Nüfusu 2000’nin altında kalan Turizm kapsamında olan Nevşehir’den Mustafapaşa ve Başdere Belediyesi hukuki mücadelelerine hız kesmeden devam ediyor. Turizm öncelikle yöreler kapsamında olan Türkiye genelinde 30 Belediye Başdere Belediye Başkanı Mustafa Karaman ve Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak’ın çalışmalarını yakından takip ederek onların yollarını izliyor.

Turizm Öncelikle 30 Belediye  Başdere ve Mustafapaşa Belediyelerini Takip Ediyor.

Şuan Başkent Ankara da bulunan Başdere Belediye Başkanı Mustafa Karaman ve Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak FİB Haber Merkezimizi arayarak hukuki mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerini bu konuda hayli ümitli olduklarını belirtti. Başdere Belediye Başkanı Mustafa Karaman şuan bizim pozisyonumuzda kalan aynı kaderi paylaştığımız,Turizm öncelikli Türkiye den 30 Belediye Başkanı arkadaşlarımızda bizleri takip ederek bizim yolumuzu izliyorlar. 

                                      "AYDINLIK GÜNLER YAKINDA..."

Şuan Ankara dayız. Turizm öncelikli Belediyelerin hukuki açıdan haklarını savunma adına 8 Avukat bize yol gösteriyor.Şuan Danıştaya dava açıyoruz

Ve burada bulunan Türkiyeden farklı 30 Belediye inanın hem bizlerin peşinde gidiyor hemde bu konudaki sizin haberlerinizi FİB haber’den takip ettiklerini söylediler çok mutlu olduk.

Açıkcası turizm kapsaminda olan belediyemiz turizmden dolayi hukuki yoldan kurtulmasindan bizler cok umitliyiz. 30 Belediye Başkanı arkadaşlarımızda Bizim Takip ettigimiz yollari izliyor hergun yurdun heryerinden ariyor fikir soruyorlar biz kendi cabalarimizla mucadelemize devam ediyoruz. Belediyemizi kurtarmak icin butun hukuki yollara basvuruyoruz turizm kapsamindaki butun belediyeler Mustafapaşa  ve Basdere’yi takip ediyor

Bizler haklarımız ve bu yönde hukuki Mücadelemizi 8 Avukatla takip ediyoruz.Bizi takip eden 30 belediye var.

Bizler seçilmiş insanlar olarak vatandaşlarımızın ve kasabamızın haklarını savunmak adına yürüttüğümüz girişimlerimiz ve hak arama yönünde tamamen hukuki mücadelelerimiz de amacımız

kimseyi zan altında bırakmak incitmek değil Davamıza partimize gönülden bağlıyız. Bizlerin bu Hak arama çabamızda bize destek veren herkese ve binlerce vatandaşımıza da bu konuda gönülden teşekkür ediyoruz dedi.

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören ''Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' kabul edilmesinin ardından Nüfusu iki binin altındaki 559 belediyenin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak ve bu belediyeler köye dönüştürüleceğinin açıklamasının ardından Özellikle Nüfusu 2000 nin altında kalan ve Turizm öncelikli yöreler içinde yer alan Belediyeler haklarını aramak için Hukuki yolları deneyerek Beldelerinin köye dönüşmesinden kurtulacaklarına inanıyorlar.

Özellikle Nüfusu 2000 nin altında kalarak düşme korkusu yaşayan ve  “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiş turizm bölge, alan ve merkezleri ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri” kapsamında kalan Nevşehir’den Mustafapaşa ve Başdere Belediyeleri Başkanları nezdinde hukuki mücadelelerine hız kesmeden devam ediyorlar. 

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiş turizm bölge, alan ve merkezleri ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri” kapsamında kalanlar ile “Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nca saptanan turizm öncelikli yöreler “ listesinde yer alan ve Resmi Gazetede yayımlanan belediyelerin kapanması Anayasa’ya aykırıdır. Nitekim, 5747 sayılı Kanun’un iptali ile ilgili Anayasa Mahkemesine yapılan itiraz; Mahkemece haklı görülmüş ve o beldelerin kapanmamasıyla ilgili aldığı karar 06.12.2008 tarih ve 27076 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. İlgili maddede aynen “3- “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisi ve Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilmiş turizm bölge, alan ve merkezleri ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri” kapsamında kalanlar ile “Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nca saptanan 2008 yılı  turizm öncelikli yöreler “ listesinde yer alanlar,

yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE” denilmektedir. Bu taslak kapsamında bu husus dikkate alınmalıdır.

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisi ve Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilmiş turizm bölge, alan ve merkezleri ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri” kapsamında kalanlar ile “Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nca saptanan 2008 yılı turizm öncelikli yöreler “ listesinde yer alanlar, yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline Karar vermiştir.

Aslında nüfusu 2000 altına düşen belediyelerin kapatılması gerektiğine dair 5393 sayılı Belediyeler Yasasında zaten bir kural vardır 11/2. Madde şu şekildedir:

“ Nüfusu 2.000'in altına düşen belediyeler, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülür. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin tasfiyesi il özel idaresi tarafından yapılır. Bu belediyenin taşınır ve taşınmaz malları ile hak, alacak ve borçları ilgili köy tüzel kişiliğine intikal eder. İntikal eden borçların karşılanamayan kısımları il özel idaresi tarafından üstlenilir ve vali tarafından İller Bankasına bildirilir. İller Bankası bu miktarı, takip eden ayın genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamının belediyelere ayrılan kısmından keserek ilgili il özel idaresi hesabına aktarır.”

5393 sayılı Belediyeler Yasasının bu maddesine göre nüfusu 2000 altına düşen belediyelerin kapatılması Danıştay’ın görüşü alınarak içişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülür. Ancak bu şekilde yapılacak işlem idari bir işlem olduğu için idari yargının denetimine tabii olacaktır. Dolayısıyla bu idari işleme karşı dava açma hakkı doğacaktır.