muhtarlarla görüşerek edindiği bilgileri yazılı metin halinde CHP'nin Nevşehir'den sorumlu milletvekilleri Prof. Dr. Hülya Güven, Sedef Küçük ve Namık Havutça aracılığıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyarak görüşülmesini sağlayacak. Tayfun Ceyhan'ın köy ziyaretleri sonucunda elde ettiği çiftçilerle ilgi gözlemleri şu şekilde: Son yıllarda azalan yağış miktarı bu yıl 2013-2014 tahıl ekim ve hasat sezonunda doruk noktasına ulaşılmıştır. Örneğin tarladaki tahılın büyüyüp gelişmesi için yağışların en ihtiyaç duyduğu ay olan nisan ayı 2014 itibariyle İç Anadolu bölge yağış ortalaması 19,3 mm'dir. Halbuki bunun normalde 50,1 mm olması gerekmektedir. Yani yağışlarda normale göre Nisan ayında %60,9'luk bir azalma olmuştur.

Yine 1 Ekim 2013- 30 Nisan 2014 tarihleri arasında kümülatif yağışlarda bölge ortalaması 189,5 mm'dir. Normali ise 284,4 mm'dir. Buna göre kümülatif yağışlarda normala göre 633,4 azalma gözlenmektedir.

Yukarıda verdiğimiz yağış sonuçlarında Avanos ve köylerinde yaptığımız gezilerde ekim alanındaki etki çiftçilerimiz için içler acısı bir durum doğurmuştur. Avanos ilçesindeki tahıl etkili alanlardaki bu felaket durumunun sonucu olarak ekili alanların %30'a yakını daha hasat mevsimi beklemeden sürülmüştür. Ekili alanların ancak %50'sinde hasat yapılabilir durum vardır. Görüştüğümüz çiftçiler bu alanlarda bile tahılın %40'a yakınının tarlada kalacağını söylemişlerdir.

Bütün bu durumlar göz önüne alındığında:

1-Hemen bir acil durum planlaması ve çalışması yapılmalıdır.

2-Çiftçinin mazot, tohum, gübre ve iş gücü mazotların karşılayabilmesi için acil devlet yardımı devreye sokulmalıdır.

3- Çoğu çiftçinin bu sene hasattan elde edeceği gelir ya çok az veya hiç seviyesinde olacağında banka ve diğer borçları faizsiz ertelenmelidir.

4- Önümüzdeki sezon toprak hazırlama ekim, gübreleme, hasat ve diğer masraflar için üreticilere karşılıksız yada faizsiz yardım yapılmalıdır.

5-Yıllar itibariyle bölgemizdeki yağışlarda genel bir azalma gözlenmektedir. Bundan dolayı bu yıldan itibaren üreticilerimize kurağa dayalı sertifikalı ucuz tohum sağlanmalı ve üreticimize teknik yardım yapılmalıdır.

6-Üretimde münavebe sistemi ve ürün çeşitliliği doğrudan gelir desteğiyle cesaretlendirilmelidir.

7-Üreticilerimizin bu çeşit felaketli yıllarda gelirini garanti altına alacak ucuz ve sübvansiyonlu sigorta sistemi geliştirmelidir.

Tayfun CEYHAN
İl Genel Meclis Üyesi